Hur blev det så här med allmännyttan?

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den svenska bostadsmodellen skulle förse hela svenska folket med goda hygieniska bostäder med rimliga villkor. I dag menar kritiker att äldre och fattigare hyresgäster håller på att tryckas bort från bostadsmarknaden. Hur står det till med den svenska allmännyttan?

Något har hänt med den svenska hyresmarknaden. Allmännyttan krymper och bland de största hyresvärdarna i Sverige finns i dag internationella bolag. Att renovera har blivit en mycket lönsam affär.

Till skillnad från flera andra länder har den svenska bostadsmodellen byggt på rimliga hyror åt alla, utan särskilda boenden för låginkomsttagare. Men forskare konstaterar att hyrorna höjs markant i områden där de som tjänar minst bor – och hyresgäster vittnar om en oro för att kunna bo kvar i sina lägenheter. 

Hör Uppdrag gransknings reporter Ida Nordén förklara vad som hänt med allmännyttan.

MISSA INTE UPPDRAG GRANSKNING

Reportaget ”Miljardprogrammet” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.