Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren om flykten i den svenska ambassadörens diplomatbil. Foto: SVT

Han smugglades ut i svenska ambassadörens diplomatbil

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Guatemalas mest kända åklagare utredde den ryska gruvindustrin och tvingades plötsligt fly för sitt liv. Han tog sig ut ur landet – gömd i den svenska ambassadörens bil. Nu berättar åklagaren för Uppdrag granskning om de dramatiska timmarna.

I Guatemala pratas det om “historien om den magiska mattan” – ett mutbrott som lät så otroligt att åklagaren Juan Francisco Sandoval först inte trodde att det var sant. 

Se reportaget: Smutsigt stål – SVT Play

Enligt historien landade ett privatplan i Guatemala City den 27 april förra året. Flera av passagerarna hade ryska pass och företrädde gruvbolaget Mayaniquel. De checkade in på ett lyxhotell och enligt åklagarens vittnen lämnade de sedan hotellet med en speciell present – en hoprullad matta med en stor mängd kontanter. 

Presenten var tillägnad Guatemalas kanske mäktigaste man: presidenten Alejandro Giammattei. 

Flyr för sitt liv 

När Juan Francisco Sandoval började gräva i fallet klev han på minerad mark. Historien om den magiska mattan blev det sista mutbrott han utredde som åklagare i ett av världens mest korrupta och kriminella länder.  

Han fick sparken och dödshoten kom in ett efter ett. I slutet av juli förra året fattade Juan Francisco Sandoval beslutet att fly. Han vände sig till den svenska ambassaden för hjälp och blev utsmugglad av Hans Magnusson, Sveriges ambassadör i Guatemala.  

– Om jag hade stannat i Guatemala så hade helt säkert min kropp hamnat på kyrkogården, säger Juan Francisco Sandoval vars avsked väckte internationell kritik och ledde till omfattande protester i Guatemala. 

Mayaniquel som misstänks ligga bakom den misstänkta mutan levererar råvaror till en nickelfabrik vid Izabalsjön i Guatemala. Samma nickel som hamnar i produkter som säljs av storföretag till svenska hushåll. 

Läs mer: Miljöskandal bakom hushållsprodukter i svenska hem

Hans Magnusson, Sveriges ambassadör i Guatemala, har lovat Guatemalas myndigheter att inte prata om händelsen och avböjer intervju med Uppdrag granskning. 

Gruvbolaget Mayaniquel förnekar att de försökt muta presidenten och välkomnar en utredning av händelsen. 

Reportaget ”Smutsigt stål” finns att se på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.