Trots förbud – giftig lax exporteras till bland annat Frankrike. Foto: svt

Giftig lax exporteras och säljs som delikatess

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den svenska Östersjölaxen är så giftig att det är förbjudet att exportera den. Men Uppdrag granskning kan avslöja att  laxen trots det sålts till flera länder – och i Frankrike betraktas den som en delikatess.

2002 införde EU gränsvärden på hur mycket gifter fisk fick innehålla för att få säljas. Den svenska Östersjölaxen visade sig innehålla för höga halter av dioxiner och dioxinliknande pcb:er. Enligt forskare kan långvarig konsumtion i värsta fall  påverka fortplantningssystemet, skapa beteendestörningar och leda till cancer.

Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att det exportförbudet brutits och att svensk Östersjölax illegalt har exporterats storskaligt till bland annat Frankrike. 

I Frankrike kan rökt Östersjölax kosta över 1000 kronor kilot. Det finns inga kostråd. Och fransmännen, älskar laxen.

– Jag äter lax två gånger i veckan. Svensk och norsk. Svensk är bättre, säger Audry Joubaud som bor i Paris.

Vet ni att det är förbjudet i Sverige att exportera Östersjölax, den innehåller för mycket dioxin?

– Jaha, dioxin. Det är inte alls bra. Det är inte bra. Det är första gången som någon berättar det för mig. Jag förväntar mig att Sverige tar till sanktioner. För man litar ju på det man köper. Det är inte alls bra, säger Audry Joubaud.

Vår granskning visar att minst tre grossister var för sig har exporterat   sammanlagt runt 150 ton Östersjölax. Blekingefiskarnas centralförening har, enligt beslagtagna fakturor, under 2011 och 2012 illegalt sålt över 100 ton Östersjölax till just Frankrike.

Det går inte att sälja laxen i Sverige. Så det var det enda alternativet som fanns och enda landet som ville köpa, bortsett från Danmark, säger Per Ahlgren som var försäljare i Blekingefiskarnas centralförening.

Dioxinreglerna kom 2002 och då förbjöds Sverige att exportera Östersjölax?

– Ja, vi hade ju det här uppe i diskussion och styrelsen beslutade att vi skulle fortsätta exportera lax.

Så det fortsatte egentligen som det var innan?

– Ja, det har aldrig varit någon skillnad.

Enligt livsmedelsverket så innehåller laxen höga halter dioxin, tänkte ni på det?

– Det tänkte vi mycket på men det var kunder som gjorde egna prover och kom fram till att det inte var så höga dioxiner. Då reflekterade vi inte över det.

Ni litade på kundens tester då?

– Ja, det gjorde vi, säger Per Ahlgren.

På Livsmedelsverket är man dock skeptisk till att importörerna skulle kunna göra tillförlitliga tester.

– Det låter fullständigt osannolikt med tanke på att det kostar väldigt mycket att ta prover, det tar lång tid. Det finns snabbtester men de ger inte hela bilden, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Och Pontus Elvingsson tvekar inte över att den här exporten kan vara farlig för hälsan.

– Jag blir upprörd över att de personer som är ansvariga i de här företagen, de är proffs på fisk och ändå gör de detta. Det här utsätter ju konsumenter i andra länder för risker.

Han menar att den olagliga exporten av lax är fullt jämförbar med hästköttskandalen.

– Det har ju ungefär samma dignitet. Man lurar folk att tro att någonting är vad det inte är. Skillnaden mellan hästköttskandalen är att fisken har långsiktiga effekter på människors hälsa och det är allvarligt, säger Pontus Elvingsson.

Reporter: Ola Sandstig

Text: Magnus Johansson

FAKTA Sverige – undantaget

2002 satte EU upp gränsvärden för hur mycket miljögifter fisken får innehålla för att marknadsföras och säljas i medlemsländerna. Sverige förhandlade då fram ett undantag från reglerna som innebär att svenskar, inom landet, både får äta och sälja fisken som i resten av EU anses alltför giftig.

Motkravet var att svenska myndigheter skulle gå ut med kostråd att barn och gravida inte ska äta laxen oftare än tre gånger om året. Och – yrkesfiskarna skulle inte tillåtas exportera fisken till EU.

I Finland och Lettland finns liknande undantag och hit får således fisken exporteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.