– Jag tycker att jag har fått bra kontakt med killarna i programmet. De öppnar sig för mig, säger Janne Josefsson. Foto: SVT

Janne söker upp pojkarna från Fittja

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I slutet av 1990-talet direktsände han det omdebatterade samhällsprogrammet Fittja Paradiso. Nu återvänder Janne Josefsson för att söka upp fem pojkar som för 17 år sedan fastnade på ett foto med honom i Fittja centrum. 

– Jag har tagit fram den här bilden ett flertal gånger och tittat på den. Undrat vilka de var. Vad de drömde om. Undrat vad som hände med dem, säger Janne Josefsson om fotografiet.

Se hela avsnittet här

UG – Pojkarna från Fittja

17 år efter att kortet togs lanserades idén på redaktionen. Uppdrag granskning ville ta reda på hur det gått för barnen på bilden. Vilka var pojkarna? Och hur har det gått för dem i livet? 

– Vi åkte till Fittja, en kameraman och jag, för att fråga runt lite och se vad vi skulle hitta. Vi har fått in ett material som blivit två avsnitt av ett spännande reportage.  

Direktsände från förorten 

Historien om kortet med de fem pojkarna sträcker sig tillbaka till lanseringen av Fittja Paradiso, ett direktsänt samhällsprogram där Janne Josefsson var programledare. Tanken med programmet var att uppmärksamma svåra ämnen samtidigt som man ville närma sig människor i förorten. 

– Det blev ett omdiskuterat program och ibland gillade man inte det vi gjorde. Några skar sönder bildäcken på våra bilar och en del tyckte helt enkelt att det inte var ett bra program. 

Fittja Paradiso kom att produceras i två säsonger och hann ta tag i flera kontroversiella ämnen. I ett av avsnitten var det direktsändning från en källarmoské och i ett annat program diskuterade man dödsstraff. 

– Vi gav oss in i ämnen som var känsliga redan då. Och de reaktioner som vi fick får man nästan vara beredd på då man ger sig in på ett sådant äventyr med direktsändning och svåra frågor. Men det var ju också flera som gillade programmet. 

Har fått bra kontakt med killarna 

I Fittja lyckas Janne Josefsson leta upp alla de fem killar som fastnade på kortet. Fyra av pojkarna har valt att vara med i reportaget och berättar för oss om sina liv, barndomen, och uppväxten i Fittja. 

– Jag tycker att jag har fått bra kontakt med killarna i programmet. De öppnar sig för mig. Nästan förvånansvärt mycket. 

Reportaget ”Pojkarna från Fittja” blir ett sätt för tittarna att i realiteten få följa med och se vad som hände med barnen som nu har blivit män. 

– Det här är på många sätt ett program om att vara kille. Och vissa av de här killarna har varit med om mycket. Det försvarar inte alltid det de gör. Men det kan förklara det delvis. 

Hur skulle du ha reagerat om fem killar från ett kort från 90-talet hade sökt upp dig efter 17 år? 

– Ja, det är en intressant fråga. Skulle man själv våga öppna sig så? Skulle man vilja exponera sig så som de gör? Och skulle man vilja få ut det i TV? Jag vet inte.

Låtarna i reportaget Pojkarna från Fittja

Del ett

Make it Rain, Ed Sheeran

Se på mig nu, Petter Feat Linnéa Henriksson

Blåljus, Näbil feat Kartellen

All Night, Parov Stelar

Kashmir, Led Zeppelin

Let it go, James Bay

Emergency, Icona Pop

The Puzzle,  Ane Brun

Avenues, Refugee Camp Allstars

Chatty Chatty, SR. Wilson

Del två

Sofia, Alvaro Soler

Musses egna cover på Mirror (Original: Mirror, Lil Wayne feat Bruno Mars)

Blåljus, Näbil feat Kartellen

Stronger – Kanye West

Back to black, Oscar and the Wolf feat Tsar B.

Don’t dream it’s over, Crowded House

Chatty Chatty, SR.Wilson

Hurt, Johnny Cash

Musses egna cover på Hotel California (Orginal: Hotel California, The Eagles)

Sixteen Tons, Ben Sidran

Make it Rain, Ed Sheeran

På Spotify finns en spellista under namnet Pojkarna från Fittja: bit.ly/PojkarnaFrånFittja

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Pojkarna från Fittja

Mer i ämnet