– Folk kom fram till mig och sa att de inte kunde sova, och det tyckte jag var ett bra betyg för ett reportage, svarar Janne Josefsson på frågan om vilken granskning som blivit hans favorit. Foto: Linda HaglundVisa alla (5)
Visa alla (5)

Läs Jannes Josefssons svar på tittarnas frågor: ”Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna lägga av”

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · ”Vilken granskning är du mest stolt över och vilket reportage gick mest fel?” Uppdrag granskning har efterlyst hälsningar och frågor till Janne Josefsson på sociala medier, i samband med sändningen av hans sista Uppdrag granskning. Här kan du ta del av tittarnas frågor – och Janne Josefssons svar.

Katja 
Vilket av alla avsnitt har varit din favorit att göra? Och varför? Tack för grymma insatser i Uppdrag granskning.  

Det finns så många historier, men ett reportage jag minns tydligt är historien om Louise från Vetlanda, Fallet Louise. Jag gjorde reportaget tillsammans med Lars-Göran Svensson och det sändes 2007. När vi satte oss in i fallet upptäckte vi en historia som vi knappt trodde var möjlig. Flickan levde i ett skräckvälde med sin pappa som var missbrukare och psykiskt sjuk. Ingen ingrep. Ingen gjorde någonting. Hennes pappa dömdes för sexuella övergrepp mot henne men ändå bodde hon i en husvagn ute i skogen med honom. Det var en historia som verkligen fick mig att tänka, hur är det här möjligt? 

Jag minns att jag var i Stockholm dagen efter sändningen och då kom det fram folk till mig som nästan började skälla på mig. De sa att jag hade förstört deras nattsömn och att de inte kunde sova efter reportaget. Och det tyckte jag var ett bra betyg för ett reportage!

År 2007 intervjuade Janne Josefsson Louise från Vetlanda, en flicka som levde i ett skräckvälde med sin psykiskt sjuke pappa. Pappan dömdes för sexuella övergrepp mot flickan, men ändå bodde hon hos honom. Foto: Arkivbild/SVT

Lill   
Har du något mer långt tillbaka projekt på gång, liknande de här 5 killarna som du följde upp efter flera år?

Ja, de här två reportagen i Uppdrag granskning som jag gjorde förra våren, Pojkarna från Fittja, de är ett exempel på hur jag kommer jobba nu i min nya serie, ”Josefsson”. Jag kommer att följa upp tidigare gjorda reportage, så håll gärna utkik!

Janne
Tusen tack Janne för många hyperintressanta reportage, jag minns många av dem med delad känsla. Det reportaget med killarna som du senare återkom till, var nog bland de bästa jag sett! Vem skall nu axla din mantel? Karin är inte så blyg hon heller som tur är, och lite snyggare! Lycka till med vad du än skall göra!

Tack så mycket! Tyvärr är det ingenting jag kan svara på men de yngre tar vid, så enkelt är det. Det är en ära att få jobba med Uppdrag granskning, med våra resurser och vårt genomslag. Det måste vara en dröm för alla journalister som jag ser det.

Våren 2017 sände Uppdrag granskning reportaget Pojkarna från Fittja, en granskning om fem pojkar som 17 år tidigare fastnat på ett fotografi med Janne Josefsson i Fittja centrum. Foto: Privat

Kristina
Hej Janne! Lycka till med nya uppdrag och granskningar. Att vara granskade journalistiken personifierad visar vilken betydelse ditt arbete har och har haft. Jag har tre frågor: 

Vilken granskning är du mest stolt över?   
I vilken granskning har du varit mest rädd?   
Vilken granskning gick mest fel?   

Tack för dina tre frågor! Här kommer tre svar. 

Det finns flera granskningar att vara stolt över, men en jag minns var när Hannes Råstam och jag jobbade ihop och gjorde reportaget Osmo Vallo för Uppdrag gransknings föregångare Striptease. Det handlade om en man i Karlstad som dog i samband med ett polisingripande och vi bestämde oss för att gå till botten med fallet. Många chefer är nöjda om man som journalist ställer A mot B, uppgift mot uppgift. Men vi ville ta reda på hur Osmo Vallo dog. Hur gick det till? Vi grävde ordentligt och vi gav inte upp, och vi gjorde många program om fallet. I en sista obduktion av kroppen visade det sig att det var polismännens våld mot kroppen som gjort att han dött.

Och när var jag mest rädd? Ja, vad ska man säga om det. Det har varit många otäcka tillfällen. Vad gäller tv så är det allvarligaste fallet nog reportaget om Hells Angels intåg i Sverige. Vi blev överfallna av någon med vapen och sådär och det filmades, men jag gav tillbaka filmen till dem eftersom det var så farligt. Då fick jag börja med larm hemma. Det var riktigt otäckt. 

På frågan om när det gått fel finns det två grejer jag tänker på. Den ena är när jag intervjuade unga grabbar i 14-års ålder som hyllade en grovt kriminell. Nu i efterhand ångrar jag att vi publicerade det, eftersom det var farligt för killarna.

Och så finns det en annan historia, ett riktigt bra reportage, om det fria skolvalet. Vi tittade på en skola där vi trodde oss veta att här tar man emot välartade barn medan man säger nej till andra som är stökigare. Och då hade vi en dold inspelning med rektorn som pratade om barn med ADHD som cancersvulster.

Jag intervjuade honom sedan, men avslöjade inte att vi hade den dolda inspelningen med honom. Han förnekade att han skulle ha sagt det han gjort och jag lät honom prata tills jag då berättar att jag har den här inspelningen. Och då blev fallet för stort, då jag först lät honom ljuga. Han insåg att han får sälja skolan nu, vilket han också gjorde.

Vår journalistik drabbar människor och man måste fråga sig om det är motiverat att publicera. Den balansgången finns alltid där.

Ronnie   
Kanske Janne vågar ta upp Özz Nûjens affärer med Akilov? Eller är det tabu eller har han diplomatisk immunitet?   

Nej, tabu är det inte, men vi får se om vi tar upp det. Det figurerar i förundersökningen mot Akilov att han har varit i ett hus som Özz Nûjen är delägare i på Gotland, men jag vill inte kommentera det vidare. Men nu är det en dag kvar tills vi publicerar reportaget om Rakhmat Akilov, så ni får vänta och se.

Joakim 
Vad tycker du om fashion, Janne? 

Köttfärsen? (skratt) Ja, jag var på en Kristallen-gala eller någonting då en kille kom fram till mig och frågade mig vad jag tyckte om fashion men det lät som ”färsen”. Det var precis när jag gjort reportaget om köttfärs och Ica-butiker som fuskade med datummärkning. Jag började tala med honom om reportaget, jag minns inte vad jag sa, men han hade ju avsett mode!

År 2007 avslöjade Uppdrag granskning ett omfattande fusk med köttfärs i Ica-butiker. Genom att med små klistermärken märka köttfärspaket med utgångsdatum samma dag upptäckte man att paketen såldes dagen därpå, men med nytt, framflyttat utgångsdatum. Foto: Arkivbild/SVT

Birgitta
Du har gjort många väldigt bra program. Satt fingret i ögat. Men programmet du gjorde om Region Västernorrland och nedläggelsen av Sollefteå sjukhus var under all kritik. Inte ett ord om den stora förtvivlan folk känner över att ha blivit lurade och förda bakom ljuset av ”regionledningen”.

Ja, men de fick ju komma till tals. Jag kan förstå folk som reagerar och ockuperar. Men det här reportaget handlade om en baksida av en uppblåst stämning, där flera politiker var hotade och ville lägga ner på grund av det. Vi ska kunna granska precis allting och även våga ge oss in i ämnen som vi vet att folk inte kommer att gilla.

Reportaget Sjukhusstriden i Sollefteå väckte mycket kritik då det sändes i januari i år. Då Janne Josefsson skulle intervjua sjukhuskämparna blev han själv intervjuad i en livesändning på Facebook. Foto: SVT

Aina
Det känns inte alls bra att säga hej då...  

Men hejdå är det ju inte, jag lägger inte av helt och hållet. Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna lägga av. Men jag har i varje fall planer på att jobba kvar på SVT i drygt ett år till, men då med serien ”Josefsson”. 

Janne Josefssons sista UG-reportage Terroristen Akilov sänds på SVT1 och SVT Play klockan 20 den 25 april 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer