Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Kärnspåret som vi alltid har gått efter har de ju tappat fullständigt” – hör Peter Boman om varför han valde att bli sverigedemokrat. Foto: SVT

Peter är en av LO-medlemmarna som lämnat S för SD: ”Fick smaka på systemet”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Industriarbetaren Peter Boman hade alltid röstat på Socialdemokraterna. Men när han blev sjuk säger han att systemet, som han trott på och arbetat för, svek honom. I dag är han en av de LO-medlemmar som lämnat S för att istället bli Sverigedemokrat.

– Man måste göra någonting. Det kanske finns mer plats där för att kriga för sin sak.

I både Kramfors och Bollstabruk i västernorrländska Ådalen har Socialdemokraterna haft makt sedan rösträtten infördes. Men i dag är den maktpositionen hotad.

Peter Boman jobbar på sågen i Bollstabruk. Han har tillhört fackförbundet Byggnads, som ingår i LO-kollektivet, där många är socialdemokrater. Det var även Peter, tills han blev sjuk. Då upplevde han att socialförsäkringen inte fungerade – och en politisk vrede väcktes.

– Man känner sig fruktansvärt sviken. Du har trott på och jobbat för ett system i alla dina år, och så ramlar man rätt ner i backen bara. Det var det värsta för mig, just den där vetskapen, inte pengarna.

LO-medlemmar går till SD

I riksdagsvalet 2018 slog Sverigedemokraterna igenom i historiska fästen för den svenska socialdemokratin. I både Bollstabruk och Kramfors blev SD näst största parti.

Uppdrag granskning har kunnat berätta om en utbredd intern kritik inom Socialdemokraterna om hur partiet hanterat Sverigedemokraterna. Enligt kritikerna agerande inte partiet i tid när kärnväljarna, LO-medlemmarna, lämnade partiet för SD.

2019 blev Sverigedemokraterna största parti i den gruppen, SCB:s partisympatimätning visade att mer än av fjärde LO-medlem då stödde SD.

Peter Boman menar att politikerna måste börja lyssna på arbetarna mer.

– Jag har jobbat i hela mitt liv. Jag har farit runtomkring i hela Norden och jobbat, byggt broar, byggt industrier, byggt allt. Så blir man sjuk och då ska man inte få någonting? Det accepterar inte jag.

”Socialdemokratin har glidit ur sitt spår”

När Peter Boman bytte parti fick han snabbt en plats i kommunens produktionsnämnd. Han berättar att han blivit uppmanad att brinna för det lokala i stället för att “stödja Stockholm i deras frågor”.

Att återvända till Socialdemokraterna är inte uteslutet – men då krävs förändringar, säger han.

– Det är ju att man får systemet att funka och jobbar för saker som den stora massan vill. Socialdemokratin har glidit ur sitt spår. Det där kärnspåret som vi alltid gått efter, det har de tappat fullständigt. 

Statsminister Stefan Löfven har avböjt intervju med Uppdrag granskning. Istället ges en kort intervju med Annelie Karlsson (S), gruppledare i riksdagen. Hon anser inte att S glidit ur sitt spår.

– Vi har ju under väldigt många år försökt att se till så det finns jobb i hela landet, att de statliga myndigheterna flyttar tillbaka. Vi har haft en förflyttning där samhället har dragit sig tillbaka. Men jag tror att det människor ser, det är att de vill att välfärden ska finnas där tydligare. Där har vi också satsat väldigt många välfärdsmiljarder nu.

Reportaget ”De nya Socialdemokraterna?” finns på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer