Erik Höglund, chef på Socialstyrelsens avdelning för regler och tillstånd, medger att ärendet är dåligt skött av Socialstyrelsen. Foto: SVT/Montage

Gav falsk läkare legitimation trots varning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Socialstyrelsen varnades för att läkarens intyg var falska. Ändå fick mannen en läkarlegitimation som han fick behålla i över fyra år. Och det är inte enda gången Socialstyrelsen utfärdat läkarlegitimationer på falska grunder.

Uppdrag granskning har i veckan berättat om sjukvårdspersonal som arbetat utan, eller med förfalskad, legitimation. Nu kan vi avslöja ett tredje fall. Socialstyrelsen gav en man läkarlegitimation, trots att myndigheten varnats för mannen.  

Det är den norska läkarföreningen som flaggar för att läkaren har falska papper när han dyker upp i Norge 2004. 

UG – Legitimerad

– De skrev att det var en som utgav sig för att vara läkare och att han inte hade korrekta papper, och den typen av information är viktig för oss. Även om vi inte hade någon konkret ansökan så samlar vi på information för att ha vid en eventuell ansökan, säger Anne Farseth, avdelningsdirektör för norska Helsedirektoratet.

Det här tipset som kom från norska läkarföreningen, det gick både till er och till Socialstyrelsen?

– Det gick till norska helsetilsynen, till oss och till Socialstyrelsen, ja.

Fick jobb på Sahlgrenska

Men trots att också Socialstyrelsen får varningen redan 2004 får mannen svensk läkarlegitimation 2008. Och året därpå får han jobb, först inom primärvården och sedan på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Samtidigt som läkaren får sin första lön från Sahlgrenska får Socialstyrelsen sitt första mejl av det norska Helsedirektoratet. Också de varnar för att mannens intyg är falska.

Det är med ett intyg från Storbritannien som läkaren får sin svenska legitimation. 2009 får Socialstyrelsen bekräftat av myndigheterna där att intyget är falskt. De startar en utredning – men tiden går och inget händer.

Året efter hör Norge av sig igen och undrar varför han har kvar sin svenska legitimation. Mannen är i Norge och söker jobb och legitimation där. Då kontaktar Socialstyrelsen den brittiska myndigheterna en gång till och får samma svar – intyget är falskt.

Socialstyrelsen skickar samma fråga om mannens intyg till Storbritannien vid tre tillfällen – 2009, 2010 och 2011. Varje gång svarar de på samma sätt – mannens intyg är falskt. Men det dröjer ett år och två månader innan Socialstyrelsen till slut fattar beslutet att dra in hans legitimation. Då har mannen varit läkare i fyra år och nio månader.

”Väldigt dåligt skött av Socialstyrelsen”

Erik Höglund är chef på Socialstyrelsens avdelning för regler och tillstånd.

– Jag kan bara säga att det där ärendet är väldigt dåligt skött av Socialstyrelsen, det finns inget annat att säga om det här. Hade vi tagit hand om det brevet som vi fick 2004 så hade den här personen aldrig fått legitimation, det är min bedömning. Hade vi agerat med den information vi hade 2009 så hade vi återtagit den felaktigt utgivna legitimationen och sedan har vi inte reagerat på signaler och förfrågningar från Norge. Jag kan inte se någon bra förklaring till det. Vi skulle ha agerat på många sätt under hela den här resan.

Så tre gånger kollar ni hans intyg med Storbritannien och ni får samma svar, det här är falskt. Och ändå kan han ha sin legitimation i fyra år i Sverige.

– Ja, det är mycket allvarligt. Och det är felhanterat av oss.

Men varför blev det så?

– I det här ärendet så har det varit så att de medarbetare som jobbat i ärendet har avslutat sina anställningar av olika skäl och bytt handläggare flera gånger. Och uppenbarligen så har varje ny handläggare förnyat kontrollen.

Vet du vad den här personen gjort under de här åren när han jobbade?

– Nej, jag har ingen kännedom om det.

Gjorde ni någon polisanmälan?

– I det här ärendet gjorde vi ingen polisanmälan heller.

Jobbar inte som läkare i dag

I två decennier har mannen lyckats lura myndigheter i flera olika länder. Idag bor han i Indien men uppger att han för tillfället inte jobbar som läkare.

Håller du med myndigheterna om att du har förfalskade intyg?

– Nej, inte direkt, inte direkt faktiskt.

Men har du någon läkarlegitimation, så att du kan arbeta i Europa i dag?

– Nej, inte för tillfället. Jag kan inte arbeta av medicinska skäl, jag kan inte arbeta alls, säger mannen.

Uppdrag granskning kan avslöja att det inte är den enda gången Socialstyrelsen utfärdat läkarlegitimationer på falska grunder. En plastikkirurg får sin svenska legitimation 2012 baserad på papper som visar sig vara förfalskade. En sjuksköterska arbetar i två år med en legitimation som utfärdats på falska grunder.

”Finns inga vattentäta system”

Enligt Erik Höglund, chef på Socialstyrelsens avdelning för regler och tillstånd, verifieras inte intyg mot universitet eller myndigheter om det inte finns en misstanke om att någonting är felaktigt.

Men då kan de här förfalskarna slippa igenom för att ni inte kollar mot myndigheter och universitet?

– Vi gör ju det i de fall där vi fattar misstanke. Och det har vi också exempel på att vi gjort i olika ärenden.

Det låter ju högst osäkert. Men tanke på att de här exemplen finns.

– Ja det finns exempel och det finns inga vattentäta system. Vill man lura systemet så har man kunnat göra det och man kommer fortsättningsvis kunna göra det också, säger Erik Höglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad

Mer i ämnet