Här fångas gamla ålhonan på bild – därför kan hon inte ta sig hem

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Norrlands inland borde inga ålar finnas kvar. Trots det har en gammal ålhona fångats på bild. Ålens mål är att ta sig hem till Sargassohavet för att fortplanta sig – men hon är instängd, och kommer troligtvis aldrig att kunna slutföra den resan.

Årtionden med vattenkraft har inneburit torrlagda forsar och ett stopp för vandringsfisken i Jämtland. Här ska inga ålar finnas kvar, eftersom deras livscykel sedan länge är bruten.

Därför är det en gåta, när Uppdrag granskning under sommaren nås av historien om “Gammelålen”.

Den sista ålen

Högt uppe i Vålesån finns en så kallad fiskeräknare, en kamera som dokumenterar de fiskar som simmar förbi. I juni 2021 fångar den något som de flesta varit överens om aldrig mer skulle hända.

Ögonblicket varar bara i några sekunder, men framför kameran simmar en stor och gammal ålhona. Ingen vet säkert, men troligtvis sattes hon ut som ung ål någon gång på 1980-talet.

“Ger mig ett hopp”

Honan kommer, precis som alla andra ålar, från början från Sargassohavet i Atlanten.

Efter att som larver drivit med Golfströmmen under cirka tre års tid till Europas kuster omvandlas de till glasålar. Som ålyngel börjar de sin vandring upp i vattendragen till en plats att slå sig till ro – för att sedan, efter 20–25 år, förvandlas till lekmogna blankålar och påbörja den långa resan tillbaka till Sargasso för att fortplantas och dö.

För att ta sig tillbaka till havet behöver ålhonan i Jämtland passera sex stora vattenkraftverk.

– Ålen är instängd, den kommer inte längre. Trots att historien är väldigt sorglig så ger den mig ett hopp. Den lever ju fortfarande, säger biologen och ekologen Ingemar Alenäs som länge följt ålen som art i Sverige. 

Vill hem till Sargassohavet

Förr fanns ålen nästan överallt i Sverige, ofta i rikliga mängder, enligt inventeringar från mitten av 1800-talet till 1950 som Uppdrag granskning tagit del av.

I dag är ålen akut utrotningshotad. Bara cirka en procent av antalet ålyngel som nådde Sveriges kuster på 1960-talet kommer idag. Få av de lekmogna blankålarna som simmar från svenska sjöar, älvar och åar överlever och når hela vägen till Sargassohavet – vilket beror på de många vattenkraftverken, som Uppdrag granskning tidigare kunnat berätta om.

Läs mer: ”Man döljer var den stora ålslakten är”

Biologen och ekologen Ingemar Alenäs säger att ”klockan är fem i tolv” om inte ålen ska försvinna från jorden.

– Gör vi bara rätt åtgärder så finns det ålar som kämpar för sitt liv för att komma tillbaka till Sargassohavet. Då blir inte vi den sista generation som får se de här ålarna och som utrotar ålen, utan vi kan bli den generation som räddade ålen.

MISSA INTE UPPDRAG GRANSKNING

Reportaget ”Den sista ålen” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den sista ålen

Mer i ämnet