Här ger Harriet, 87, sina bästa råd till andra som känner sig ensamma

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Harriet Wetterberg tycker om att se människor i ögonen när hon pratar med dem. Coronapandemin och ålderdomen har gjort henne ensam, men hon har bestämt sig för att göra vad hon kan för att hålla humöret uppe – och hittar sätt att få dagarna att gå.

En skiva läggs i cd-spelaren och Harriet Wetterberg trycker på play. Hon sätter sig i fåtöljen framför och blundar när tonerna fyller det stora vardagsrummet. Musiken håller ensamheten på avstånd.

– Den där värmen som man är så glad om. En varm kram. Det är något jag ser fram emot. När jag får den det vet jag inte.

Ensamhet i Stockholm

Utanför fönstret strömmar människor förbi. Trots att benen inte är så starka som förut försöker hon gå ut och promenera minst en gång om dagen. Coronapandemin har gjort det svårare, säger hon, att träffa familjen och att få kontakt med nya människor.

– Alla springer på trekvart och tittar på varann, men man tittar inte upp och ser varann i ögonen. Då blir det att man känner sig ensam. Men man måste ju ändå ut och se lite folk så man inte blir en ensling.

“Man får vara nöjd”

En kartläggning som gjordes innan coronapandemin visar att drygt en av tio svenskar över 77 år ofta, eller nästan alltid, upplever ensamhet. 

Tidigare brukade Harriet Wetterberg gå på olika kurser för att få träffa andra. Nu är det mesta inställt, den enda platsen hon har att gå till är mataffären.

– Där känner de igen mig. De säger ”hej, hur har du det?” De är de enda jag ser, som frågar mig hur jag mår.

Harriet Wetterberg blev änka för över 20 år sen. Hon ska snart fylla 88 år och sköter tillvaron själv – handlar, städar och lagar mat.

– Om man lägger upp det och klarar det varje dag så är man ju nöjd. Man får vara nöjd med det man har. Jag trivs hemma, ordnar grejer och så har jag humöret kvar. Bara jag hör något roligt kan jag skratta, än så länge.

Strikta rutiner

Ensamheten känns mest på morgonen, säger Harriet Wetterberg, innan dagen börjar. 

Därför har hon skapat rutiner för att komma igång. Hon gör en halvtimme morgongymnastik, kokar ägg samtidigt som hon gör hundra tåhävningar – och äter sin frukost framför nyheterna. 

Om dagen känns för lång plockar hon fram gitarren, lyssnar på musik eller löser korsord. Det viktiga, tycker hon, är att fylla tillvaron med något som gör en glad.

– Ta tag i de positiva bitarna som finns. Alla människor har något positivt men de glömmer bort att de har det. Man kan gå upp på morgonen och gå ut och gå, man kan laga mat. Bara det.

Spela klippet för att höra Harriet ge sina bästa råd till andra som känner sig ensamma. 

Uppdrag granskning: Stockholms ensammaste man?

Missa inte veckans Uppdrag granskning. Det sänds 3 februari klockan 20 i SVT1 och finns på SVT play klockan 12 samma dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamhet i Stockholm

Mer i ämnet