Här stjäls kläder från välgörenhet för miljontals kronor – reportern dödshotas vid konfrontationen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Flera hjälporganisationer vittnar om hur insamlingsboxar plundras på kläder som ska gå till välgörenhet. Genom dolda kameror och gps-sändare lyckas Uppdrag granskning ertappa tjuvar från den organiserade brottsligheten – som omsätter miljontals kronor.

Varje år skänker svenskar runt 40 000 ton kläder till välgörenhet. I många fall lämnas de i särskilda insamlingsboxar vid återvinningsstationer runtom i landet.

Men det är långt ifrån alla klädesplagg som i slutändan hamnar där de ska. Varje år stjäls tusentals ton kläder ur insamlingsboxarna av organiserade ligor, innan hjälporganisationerna hinner tömma dem. 

Med dolda kameror och gps-sändare insydda i klädesplagg kan Uppdrag granskning nu visa vad som kan hända efter att kläder lämnats in till välgörenhet.

350 anmälningar på ett år

Hjälporganisationen Human Bridge är bland de största i Sverige på att samla in textilier, med 2 500 insamlingsboxar på olika platser i Sverige. De räknar med att mellan 1 500 och 2 000 ton kläder stjäls varje år.

– Varje gång vi märker att det varit någon inne i en box som inte har varit vår egen personal så polisanmäler vi. Bara i Stockholm under förra året är det säkert cirka 350 anmälningar, säger Robert Bergman, verksamhetsledare på Human Bridge.

Vad gör polisen då?

–  Ska jag vara lite krass är det väl inte så mycket man gjort.

Även Myrorna, Emmaus och fler av de andra organisationerna med insamlingsboxar vittnar om samma sak – organiserade stölder, i olika utsträckning.

”Tendens till mer organiserad brottslighet”

Charlotte Ryd, generalsekreterare för branschorganisationen Giva Sverige, säger att de känner till att deras medlemmar drabbas av stölder, men att de inte har någon bild av den exakta omfattningen.

– De indikationer vi har är att det under de senare åren finns en tendens till mer organiserad brottslighet, säger hon.

Polisen skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att de känner till klädstölderna, ofta utförda av ligor från utlandet som inte sällan även sysslar med annan kriminell verksamhet. 

De skriver att det är organiserad brottslighet som fokuserar på brott med låga straff, men att de stjäl så stora volymer att det ändå ger mycket pengar. 

Trots det är det inte någon prioriterad fråga, enligt polisen.

Dödshotas av ligan

Genom att spåra de insydda gps-sändarna i klädesplagg som lämnats i insamlingsboxar runtom i Stockholm lyckas Uppdrag granskning till slut kartlägga en av ligorna som utför plundringen.

Vid ett rödljus, i passagerarsidan på en vit Opel, sitter en av männen som fångats på film. 

–  Vi stjäl inte. Jag vet inte vad du pratar om, säger han.

Men situationen blir snart hotfull. När Uppdrag gransknings reporter fortsätter ställa frågor blir han till slut dödshotad och väljer att avbryta.

Säljs vidare som second hand

Varje vecka skickar Human Bridge flera containrar med renoverad sjukvårdsutrustning till behövande i Mellanöstern, Östeuropa och Afrika. Men med stölderna minskar biståndet de kan ge.

Uppdrag granskning spårar de stulna kläderna till Litauen där de säljs vidare som second hand.

–  Det egentliga offret är de vi inte kan hjälpa på grund av att vi har fått mindre resurser att tillgå. Så det är människor som dör därför att de inte får tillgång till vården, till syvende och sist, säger Robert Bergman på Human Bridge.

Reportaget ”Smutsiga kläder” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.