Hon skulle skrämmas till tystnad

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Karin Törnqvist larmar om att hennes projektledare på Göteborg Energi får bonus och utför uppdrag åt en leverantör blir hon inkallad till sin chef. Men inte för att diskutera anklagelserna utan för att skrämmas till tystnad.

Karin Törnqvist arbetade som konsult i mångmiljonprojektet ”Mätning 09”. Alla elmätare skulle bytas ut och norska Embriq med underleverantören sydkoreanska Nuri Telecom har stått för leveransen. En affär på 700 miljoner kronor. Karin blev allt mer kritisk till hur projektet sköttes och för ett år sedan varnade hon ledningen.

HON MENADE att Göteborg Energi inte fått det man betalat för, eftersom projektledaren Tomas Arnewid gick leverantörens ärenden.

– Jag tyckte han satte sig på den sidan istället för på Göteborg Energis sida, säger Karin Törnqvist.

Karin berättade för ledningen, men inget hände.

Tomas Arnewid har lett projektet på heltid sedan 2006. Som konsult får han ett arvode på 1 200 kronor i timmen. Men han har även fått betalt av leverantören Nuri Telecom, enligt Karin Törnqvist.

– Ja, dels resor för att åka ut i världen och berätta hur förträffligt Nuri är och hur bra Embriq är. Och när det har gått riktigt bra har han fått bonus, från Nuri till exempel, säger Karin Törnqvist.

NÄR MARKNADSCHEFEN för Nuri Telecom, Elizabeth Park, besöker Göteborg gör Uppdrag granskning en dold inspelning av ett samtal mellan henne och Karin Törnqvist. Under samtalet bekräftar Elisabeth Park att hon betalat Tomas Arnewid för resor och att hon även gett honom bonus.

Tomas Arnewid har alltså enligt Elizabeth Park fått betalt för jobb han gjort för Nuri Telecom och dessutom fått bonus.

Det var affärsområdeschefen Anette Winter som tog emot uppgifterna från Karin Törnqvist.

– Projektledaren Tomas Arnewid svarade att det fanns inte några oegentligheter, säger Anette Winter.

Du går till botten med historien, kan man säga så?

– Jag tycker det. Jag går också till vår vd, som är beställare av projektet och ansvarig för upphandlingen av projektet och konsulterna, säger Anette Winter.

VD FÖR GÖTEBORG ENERGI är Anders Hedenstedt och han är nöjd med leverantörerna. Och han har fullt förtroende för sin projektledare, Tomas Arnewid.

– Han levererar det han ska, säger Anders Hedenstedt.

Hedenstedt säger att Tomas Arnewid vid två tillfällen deltagit på konferenser, där Nuri Telecom skulle betala reseersättningen.

Men Arnewid har varit en flitig resenär.

Tomas Arnewids resor har bland annat gått 2007 till Paris, 2008 till Dusseldorf, Munchen, Dublin och Barcelona, 2009 till Denver och 2010 till Toronto.

TOMAS ARNEWID SVARAR bara via mejl, där han bekräftar att han fått vad han kallar sedvanlig ersättning för utfört arbete från Nuri Telecom. En del av pengarna kan ha satts in på mitt konto i Nordamerika, skriver han.

Du förstår att det är kontroversiellt detta?

– Jag förstår att du tycker det, men den där typen av ersättning känner jag inte till, säger vd Anders Hedenstedt.

Hedenstedt förnekar också kännedom om Arnewids bonus från Nuri Telecom.

Det blir till sist affärsområdeschefen Anette Winter som tar hand om larmet från Karin Törnqvist. Hon kallar in Karin för att reda ut om det är hon som har läckt till media. Samtalet dokumenteras med en dold mikrofon:

Du Karin, jag förstår att du har lite diskussioner med journalister och så där?

– Inte än.

Inte än, ok.

Jag nåddes av att du skulle träffa en journalist. Om Uppdrag granskning är på gång. Dom skyr inga medel. Det var en stadsdelschef här, nån chef i kommunen i alla fall. Han stod på ett möte i den här härvan. Han stod och grät. Dom dundrar in på kontoret. Fysiskt trycker ner den dom ska intervjua. Med fysiskt våld hindrar dom honom från att gå därifrån. Så vi försöker hålla dem ifrån oss.

Men Karin, jag vill inte lägga munkavle på dig. Det är inte det jag är ute efter. Jag kan ärligt säga så här. Om det skulle vara så att du är så pissed off på detta att du vill klämma åt Göteborg Energi, då sitter jag risigt till som person. Nånstans så är det folk som pratar med journalister och ditten och datten. Och jag vill veta om du gör det, eftersom jag fick den här indikationen i går, då.

Jag kommer kanske att ställa fler frågor om jag får fler indicier. Så att jag kan dementera.

– Indicier om vad då?

Om folk säger att det är Karin, så kommer jag att kolla upp det, Karin, bara så du vet.

NÄR ANETTE WINTER får den dolda inspelningen presenterad för sig svarar hon så här:

– Det är det dummaste jag gjort på länge.

Att efterforska huruvida Karin har pratat med journalister, hur ser du på det?

– Det är inte tillåtet enligt lag och gäller för oss precis som andra, säger vd Anders Hedenstedt.

Men vad sa du då till affärsområdeschefen när hon berättade att hon hade frågat?

– Alltså jag sa ingenting då, utan jag funderar nu på vad vi ska göra åt det här. Det är uppenbart att vi behöver utbilda våra chefer och personal bättre, så att man verkligen förstår vad det är som gäller, säger vd Anders Hedenstedt.

Karin Törnqvist är uppgiven.

– Dom vill inte att det ska komma ut. Så är det, säger hon.

Såväl Tomas Arnewid som Elizabeth Park förnekar nu att någon bonus har betalts ut.

Reportrar: Janne Josefsson, Nils Hanson

Text: Henrik Bergsten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.