Toumas Stenbacka bor i Masugnsbyn och han märker redan av att det har blivit lugnare i byn sedan vägen byggdes om. Foto: Thommy Johansson/SVT

Nu är ”Dödens kurva” ombyggd – ny sträcka invigd i Masugnsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen invigdes den nya vägsträckan som leder om trafiken utanför Masugnsbyn på väg 395. Dödens kurva är bortbyggd och redan nu har bybor märkt att det blivit lugnare.

Vägsträckan mellan Pajala och Svappavaara byggs för att skapa en tryggare och mindre störande väg för malmtransporter och efter att projektet legat i dvala sedan Northland resources gick i konkurs 2014 står sträckan förbi Masugnsbyn nu klar.

Sex unga män omkom i kurvan

Kurvan vid Masugnsbyn har kallats för ”Dödens kurva” sedan sex unga män från Schweiz omkom i en trafikolycka i januari 2019. Under byggnationen av hela sträckan har även säkerhet legat i fokus.

Dödens kurva

– I samband med byggnationen är kurvan bortbyggd, och även andra kurvor och backar, säger Eleonora Knekta som är projektledare vid Trafikverket.

Bullrar och dammar inte lika mycket

För boende i Masugnsbyn innebär den ny vägdragningen mindre tung trafik som passerar – vilket uppskatas av bybor.

– Det känns i bullret och det dammar inte lika mycket. Det kommer kännas på nätterna också att man sover bättre, säger Toumas Stenbacka som bor i Masugnsbyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödens kurva

Mer i ämnet