Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer bankernas åtgärder fungera? Hör hackarens reaktion. Foto: SVT

Hackaren om bankernas nya plan: ”Många hinner bli av med sina pengar”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Bankerna vill stoppa telefonbedrägerierna genom åtgärder som tidsfördröjningar och extra kontroller på betalningar. Men vad säger hackaren – som sett bedragarnas metoder med egna ögon?

Hör hackaren reagera på bankernas åtgärdspaket i klippet ovan.

Under våren har Uppdrag granskning publicerat flera avslöjanden om telefonbedrägerier som riktar sig mot äldre. Under 2023 lurades svenskar på 708 miljoner kronor på bedrägerierna – som framförallt är en inkomstkälla för kriminella gäng. Endast två procent av de anmälda telefonbedrägerierna klaras upp.

Bedragarna

Efter den första granskningen i februari, om svenska bedragare som lurade svenska pensionärer från Marbella, kallade statsministern till sig banker och polis med uppmaning om att hitta lösningar för att stoppa bedrägerierna.

Se reportaget: ”Bedragarna”

Hackade kriminellt nätverk

I mars kunde Uppdrag granskning visa unikt material efter att reportrar kontaktats av en person som hackat datorerna hos ett kriminellt nätverk. Nätverket ägnade sig åt telefonbedrägerier och hade under ett halvår lurat till sig 25 miljoner.

Genom att själv bryta mot lagen ville hackaren försöka få stopp på bedrägerierna. I krypterade chattar delade hackaren allt material med Uppdrag granskning – och polisen.

Se reportaget: ”Hackaren”

”Jag kommer ju att märka om det har effekt”

När bankernas åtgärder presenterades under en presskonferens på måndagen, var hackaren en av dem som tittade.

– Det är såklart jättebra att det händer något. Men det verkar inte finnas några deadlines till när de ska ha uppnått sina mål. Vi får se helt enkelt, om det kommer ha någon effekt. De här bedragarna är mästare på att anpassa sig. Men jag kommer ju att märka om det har effekt. Jag ser det live. Jag har ju inte saktat ner utan snarare accelererat.

Vad hade du önskat att de sa?

– Jag hade önskat att de hade satt tydligare krav. Och varför de ska ha ett helt år på sig? Ett år är lång tid, många hinner bli av med sina pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bedragarna

Mer i ämnet