Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det känns väldigt organiserat” – hör klädåtervinnaren Maria Fernsund om stölderna. Foto: SVT

”Jag vill inte att mina kläder ska hamna där”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Maria Fernsund brukar skänka kläder till välgörenhet flera gånger per år. När hon får se Uppdrag gransknings inspelningar som visar hur insamlingsboxar plundras av organiserade ligor blir hon besviken.

– Helt plötsligt så får att skänka kläder en helt annan innebörd, säger hon.

Varje år skänker svenskar runt 40 000 ton kläder till välgörenhet. För Maria Fernsund från Täby handlar det om att återvinna istället för att kasta, både för miljöns skull och för att samtidigt göra en god gärning. 

– Jag ser ju den här familjen i något drabbat land som kanske har råkat ut för saker och som inte har möjlighet att försörja sig själv. Jag vill ju jättegärna att det hamnar där, säger hon.

”Inte min tanke när jag lämnar mina påsar”

Men tusentals ton kläder försvinner varje år innan de når sitt egentliga mål. 

Uppdrag granskning har med hjälp av dolda kameror och gps-sändare visat hur insamlingsboxar plundras av organiserade ligor. När Maria får se inspelningarna blir hon upprörd. 

– Det känns väldigt organiserat, de har ju nycklar till och med till boxarna, säger hon.

Till slut så hamnar de i det här varuhuset, där de säljs som second hand-kläder.

– Det här känns ju verkligen, verkligen jättetråkigt. Helt plötsligt så får att skänka kläder en helt annan innebörd. Jag vill inte att mina kläder ska hamna där. Det är inte min tanke när jag lämnar mina påsar.

Fortsätter skänka kläder

Trots Uppdrag gransknings avslöjande har Maria svårt att se något bättre alternativ. Hon fortsätter att lämna kläder till insamlingsboxar och hoppas att hennes kläder når fram. 

– Vi är ju två förlorare i det här. Vi som skänker kläderna och ger bort dem som har en önskan om att de ska hamna rätt, och de som faktiskt har en önskan och en bra tanke bakom.

Reportaget ”Smutsiga kläder” finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer