Första kommentaren från Swedbanks vd efter avslöjandet: Det jag sade stämmer

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nu svarar Swedbanks VD Birgitte Bonnesen på avslöjandet om att Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium. Till SVT bekräftar hon att banken identifierat misstänkt penningtvätt – men vill inte säga hur mycket pengar det handlar om. Hon svarar också på de avgångskrav som riktats mot henne i samband med avslöjandet.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har idag berättat hur minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Detta trots att Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, försäkrat att hennes bank inte varit inblandad i den stora penningtvättshärva som rullats upp i Estland.

Swedbank och penningtvätten

Till SVT säger hon nu att det hon tidigare sagt stämmer.

– Jag hänvisade till de kunder som kom fram i Danske-utredningen. Där kom fram ett antal kunder, jag tror det var åtta, och jag sa då att de inte är kunder i Swedbank – och det är helt sant.

– Vi är rena på det sättet att vi agerar på allt det vi ser, det är ett väldigt viktigt budskap, säger Birgitte Bonnesen i en intervju med Aktuellts programledare Nike Nylander.

Svarar på avgångskraven

Under dagen har det riktats avgångskrav mot Swedbank-vd:n. Bland annat Svenska Dagbladets skribent Birgitta Forsberg skriver i en artikel att Birgitte Bonnesen får svårt att sitta kvar.

Kommer du sitta kvar?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Det är klart jag tycker att det är jättejobbigt, jag tycker att det är otroligt jobbigt. För jag känner mig väldigt trygg med det arbete mina kollegor och jag gör varje dag. Jag känner mig också trygg med det arbete mina kollegor har gjort i penningtvättsfrågan. Jag känner att vi är på rätt fråga. Det är något som står väldigt högt på vår agenda. Så därför känns det absolut väldigt jobbigt.

”Vi har bestämt oss för att vi inte talar om det”

Inför publiceringen lämnade Uppdrag granskning och SVT Nyheter över slutsatserna från kartläggningen till Swedbank och bad om en intervju med vd Birgitte Bonnesen, men hon valde då att inte kommentera materialet.

Istället svarade kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau på frågor, och sade då att banken identifierat misstänkt penningtvätt – och agerat. Nu bekräftar även vd:n de uppgifterna.

Hur mycket har ni identifierat?

– Det kan inte jag svara på. Att leta efter misstänksamma transaktioner, eller någonting som vi misstänker kan vara problem, det är någonting som pågår varje dag i nästan alla banker.

Så ni har inte kollat på hur mycket, i vilken omfattning?

– Absolut, men jag kan inte dela med mig det till dig.

Varför inte det?

– Därför att vi har bestämt oss för att vi talar inte om det. Det är flera anledningar, det är banksekretess, det är meddelandeförbud, så det är andra skäl till att vi inte delar med oss av det här. Men att vi har koll kan du vara helt säker på.

Du kan se intervjun med Birgitte Bonnesen i Aktuellt, klockan 21.00 i SVT2.

Uppdrag gransknings reportage Swedbank och penningtvätten sänds onsdag 20 februari 20.00 i SVT1 – du kan se det redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet