Fotbollsklubbens revisor, som nu utreds av Revisorsinspektionen, är även revisor åt ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg. Foto: TT

ÖFK:s revisor utreds för misstänkt partiskhet – rest med på matcher och bjudits på fest med ledningen

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Uppdrag granskning kan avslöja att ÖFK:s revisor reser med klubbens chartrade plan på bortamatcher, bjuds in på fest med ledningen och är officiell sponsor. Samtidigt som han opartiskt ska granska att klubbens ekonomi och redovisning till Svenska fotbollsförbundet är sanningsenlig. Efter att ha fått ta del av uppgifterna inleder Revisorsinspektionen nu en utredning.

Det är den 22 februari 2018. Östersunds FK ska spela mot Arsenal i London i något som kommer att bli klubbens största bragd någonsin. Cirka 5 000 östersundare är på väg till arenan och tonerna hörs av supportrarnas kampsång.  Men mitt bland alla sjungande fans finns det en supporter som är extra viktig för ÖFK – klubbens revisor sedan 2017.

Revisorn har ansvaret för att granska ÖFK:s ekonomi och säkerställa att den är korrekt, och är en sorts samhällets garanti för att ÖFKs årsredovisning är sanningsenlig. Därför omfattas han, som alla revisorer, av hårda krav på oberoende och opartiskhet.

Men revisorn är inte bara är en supporter klädd i plagg med ÖFK:s klassiska röda och svarta färger, han är mer engagerad än så kan Uppdrag granskning avslöja.

Revisorn var med under Europa league

Arsenalmatchen är inte den första, eller enda, där revisorn hejat på ÖFK. Förutom att han följt laget på allsvenska matcher på Jämtkraft arena, så var han med redan i starten av Europa league.

På bortamatchen mot grekiska PAOK i Thessaloniki åker han med i ett flygplan som ÖFK chartrat, och bor tillsammans med laget på hotell. I reseprogrammet lovar ÖFK två fullspäckade dagar med middagar, nätverksmingel, föreläsningar och medverkan på lagets träning. Och naturligtvis resans höjdpunkt: matchen mot PAOK.

När ÖFK hösten 2018 vill tacka sponsorerna för året som gått, kallar man till fest. Mitt bland sponsorerna från bland annat banksektorn och byggsektorn finns tre platser nära scenen. ÖFK har reserverat platserna för revisorns firma, och man bjuder på mat och fri bar.

“Anledning att utreda revisorns uppdrag”

Uppdrag granskning kan dessutom berätta att revisorn inte bara är officiell sponsor till klubben, samtidigt som han ansvarar för föreningens ekonomiska redovisning. Han är dessutom den tidigare mångåriga ordförande Daniel Kindbergs revisor.

I flera av Daniel Kindbergs bolag, vars styrelser han nu lämnat efter misstankarna om grov ekonomisk brottslighet, är det revisorn som sköter granskningen av ekonomin. Även i projekt där Daniel Kindberg haft stora investeringar.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande väljer nu Revisorsinspektionen att inleda en utredning av ÖFK:s revisor.

– Detta har gett oss anledning att utreda revisorns uppdrag och hur han har hanterat de för revisorer mycket viktiga frågorna om självständighet och opartiskhet, säger Anders Ahlgren, chefsjurist på Revisorsinspektionen.

Menar att han varit oberoende

Myndigheten utövar tillsyn av landets revisorer för att se till att regler och lagar rörande god revisionssed sköts korrekt.

– Revision ska ge medborgare, företag och finansiella marknader tillgång till kvalitetssäkrad information och har därmed en nyckelroll i ekonomin och en central ställning i samhället.

När SVT Uppdrag granskning kontaktar revisorn säger han att han och hans firma varit oberoende i samtliga revisioner de genomfört.

– Vi som företag har endast köpt biljetter och biljettpaket med mat och dryck till ÖFKs matcher samt hyrt en reklamplats. Några från vår personal, inklusive mig själv, har privat rest och deltagit som åskådare i vissa av ÖFK:s matcher i Europaspelet.

Välkomnar utredning

När det gäller festen som ÖFK arrangerade för sina sponsorer säger han att företaget var inbjudna precis som alla andra ÖFK:s kunder och sponsorer.

– Jag som var revisor gick aldrig på denna galan. Vår bedömning är att vårt oberoende enligt god revisionssed inte är påverkat.

Revisorn säger att han välkomnar granskningen av Revisorsinspektionen. 

– Vi ställer oss helt till deras förfogande. Vår självständighet och opartiskhet har inte påverkats. 

”Blåsningen i Östersund”, en serie i fyra delar, finns att se på SVT Play. Granskningen sänds även onsdag 20 mars klockan 20.00 i SVT1.

Här kan du se det första avsnittet:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blåsningen i Östersund

Mer i ämnet