Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har hört så mycket om alla storbolag som får stöd samtidigt som cheferna tar ut aktieutdelning”, säger den dömde hantverkaren till Uppdrag granskning. Foto: SVT/TT

Hantverkare uppgav fel lön – enda fallet från myndighetens granskning som lett till åtal

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tillväxtverket har betalat ut omkring 38 miljarder i korttidsstöd till svenska företag. Men bara ett enda fall som myndigheten utrett för fusk har hittills lett till åtal: En hantverkare som angett för hög lön och fått för stort bidrag. Mannen säger till Uppdrag granskning att han är chockad över att vara det enda fallet.

Uppdrag granskning har kunnat berätta att Tillväxtverket fått närmare 3 000 tips om fusk rörande 1 200 företag, men att tips om hälften av företagen endast har lästs och sedan lagts åt sidan.

Tipsen är ett av flera sätt som myndigheten genom kontroller kan upptäcka fusk med stödpengar. Totalt har utredningarna av tips lett till återkrav på 280 miljoner kronor – men bara ett fall som Tillväxtverket utrett har lett till åtal, visar statistik från Åklagarmyndigheten i oktober 2021.

Det gäller en hantverkare från Västerbotten.

– Man blir lite chockad. Man har hört så mycket om alla storbolag som får stöd samtidigt som cheferna tar ut aktieutdelning. När jag ansöker om ett stöd med lite okunskap om regelverket, det som blivit fel är på 69 000 kronor – då väljer man att åtala, säger mannen.

Dömd för bedrägeri

Mannen har i sin ansökan angett för hög lön och därför fått för stort bidrag.

– Den här företrädaren som har ansökt har menat att bolaget har svåra ekonomiska problem. Han har angett en lön som han skulle haft under en viss period. Det har visat sig i efterhand, efter att Tillväxtverket har gjort en utredning, att de här uppgifterna helt enkelt inte stämmer, säger extraåklagare Annelie Lipskog.

Den åtalade hantverkaren dömdes i september i år till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri. Han hävdar att han i ett tidigt skede påpekat för Tillväxtverket att det kan ha blivit fel i ansökan och säger att han inte fuskat medvetet.

Tillväxtverket: ”Skulle vilja gjort mer”

Ytterligare ett fall har lett till åtal. En företagare åtalas för grovt bedrägeri, för att ha vilselett Tillväxtverket och fått stöd trots att företaget gick dåligt redan innan pandemin. Men det var inte Tillväxtverket som upptäckte det misstänkta fusket – utan företagets egen revisor.

Företagaren säger till Uppdrag granskning att han inte medvetet fuskat.

– Det var kris när det här kom, så det var bara att överleva då. Och jag har använt alla pengar jag fick till löner.

Tillväxtverket godkände stödet till företaget på 308.000 kronor inom ett dygn. De ekonomiska problemen framgår i årsredovisningar, men sådana inhämtas inte automatiskt av myndigheten.

Niclas Kjellberg, presschef vid Tillväxtverket, säger att man tagit stöd från andra myndigheter, som Skatteverket, för att åtgärda de risker man identifierat med utbetalningen av stödet.

– Vi har ju jobbat väldigt systematiskt med kontrollerna och försökt få dem på plats snabbt, så att de ska göra så stor nytta som möjligt, samtidigt som stödet ska kunna gå ut snabbt till de företag som är i stort behov av det.

Reportaget ”Pandemibankomaten” finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer