Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fanns det munskydd eller inte i Stockholm när skyddsstoppet lades på äldreboendet Serafen? Foto: SVT

Högt uppsatt chef sa att munskydden var slut i Stockholm – hade fått tusentals samma vecka

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Personaldirektören på Stockholms stad uppgav för Arbetsmiljöverket att kravet på munskydd på äldreboendet Serafen skulle få stora konsekvenser – då resten av stadens äldreboenden var helt utan munskydd. Men det stämmer inte, visar det sig när Uppdrag granskning kontrollerar uppgifterna

Den 7 april i år lägger fackförbundet Kommunal ett skyddsstopp på äldreboendet Serafen i Stockholm och kräver att personalen ska bära munskydd under visiren. Arbetsgivaren Stockholms stad bestrider kravet och frågan hamnar på Arbetsmiljöverkets bord – som går på fackets linje.

Dagen efter säger Stockholms stads personaldirektör Anita Lidberg till Arbetsmiljöverket att om kravet sätts i system, ”kommer detta haverera fullständigt”. 

– Vi kommer inte att klara påsken. Vi har dammsugit hela Stockholm stad på grund av det här skyddsstoppet. Därför så har varteviga andra äldreboende inga munskydd överhuvudtaget, säger Anita Lidberg.

Tiotusentals munskydd 

Uttalandena görs under ett telefonmöte den 8 april mellan Stockholms stad, Kommunal och Arbetsmiljöverket, som Uppdrag granskning tagit del av. Mötet har kommit till efter att arbetsgivarorganisationen SKR i hemlighet tryckt på hos Arbetsmiljöverkets chefer.

Men samma vecka kommer en annan chef på Stockholm stad med helt andra uppgifter.

– Jag vet att det inte är helt slut överallt för det har kommit leveranser den här veckan flera gånger, säger Liselothe Engelgren, verksamhetschef för inköp.

När Uppdrag granskning begär ut exakta siffror på leveranser av munskydd framkommer det att Stockholms stad, dagen före skyddsstoppet, får 10 000 munskydd via Länsstyrelsen. Samma dag som skyddsstoppet kommer 16 000. 

Tre dagar senare, den 10 april, får Stockholms stad ytterligare 23 000 munskydd.

Liselothe Engelgren säger att man inte tagit munskydd från andra boenden och gett till Serafen.

Är du säker på det?

– Ja precis. Vi har fått leveranser från vår ordinarie leverantör, säger hon.

Personaldirektören svarar

Personaldirektören Anita Lidberg har avböjt en intervju med Uppdrag granskning, men skriver i ett mejl:

”Att vi just dessa dagar för första gången sen pandemins start fick stora leveranser är inte detsamma som att vi uppfattade att det fanns i tillräckliga mängder.” 

 “Hur stor åtgången skulle bli på munskydd och annat skyddsmaterial var också osäkert.”

Du kan se programmet den 28 oktober, klockan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om munskydden

Mer i ämnet