Ikea medger utnyttjande av politiska fångar. Foto: SVT / Scanpix

Ikea medger att man använt sig av politiska fångar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning avslöjade i våras att möbeljätten Ikea utnyttjat politiska fångar i dåvarande Östtyskland, DDR. Ikea medger nu, efter en oberoende utredning, att fångar användes i delar av möbeltillverkningen – och att anställda känt till detta.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande i våras lät Ikea göra en oberoende utredning om inköpsverksamheten i före detta DDR och på Kuba. Utredningen är nu avslutad och den visar att Ikea både använt sig av politiska fångar och att anställda haft vetskap om det.

”Utredningen indikerar att politiska och kriminella fångar var inblandade i delar av komponent- eller möbeltillverkningen hos leverantörer som levererade till Ikea för 25–30 år sedan. Utredningen visar även att det fanns representanter inom Ikea-koncernen som vid denna tid kände till att politiska fångar möjligen användes i produktionen i före detta DDR”, skriver Ikea i en kommentar på sin sida på nätet.

Ikea menar att koncernen vidtog åtgärder för att säkerställa att fångar inte användes i produktionen men erkänner också att det nu står klart att dessa åtgärder inte var tillräckligt effektiva.

– Vi beklagar djupt att detta kunde hända. Att använda politiska fångar i produktionen har aldrig varit accepterat inom IKEA koncernen. Vid den här tiden hade vi inte dagens välutvecklade kontrollsystem och det står klart att det inte gjordes tillräckligt för att förhindra den här typen av produktionsförhållanden bland våra leverantörer i före detta DDR, säger Jeanette Skjelmose, hållbarhetschef på Ikea of Sweden.

Utredningen slår också fast att Ikeas affärer med Kuba inte varit några långsiktiga affärsrelationer. Det ska endast ha rört sig om ett begränsat antal testprodukter som köpts in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.