Hör chaufförerna berätta om frontalkrocken: ”Det smäller och så blir det mörkt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Minibussen med de schweiziska turisterna kom över på fel sida i kurvan och frontalkrockade med en mötande malmbil. Uppdrag granskning har träffat chauffören som körde och kollegan som kom till platsen precis efteråt.
– Det är metall som går sönder, så det är ju ett oljud under någon sekund. Det smäller och så blir det mörkt, berättar chauffören.

Uppdrag granskning har berättat hur boende i området runt Masugnsbyn i Kiruna vittnar om risker med kurvan och att Trafikverket gång på gång varnats före dödsolyckan – utan att göra något.

Spela klippet ovan för att höra malmbilschauffören och hans kollega Per-Åke Harila, som blev vittne till frontalkrocken med minibussen, berätta om olyckan.

Efter dödsolyckan har Trafikverket satt upp ordentliga varningsskyltar i kurvan och sänkt hastigheten från 90 kilometer i timmen till 70, vilket man tidigare inte ansåg var nödvändigt.

Malmbilschaufförens ord har i klippet ordagrant återberättats av en annan person. 

Uppdrag gransknings reportage “Dödens kurva” sänds onsdag 25 september i SVT1 20.00 – du kan se det på SVT Play. Granskningen av vägar fortsätter under veckan på svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödens kurva

Mer i ämnet