Chefen och hans familj blev bjudna på en resa till en av ÖFK:s bortamatcher. Foto: SVT/TT

Kommunen utreder hög chef – bjöds på resa med Östersunds FK

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Östersunds kommun har valt att inleda ett personalärende mot en av dess högsta chefer. Detta efter att chefen och hans anhöriga har bjudits på resa med Östersunds FK under spelet i Europa League 2017.

Uppdrag granskning har berättat tidigare okända uppgifter om hur Östersunds fotbollsklubb och dess förre ordförande Daniel Kindberg skött ekonomin på sin väg mot framgång.

ÖFK misstänks bland annat ha dopats ekonomiskt med luftfakturor från kommunala byggprojekt. Och klubbens elitlicens kan ha räddats av en oansenlig restaurangbarack.

Granskningen handlade också om hur makthavare i kommunen åkt med ÖFK:s chartrade plan till bortamatchen mot Arsenal i London, under Europa League. Landshövdingen Jöran Hägglund betalade för resan först när Uppdrag granskning uppmärksammade honom om den.

Efter publiceringarna valde en av Östersunds kommuns högsta chefer att skriva ett öppet brev, där han förklarade att han och delar av hans familj bjöds på resa till ÖFK:s bortamatch i Spanien mot Athletic Bilbao under spelet i Europa League 2017.

Kan ses som mutbrott

Chefen och hans anhöriga fick enligt uppgifterna åka med laget och se matchen från arenans presidentsvit. Han skriver också att han frekvent gått på ÖFK:s matcher.

Eftersom bjudresor kan strida mot kommunens policy, men även kan ses som mutbrott, väljer nu kommunen att inleda ett personalärende rörande chefen.

– När det kommer fram uppgifter där man kopplar möjliga förmåner till en tjänsteman i kommunen så måste vi agera i frågan. Vi måste försöka få klarhet i vad som har hänt, säger Bosse Svensson, C, kommunstyrelsens ordförande.

Har ni polisanmält?

– Det kan jag inte kommentera.

“Avböjer att kommentera”

Natali Phalén är generalsekreterare för Institutet mot korruption. Hon har läst chefens öppna brev och säger att det är svårt att dra juridiska slutsatser utifrån begränsad information.  Men hon säger att det, för en kommunal chef, är viktigt att tänka på sitt agerande.

– Enligt vår näringslivskod är utgångspunkten att kommunanställda enbart ska ta emot förmåner av begränsat värde och där det finns en direkt nytta av förmånen i tjänsten. Nöjesresor är som sagt alltid otillåtna att ta emot enligt vår kod.

När Uppdrag granskning kontaktar chefen säger han att han inte fått någon information om att kommunen agerat i ärendet.

– Jag känner absolut inte till ett personalärende och avböjer därför att kommentera.

”Blåsningen i Östersund” – en serie i fyra delar om Östersund, ÖFK och Daniel Kindberg – finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blåsningen i Östersund

Mer i ämnet