Här luras Zaida Catalán och Michael Sharp av hemliga agenter

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Zaida Catalán och Michael Sharp ville försäkra sig om att det var säkert att resa till en by i centrala Kongo-Kinshasa. Vid ett möte med en representant för den lokala milisen, frågar de flera gånger om resan är säker. De tror att de får garantier av mannen, men tolkarna är i själva verket hemliga agenter som lurar dem – med en felaktig översättning. Nästa dag mördas FN-experterna utanför byn Bunkonde.

Läckta FN-dokument som Uppdrag granskning tagit del av avslöjar en händelse som varit avgörande för mordet på Zaida Catalán och Michael Sharp.

Det handlar om ett möte på ett hotell i Kongo-Kinshasa, dagen innan FN-experterna åkte ut på sitt sista uppdrag. Zaida Cataláns ljudupptagning från mötet visar att de blev lurade att åka till ett livsfarligt område.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

– De gör inget. Ni kan åka dit utan problem, säger en av tolkarna till Zaida Catalán och Michael Sharp då de upprepade gånger frågar om säkerheten vid byn Bunkonde.

Tolkarna är, enligt de läckta dokumenten, hemliga agenter som arbetar för den kongolesiska säkerhetstjänsten. De lurar Zaida Catalán och Michael Sharp, genom att medvetet översätta felaktigt.

FN-experterna uppmanas åka till byn, och nästa dag blir de mördade.

Tolkarna var hemliga agenter

Den äldre mannen som deltar i mötet representerar Kamuina Nsapu, den lokala milis vars medlemmar nu pekas ut för mordet.

Under mötet har mannen i själva verket, vid flera tillfällen, varnat FN-experterna från att resa dit:

– Jag upprepar, ni vet inte vad som händer där, tro mig. Ge inga garantier. De blir överfallna.

Tillsammans med internationella medier kan Uppdrag granskning nu avslöja att FN:s ledning mörkat avgörande information – som pekar ut den kongolesiska staten som inblandad i mordet på Zaida Catalán och Michael Sharp.

Spela klippet ovan för att se bilderna från mötet med de falska tolkarna.

Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen finns att se på SVT Play. Reportaget sändes i SVT1 onsdagen den 28 november 2018.

Fakta: FN-läckan

Det läckta materialet inifrån FN består av tusentals dokument som framförallt samlats in av utredare på plats i Kongo-Kinshasa. 

Det handlar bland annat om:

• Förhör, intervjuer och misstankeregister upprättade av UN-POLICE som var FN:s polisstyrka på plats direkt efter mordet.

• Rapporter och analyser från J-MAC, FN:s egen underrättelsetjänst.

• Hemliga rapporter från FN:s utredningsenhet till säkerhetsrådet i New York.

• Tusentals telefonloggar från personerna misstänkta för mordet – innehållande uppgifter om samtal, sms och mobilmaster som deras telefoner varit i närheten av.

Uppdrag granskning har gått igenom materialet i läckan tillsammans med flera internationella medier: Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Foreign Policy Magazine och Radio France international. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet