Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Vittangibon om dödsolyckan Visa alla (2)
Visa alla (2)

Barn omkom i trafikolycka – ”Det är en skam att de inte fixat kurvan”

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn i femårsåldern från Kiruna omkom vid en trafikolycka på väg 395, några kilometer söder om Vittangi i Kiruna kommun.

Det var under onsdagskvällen som två bilar frontalkrockade. Sex personer var inblandade i olyckan, en man och kvinna hemmahörande i England fördes till Gällivare sjukhus med lindriga skador. Även en man och kvinna i 80-årsåldern och en 40-årig kvinna bedömdes ha lindriga skador. Barnet i 5-årsåldern omkom.

Avstängd i flera timmar

Olyckan inträffade vid 18-tiden på onsdagskvällen och vägen var avstängd i flera timmar medan räddningstjänsten arbetade på olycksplatsen. Under torsdagen sanerades vägen och Trafikverket stängde av ena körfältet fram till klockan 12.

”En skam”

Hugo Haara bor i Vittangi och han tycker det är en skam att inte Trafikverket åtgärdat kurvan.

– De borde rätat ut kurvan på en gång. Men det gjorde man inte, istället tog pengarna slut, säger han.

Trafikverket uppgav i november att bygget av förbifarten runt Vittangi inleds under 2019. Den olycksdrabbade kurvan vid Masugnsbyn, där sex schweiziska turister omkom, som ligger strax söder om Vittangi på väg 395 ska byggas om först under hösten 2020.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson berättar att olyckan skett just där de håller på att bygga om vägen.

– Det är fruktansvärt tragiskt att olyckan inträffat, tyvärr har vi ju inte hunnit bygga om vägen färdigt. Det är alldeles för tidigt att sia om varför olyckan inträffade. Vi kommer göra en egen utredning, säger han.

Utreds som vållande till annans död

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död, ärendet leds av förundersökningsledare Fredrik Söderlind. Han berättar att de inte vet exakt varför olyckan inträffade, men att ena personbilen av okänd anledning ska ha hamnat i fel körbana.

– Vi ska utreda varför bilen var på fel sida. Ärendet utreds som vållande till annans död men vi har ännu inte delgivit någon misstanke, det får utredningen visa, säger han.

Fredrik Söderlind vill samtidigt uppmana allmänheten att ta det lugnt i trafiken under julhelgen.

– Det är viktigt att anpassa hastighet och avstånd utifrån väglag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer