Daniel Kindberg tillträdde som ordförande för ÖFK 2010. Foto: TT

Här är mannen bakom laget som chockade Europa

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · På några år gick Östersunds fotbollsklubb från att vara ett amatörlag i division 2 till toppskiktet i Allsvenskan och spel i Europa. En central figur bakom framgångarna är mångårige ordföranden Daniel Kindberg – som nu står åtalad och utpekad som spindeln i nätet av en raffinerad brottsplan med syfte att gynna fotbollsklubben. Här är en snabb guide till vem han är.

Daniel Kindberg tog över som ordförande i Östersunds FK i slutet av 2010, i ett läge då klubben befann sig i fritt fall. Men trots en nedgradering till Division 2 och en ansträngd ekonomi hade Daniel Kindberg redan då siktet inställt på Allsvenskan och Europa. 

Åtta år senare har klubben lyckats med just det. I bagaget finns en seger i svenska cupen och slutspelsplats i Europa League – något få hade vågat drömma om bara några år tidigare. 

I dag står Daniel Kindberg åtalad för grov ekonomisk brottslighet, tätt kopplat till klubbens ekonomi. Åtalet innebar också slutet för honom som ordförande för fotbollsklubben.

Bataljonschef, klubbordförande och vd

Men Daniel Kindberg är en profil som inte bara spelat en stor roll Östersunds fotbollsklubb. Den tidigare yrkesmilitären har varit ett känt namn i staden redan innan han tog över ordförandeposten i ÖFK. 

Först som bataljonschef på stadens regemente. När det lades ned blev han chef på det Peab-ägda fastighetsbolaget Fältjägaren. 2014 tog han ytterligare ett steg i karriären och blev vd på det kommunala bostadsbolaget Östersundshem. 

Båda vd-posterna har han haft samtidigt som han varit ordförande för Östersunds fotbollsklubb. 

Vill inte medverka

Enligt det åtal som väckts mot honom, och genom nya uppgifter som Uppdrag granskning kan avslöja, framgår det att vd-positionerna i de båda bolagen kan ha spelat avgörande roller för Östersunds fotbollsklubbs framgångar.

Uppdrag granskning har under lång tid försökt få till en intervju med Daniel Kindberg, men hans advokat har avrått honom från att medverka.

”Blåsningen i Östersund”, en serie i fyra delar, finns att se på SVT Play. Granskningen sänds även onsdag 20 mars klockan 20.00 i SVT1.

Här kan du se det första avsnittet:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blåsningen i Östersund

Mer i ämnet