Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gängkriminella Abbe: ”Jag kanske hade slutat lite tidigare”. De gängkriminella som nämns i videon är med i serien ”Skyttarna”. Foto: SVT/Åke Wehrling

Granskning: 30 gängledare har sluppit straff för brott

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

30 ledare för kriminella nätverk har sluppit straff för brott som de har begått, visar Uppdrag gransknings genomgång. Det handlar bland annat om narkotikabrott och sexköp. Skälet är systemet med så kallade åtalsunderlåtelser. Det leder till att kriminella avtjänar straff för sina grövre brott – men inte för begångna brott som har ett lägre straffvärde.

I Uppdrag granskning-serien ”Skyttarna” intervjuas flera gängkriminella som dömts för grova våldsbrott som mordförsök, grova vapenbrott och människorov. Det är brott som de avtjänat straff för. Men de har också begått en rad olika mindre brott, men dessa har de fått åtalsunderlåtelser för.

– Man kan säga att det är dom utan rättegång. Alltså en lagföring. En dom som registreras i kriminalregister men som inte föranleder något extra straff, säger Lennart Guné, överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.

De som begått brotten slipper åtal för brott som faktiskt har begåtts då?      

– Absolut.   

Se serien ”Skyttarna” på SVT Play

En fråga om resurser

Uppdrag granskning har gått igenom domar mot ledarna för runt 30 olika kriminella nätverk som Foxtrot, Dödspatrullen och Bandidos och hittat att de tillsammans fått över 100 åtalsunderlåtelser för brott som sexköp, narkotikabrott, vapenbrott och rattfylleri. Något som poliser som jobbar mot grov kriminalitet är kritiska till. Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisregion Mitt, menar att det sänder fel signal att just grovt kriminella återfallsförbrytare kommer undan straff för brott som dom begått.

– Att de får åtalsunderlåtelse. Då tror jag att man helt och hållet missat vad det här egentligen ska gälla, säger han.

Enligt överåklagare Lennart Guné är systemet med åtalsunderlåtelser ett sätt för samhället att hantera att vissa personer begår många brott och att balansera påföljdssystemet efter det. Ytterst är det en fråga om resurser.

– Det finns rättssystem där man alltid plussar på straffvärdet för varje tillkommande brott. Du har säkert hört talas om månghundraåriga straff i vissa rättsordningar. Det skapar sina problem och det måste man hantera på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.