Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför våldtäktsmannen anser att han inte kan utvisas till Syrien. Foto: Polisen/AFP/SVT Arkiv

Hör våldtäktsmannen: Skadeståndet är slut

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Våldtäktsmannen fick 840 000 kronor av staten efter att rätten ändrat sin åldersbedömning. I en intervju med Uppdrag granskning uttalar han sig nu för första gången själv om skadeståndet – och säger att pengarna är borta.

Nyheten om det stora skadeståndet till den dömde våldtäktsmannen skapade stora rubriker sensommaren 2021, men fram tills nu har mannen själv inte uttalat sig om pengarna.

Se reportaget: Våldtäktsmannen och skadeståndet – SVT Play

Uppdrag granskning når honom via telefon när han sitter i förvar i väntan på utvisning.

– De säger att de ska utvisa mig till Syrien. Samtidigt säger de att de inte kan göra det på grund av att jag har militärtjänst i Syrien som jag måste göra, berättar han.

Utvisning svår utan pengar

Polisen säger till Uppdrag granskning att det inte har skett några utvisningar till Syrien sedan 2019.  Unga män riskerar att kallas in i det militära och kan då tvingas begå krigsbrott. 

Men Migrationsverket verkar ha hittat en ny strategi. De konstaterar att det finns en regel som möjliggör att köpa sig fri från militärtjänsten. Enligt myndigheten bör mannen ha pengar så det räcker i och med det skadestånd han fått från staten. 

Men det finns ett problem – han uppger att pengarna är slut. 

Kan släppas fri i Sverige

Efter våldtäkterna har han också dömts till åtta månaders fängelse för grovt penningtvättbrott. 

Men utan pengarna kan myndigheterna få svårt att verkställa utvisningen till Syrien. Det innebär att han sannolikt kommer att släppas fri i Sverige efter att det nya fängelsestraffet är avtjänat.

Reportaget ”Våldtäktsmannen och skadeståndet” finns på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.