Se SVT köra i olyckskurvan Foto: SVT

Här åker SVT-reportern i olycksdrabbade kurvan: ”Kör man i 90 åker man av”

Uppdaterad
Publicerad

SVT testade att köra i kurvan där sex personer omkom i en olycka i helgen. Och det var omöjligt att hålla 90-gränsen utan att köra av vägen eller komma över på fel körbana.

Det var natten mot lördag som sex personer omkom när en minibuss krockade med en gruvlastbil på väg 395 vid Masugnsbyn. Men att hålla den satta fartbegränsningen 90 kilometer i timmen i kurvan visade sig vara omöjligt utan att köra av vägen eller komma över på fel sida av vägen.

Varningsskylt finns, men kurvan kommer enligt SVT:s reporter Teuvo Palomäki som en överraskning efter en lång sträcka där det inte varit något problem att hålla 90 kilometer i timmen.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

– Vi fick sänka farten ordentligt i det nuvarande väglaget när vi kom in i kurvan, säger SVT:s reporter Teuvo Palomäki.

– Kör man i 90 åker man av eller kommer över på fel körbana.

Teamet passerade även en bil som kört i diket.

– Vägen har som en snö- och ishinna, säger Teuvo Palomäki.

Vägen där olyckan skedde har renoverats i samband med att det nu nedlagda gruvbolaget Northland öppnade en gruva i Kaunisvaara. Men vissa delar av vägen har lämnats med tanke på möjliga förbifarter för tung trafik. Olyckan skedde vid brytpunkten där man åker in på en gammal orenoverad del av vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

Mer i ämnet