I en hemlig rapport till FN:s generalsekreterare anklagar den kanadensiska åklagaren Robert Petit den kongolesiska säkerhetstjänsten för att gömma undan avgörande vittnen. Foto: SVT

Hemlig FN-rapport avslöjar: Kongolesisk säkerhetstjänst motarbetar utredning om mordet på Zaida Catalán

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Utredningen av mordet på FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp motarbetas av säkerhetstjänstens inblandning. Det skriver FN:s specialåklagare i Kongo-Kinshasa, Robert Petit, till generalsekreterare António Guterres i en av flera hemliga rapporter som Uppdrag granskning har fått tillgång till.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres tillsatte förra året en grupp på plats i Kongo för att bistå den kongolesiska utredningen om mordet på FN-expeterna Zaida Catalán och Michael Sharp. Gruppen leds av den kanadensiska åklagaren Robert Petit.

Officiellt säger FN att samarbetet med kongolesiska staten fungerar bra. Men i hemliga rapporter som Uppdrag granskning fått tillgång till anklagar Petit den kongolesiska säkerhetstjänsten för att gömma undan avgörande vittnen och hindra mordutredningen.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

“Mina rapporter är konfidentiella”

Den 18 april 2018 skriver han i den konfidentiella rapporten:

“Gruppen har försökt att utveckla en produktiv relation med den kongolesiska åklagaren och nationella myndigheter men har haft svårt att få till ett fullgott samarbete. Flera viktiga gripanden har skett men utredningen fortsätter att motarbetas av säkerhetstjänstens ständiga inblandning i fallet”

Vad betyder detta?

– Mina rapporter är konfidentiella. Jag skickar min rapport direkt till generalsekreteraren. Jag kommer inte kommentera detta, varken bekräfta eller dementera det, säger Robert Petit.

I den senaste rapporten från 7 september 2018 beskriver Robert Petit att samarbetet mellan FN och den kongolesiska utredningen har förbättrats efter att en ny åklagare tillsatts, men noterar också att FN inte ens fick information i förväg om att rättegången – som nu pågår – skulle återupptas.

Det står också att FN:s utredare tror sig veta att den kongolesiska säkerhetstjänsten fortfarande gömmer ett av de viktigaste vittnena i fallet, en av de falska tolkarna som var med på mötet när experterna lurades. 

Den 18 april 2018 skriver Robert Petit i den konfidentiella rapporten: ”Flera viktiga gripanden har skett men utredningen fortsätter att motarbetas av säkerhetstjänstens ständiga inblandning i fallet”.

“Det är deras ansvar”

Under rättegången som nu pågår i Kongo har flera åtalade även vittnat om tortyr. Och nyligen dog plötsligt en misstänkt man i fängelset – som uppgavs ha viktiga uppgifter kring mordet.

Men Petit vill inte offentligt kritisera den pågående rättsprocessen.

– Kongo är ett eget land, det har ett funktionellt rättssystem. Morden skedde på deras mark, det är deras jurisdiktion. Jag ser ingen anledning till varför det inte skulle kunna utredas till fullo och lösas därefter. Det får tiden utvisa, säger han.

Uppdrag granskning kunde på tisdagen, genom en stor läcka inifrån FN:s högkvarter, avslöja avgörande uppgifter kring morden på Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp i Kongo. Läckan visar att personer från den kongolesiska säkerhetstjänsten och militären kan kopplas till morden – information som FN valt att mörka.

Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen finns att se på SVT Play. Reportaget sändes i SVT1 onsdagen den 28 november 2018.

Fakta: FN-läckan

Det läckta materialet inifrån FN består av tusentals dokument som framförallt samlats in av utredare på plats i Kongo-Kinshasa. 

Det handlar bland annat om:

• Förhör, intervjuer och misstankeregister upprättade av UN-POLICE som var FN:s polisstyrka på plats direkt efter mordet.

• Rapporter och analyser från J-MAC, FN:s egen underrättelsetjänst.

• Hemliga rapporter från FN:s utredningsenhet till säkerhetsrådet i New York.

• Tusentals telefonloggar från personerna misstänkta för mordet – innehållande uppgifter om samtal, sms och mobilmaster som deras telefoner varit i närheten av.

Uppdrag granskning har gått igenom materialet i läckan tillsammans med flera internationella medier: Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Foreign Policy Magazine och Radio France international. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet