Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Klickade på ett överfallslarm” – hör Hanna berätta om en händelse i anorexivården som hon aldrig glömmer. Foto: SVT

Hanna: ”Anorexivården gjorde mig sjukare”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hanna Larsson bältades som barn i anorexivården och upplevde att det gjorde henne sjukare. Efter en lång kamp är Hanna nu friskförklarad och har startat en förening för bättre psykiatrivård.

– Jag har blivit en röst för folk som har blivit felbehandlade.

Vid 14 års ålder blev Hanna Larsson inlagd för sin anorexi för första gången. Det var starten på långa perioder av tvångsvård, tunga medicinering och bältningar. Ofta blev hon bältad i samband med måltider, då ångesten kunde bli så stark att hon skadade sig själv. 

– Bältningarna har traumatiserat mig värst och lett till att jag av ätstörningsvården blev sjukare istället för friskare, säger Hanna Larsson.

“Jag behöver en vuxen som håller mig”

Hanna har ett tydligt minne från ett tillfälle i tvångsvården då bältessängen kunde undvikas. Personal rusade in rummet för att spänna fast henne, men mitt i tumulten satte sig en av dem ned för att hålla om Hanna. 

– Liksom kramar och vaggar mig. Jag gråter och gråter för det är det jag behöver. Jag är bara ett barn som mår så fruktansvärt dåligt och jag behöver en vuxen som håller mig, säger Hanna Larsson.

En röst för andra patienter

I dag är Hanna 24 år, friskförklarad och läser till läkare. Hon har startat föreningen Psynlighet och sajten Opsynliga som samlat in över 500 vittnesmål från psykiatrivården i Sverige. 

– Det är väldigt få som bryr sig av politikerna, så fort man har en psykisk sjukdom så är man inte trovärdig. Man behöver en mängd av berättelser för att det ska gå fram.

Se hela Uppdrag granskning – ”Äta, bältas eller dö” i SVT Play.

Här kan du få hjälp mot ätstörningar

Lider du av en ätstörning? Eller är någon i din närhet drabbad. Utöver den vanliga vården finns en rad organisationer man kan ta kontakt med för att få stöd och rådgivning. Här är några kontaktvägar online:

Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende  

Ätstörningszonen Stöd och råd på chatt eller mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.