Juryn i Prix Europa består att företrädare från europeiska public service-bolag. Foto: Privat/SVT

Hedersomnämnande till Uppdrag granskning i Prix Europa

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reportage Jakten på ”Generalen” tilldelades i helgen en andraplats och ett hedersomnämnande i klassen Current affairs på tv-festivalen Prix Europa i Berlin.

Under Prix Europa utses årets bästa radio- och tv-program, av samtliga europeiska public service-bolag. I klassen Current affairs konkurrerade Uppdrag gransknings reportage med 18 andra bidrag från bland annat fransk-tyska ARTE, norska NRK, franska France 2, italienska RAI och tyska ZDF.

– Det är hedrande och ett kvitto på att UG ligger i topp i Europa på undersökande journalistik, säger reportern och programledaren Ali Fegan.

Jakten på ”Generalen”

”Kändes bra att påminna”

Reportaget sändes i april i år och handlar om en av vår tids största flyktingkatastrofer vid den italienska ön Lampedusa, då 368 personer miste livet. Det kretsar kring en internationell polisinsats där ett tips från svenska myndigheter resulterat i att fel person står anklagad i Italien för att vara en av världens mest ökända människosmugglare – en man som går under smeknamnet ”Generalen”.

– Det kändes bra att påminna våra europeiska kollegor om detta skamliga fall. Medhanie Tesfamariam Behre har nu suttit häktad i 2,5 år, anklagad för att vara den ökände människosmugglaren ”Generalen”. Detta trots att överväldigande bevis visar på att det inte kan stämma och att dom europeiska myndigheterna tagit fel person, säger Ali Fegan.

Teman som korruption, klimatförändringar och flyktingkrisen i Europa togs upp i flera bidrag och första platsen gick till danska DR för reportaget ”Menneskesmuglerne”. SVT prisades också för appen Språkplay i online-klassen.

Jakten på ”Generalen” sändes klockan 20 den 11 april och finns att se här på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på ”Generalen”

Mer i ämnet