Fem av de sex döda i trafikolyckan i Masugnsbyn kom från skidorten Adelboden i Schweiz Foto: Maria Engström-Andersson

Hans son överlevde dödsolyckan vid Masugnsbyn: ”Lättnad och oerhört sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig kille från schweiziska Adelboden var den enda personen i minibussen som överlevde den svåra frontalkrocken med en lastbil utanför Masugnsbyn. Nu berättar 23-åringens pappa om det dramatiska samtalet från svensk polis i helgen.

– Det var en lättnad och oerhört sorgligt på samma gång, säger han till nyhetssajten 20 minuten.

Totalt sex personer miste livet i trafikolyckan vid Masugnsbyn, natten mot lördag. Samtliga dödsoffer kom från Schweiz, var födda på 90-talet och hemmahörande i området Berner Oberland, söder om huvudstaden Bern, vilket SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

En ung man överlevde. Den 23-årige schweizaren vårdas fortfarande på sjukhus, men verkar mirakulöst nog ha klarat sig förhållandevis bra. Det berättar 23-åringens pappa i en intervju med schweiziska 20 minuten.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

– Min son sov i bussen när olyckan inträffade. Nästa sak han minns är att han vaknar upp i en ambulanshelikopter, säger han till tidningen.

– Han kommer att bli bra. Jag tror att han kommer få lämna sjukhuset inom två månader, tillägger han.

Frikyrkogruppen brukade resa till Sverige

Pappan befinner sig nu i Sverige för att nu ta hand om sin son. Han berättar om den känslomässigt svåra stund som uppstod när första telefonsamtalet om olyckan kom i helgen.

– Svenska polisen ringde mig för att säga att flera unga män förlorat livet i Sverige och att min son överlevt, det var både en lättnad och oerhört sorgligt på samma gång, säger pappan.

– Olyckan är så tragisk på alla sätt.

Den schweiziska gruppen var medlemmar i en protestantisk frikyrka, skriver 20 minuten. Kyrkan hade tidigare år genomfört liknande resor till norra delarna av Sverige vid nyår, enligt en vän till en av de omkomna.

Det här året var det cirka tre veckor med skidåkning och norrskensbeskådande som stod på agendan för gruppen. På väg 395 vid Masugnsbyn i Kiruna kommun tog allt ett mycket sorgligt slut, natten mot lördag.

Tyst minut i världscupslalomen

Fem av de totalt sex dödsoffren kom från den klassiska vintersportorten Adelboden. Just där hölls världscuptävlingar i slalom under söndagen, och arrangören hedrade de omkomna i samband med detta.

”Våra tankar är med familjerna och släktingarna”, heter det i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

Mer i ämnet