Nu inleds bygget av förbifarten av väg 395. Foto: SVT

Nu börjar bygget av förbifarter för malmbilarna

Publicerad

Nu börjar bygget av förbifarten av väg 395 vid Vittangi. Byggstarten för förbifarten vid det olycksdrabbade vägavsnittet vid Masugnsbyn beräknas dock starta först nästa höst.

Det är malmtransporterna från gruvan i Kaunisvaara till omlastningsstationen vid Svappavaara som en gång föranledde den stora upprustningen av väg 395. Byggena av förbifarter förbi Vittangi och Masugnsbyn avbröts dock efter gruvbolaget Northlands konkurs 2015 och återupptas alltså först nu.

Avsnittet där den nyrenoverade vägen går över i den gamla vägen genom Masugnsbyn har varit särskilt olycksdrabbat. Det var bland annat där som sex schweiziska ungdomar miste livet när deras minibuss kolliderade med en malmlastbil i januari 2019.

94 miljoner kronor

Trafikverket börjar dock med att bygga förbifarten förbi Vittangi och det arbetet starta omgående nu när kontraktet med entreprenören har skrivits på.

Arbetena handlar om vägbrytning och anläggande av väg, samt byggen av två mindre broar och elarbeten. Kontraktet är värt 94 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer