Hör Aleksa Lundberg – könsdysforin fanns kvar efter operationen: “Vad fan ska jag göra?”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Aleksa Lundberg kände redan som fyraåring att hon var en flicka, men omvärlden såg en pojke. När hon som vuxen hade gått igenom hela sin transition och en underlivskirurgi fanns ändå delar av könsdysforin kvar, berättar hon för Uppdrag granskning.

Aleksa Lundberg är skådespelare, författare, journalist och föreläsare – hon pratar ofta om sina erfarenheter av könsdysfori och transition.

För Uppdrag granskning berättar hon att hon var ett ensamt barn. Då hon inte klarade av att spela rollen som kille beskriver Aleksa Lundberg det som att hon slöt sig i en inre värld där hon kunde vara den hon ville, en prinsessa vid namn Aurora.

Som 18-åring sökte sig hon sig till vården för att göra en könskorrigering. I dag, snart 20 år senare, frågar sig Aleksa Lundberg ibland om hon verkligen hade behövt gå igenom operationen.

– Med allt jag vet idag, hade jag inte kunnat leva som en feminin kille, bög? Men hade det gått att leva i den kroppen eller hade könsdysforin ätit upp mig? Jag vet inte.

Hör Aleksa Lundberg berätta i klippet längst upp i artikeln.

Uppdrag gransknings reportage ”Tranståget: Del 2” sänds onsdag 9 oktober. Du kan se det från 12.00 på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Transvård av unga

Mer i ämnet
Mer Granskning
Mer Nyheter