Enligt Fryshuset görs noggranna kontroller av varje ny anställd på Lugna gatan. Men Uppdrag granskning hittar flera exempel där brottsoffer kan tvingas möta sina förövare som trygghetsvärdar i Husby. Foto: SVT

Hotade döda 14-åring – blev trygghetsvärd

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En 19-åring dömdes för misshandel och olaga frihetsberövande efter att ha tvingat in en 14-åring i en bil, hotat och slagit honom. Ett och ett halvt år senare anställdes han som trygghetsvärd för Lugna gatan.

Enligt Fryshuset görs noggranna kontroller av varje ny anställd på Lugna gatan. Men Uppdrag granskning hittar flera exempel där brottsoffer kan tvingas möta sina förövare som trygghetsvärdar i Husby.  

En kväll i februari 2013 tvingas en 14-årig pojke och hans vän in i en bil. En 19-åring kör bilen med en kompis bredvid sig. De åker ut i ett skogsparti nära Husby, stannar till och går ur bilen. Pojkarna blir misshandlade och 19-åringens kamrat, som har med sig en pistol, hotar att skjuta dem i benet om de inte betalar sina narkotikaskulder. Om de kontaktar polisen ska både de och deras familjer bli skjutna, hotar gärningsmännen med.

UG – Lugna gatan

Döms till fängelse

Händelsen blir känd och 19-åringen döms till fängelse för misshandel, olaga frihetsberövande, utpressning och övergrepp i rättssak. Det 14-åriga brottsoffret flyttar från Husby. Och 19-åringen anställs som trygghetsvärd för Lugna gatan – ett och ett halvt år senare.

Paolo Roberto har länge engagerat sig i Fryshuset och används i dag som ett affischnamn för stiftelsen som driver Lugna gatan. Han reagerar på uppgifterna om den 19-åriga mannen.

– Någonstans måste man dra en gräns och där har den passerats. Har man hotat unga människor att skjuta dem i knäna så har man ju passerat en gräns ska jag säga. Så är det, säger han.

Reporter: Det blir svårt att skapa trygghet bland ungdomar efter det?

– Ja, absolut. Det är klart att man har passerat en gräns då. Det är klart att man inte ska anställa honom, säger Paolo Roberto.

Försökte skalla polis

19-åringen försökte också skalla och sparka en polis fyra månader innan han blev anställd på Lugna gatan. Och det finns fler exempel på värdar som har våldsbrott i bagaget. Misshandel, rån och hot.

Johan Oljeqvist är vd på Fryshuset.

Reporter: Ta den här 19-åringen, där ni känner till att han har dödshotat ett barn, misshandlat det här barnet och till och med hotat att han ska döda pojkens familj. Den här pojken var 14 år bara?

– Det ni beskriver är ju hemskt, det skär ju i en. Men den historien är en av många framgångssagor, hur det sen gick, men det handlar ju om att ge en människa en chans att förändra sig.

Reporter: Du säger att det gick väldigt bra. Vet du vad som hände med den 14-årige pojken?

– Nej, det känner jag inte till.

Reporter: Han fick ju flytta från Husby?

– Ja, det känner jag till.

Reporter: Hur tänker du då? Vad säger du till hans föräldrar?

– Jag tänker så här att det här är fruktansvärt olyckligt och vi gör vår del för att se till att den här personen inte skadar fler personer, säger Johan Oljeqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Lugna gatan

Mer i ämnet