• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Hårda interna S-kritiken: ”Borde vara panik i arbetarrörelsen nu”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Inom Socialdemokraterna finns en utbredd kritik mot hur partiet hanterat Sverigedemokraterna, kan Uppdrag granskning berätta. Enligt personer med ledande positioner insåg partiet för sent att man tappade de egna kärnväljarna, LO-medlemmar, till det partiledningen pekar ut som sin värsta ideologiska fiende. Den hårdaste kritiken handlar om den förre fackförbundsordföranden, Sveriges avgående statsminister Stefan Löfven.

Under onsdagen samlar sig Socialdemokraterna till partikongress. Statsminister Stefan Löfven gör sig redo att lämna över partiledarposten till Magdalena Andersson. Vad som kommer att bli Stefan Löfvens bestående politiska arv återstår att se, men Uppdrag granskning kan avslöja att det redan nu finns en utbredd kritik inom partiet.

Den handlar om arbetarrörelsen, Sverigedemokraterna – och januariavtalet.

Ministrar kritiserar

Uppdrag granskning har gjort en omfattande research bland gräsrötter och ledande politiker. Frilansskribenten och författaren Torbjörn Nilsson, som i nästan 20 år följt svensk politik inifrån maktens korridorer, har på uppdrag av redaktionen intervjuat ett 15-tal personer.

Det handlar om ministrar, medlemmar i partistyrelsen och verkställande utskottet – samt ledande företrädare för LO och Sverigedemokraterna. De berättar anonymt om sin syn på hur partiet agerat.

– Jag har pratat med personer som har arbetat nära Stefan Löfven som beskriver det som att den stora berättelsen om honom när han slutar är den draksådd han sådde i fackföreningsrörelsen med januariavtalet. Att fackföreningsrörelsen behövde förlora de här striderna för regeringens skull och att man därefter har blivit tysta och hunsade, säger Torbjörn Nilsson.

”Stort bråk mellan partiet och LO”

Historiskt sett har LO och Socialdemokraterna stått varandra nära, LO:s medlemmar har länge varit partiets kärnväljare. LO har också försökt påverka det socialdemokratiska partiet om att invandring inte får underminera löner och trygghet för svenska arbetare.

– Flera källor beskriver att det var ett stort bråk mellan partiet och LO om just detta, säger Torbjörn Nilsson.

I riksdagsvalet 2018 slog Sverigedemokraterna igenom i historiskt starka S-fästen. 2019 skedde ett skifte. Bland Socialdemokraternas kärnväljare, LO-medlemmarna, blev istället Sverigedemokraterna största parti.

SCB:s partisympatimätning visade att mer än av fjärde LO-medlem då stödde SD. Januariavtalet, som innebar förändringar i arbetsrätten och lagen om anställningsskydd, skapade splittring i rörelsen. Något som även Torbjörn Nilssons källor pratar om.

– De menar att Stefan Löfven sådde ett frö som på sikt riskerar att underminera hela LO.

”Folk slutade lyssna på oss”

Men Socialdemokraterna borde förstått långt tidigare att skiftet var på väg, säger Torbjörn Nilssons källor. Flera beskriver problemet som mer omfattande än man ville erkänna före valet 2018.

En tidigare medarbetare till Stefan Löfven säger att hen aldrig upplevt att skräcken för arbetarklasstappet kommit från högsta politiska nivå i partiet.

“Ibland tänker jag att Stefan helt har missat den nidbild som fanns av partiet och som fortfarande finns kvar: att vi bara är intresserade av klimat och hatar vita män som åker bil”, säger personen.

En högt uppsatt person som suttit i LO-styrelsen berättar:

“Det vi höll på med nästan hela tiden var att säga att SD är ett rasistiskt parti. Det var extremt misslyckat, folk slutade lyssna på oss. Det är den här eran vi betalar ett så extremt högt pris för i dag. Vi visade inte vems sida vi står på i utvecklingen – alltså globaliseringen – eller så visade vi att vi stod på den urbana medelklassens sida.”

LO-medlemmarna avgörande

I valanalysen efter riksdagsvalet 2018 konstaterade partiet själva att det är av avgörande betydelse att stärka ställningen bland LO:s medlemmar. Inom partiet finns en stark kraft som vill bygga en framtidspolitik på stramare migration och en vänstersväng inom ekonomin.

Få som Torbjörn Nilsson pratar med vill träda fram öppet. Men en som gör det är den förre SSU-ordföranden Philip Botström, han satt i partistyrelsen och verkställande utskottet under 2015-2021.

– Kärnväljarna tycker att vi sagt samma sak i 30 år, men inte levererat. De tänker ”hur ska ni kunna skapa det här samtidigt som invandringen?” och så börjar de tvivla. Problemet är inte våra värderingar, problemet är att folk inte tror att vi ska genomföra dem, säger han.

”Borde vara full panik i arbetarrörelsen”

Under pandemin växte stödet för S i opinionen, stödet för SD bland LO-medlemmar sjönk samtidigt.

– Någonstans är det ett bedrägligt lugn i partiet. Så som en källa uttryckte det till mig ”Det är så konstigt. Det borde vara full panik i arbetarrörelsen nu, men det är inte det”, säger Torbjörn Nilsson.

Annelie Karlsson (S), gruppledare i riksdagen, säger att det inte är ett alternativ att göra upp med SD – men att Socialdemokraterna behöver vara tydliga med vilken politik de står för.

– Vi håller just nu på att tillföra välfärden miljarder. Vi håller på att reformera sjukförsäkringen i en riktning som innebär att de som blir sjuka inte också drabbas av fattigdom. Vi håller på att se över arbetskraftsinvandringen där vi tycker att det finns stora problem på arbetsmarknaden, man kan dumpa villkoren för svenska löntagare. Vi flyttar ut både företag och statliga myndigheter så att hela samhället ska växa, hela landet ska växa.

Statsminister Stefan Löfven har avböjt intervju med Uppdrag granskning.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”De nya Socialdemokraterna?” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.