Redaktör Lina Makboul och reporter Sophia Djiobaridis. Foto: svt

Läs chatten med Kommungranskarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nu är chatten stängd men den går fortfarande att läsa. Det är reportern Sophia Djiobaridis och redaktören Lina Makboul som chattar med tittarna om kvällens reportage om Staffanstorps kommun och fastighetsmässan MIPIM i Cannes.

UG – Moderator:  Nu är Sophia och Lina på plats! Fortsätt skicka era frågor.  Har du tips så skicka det till granskning@svt.se

C: Så himla bra reportage!

Uppdrag granskning / Kommungranskarna Staffanstorp

UG – Sophia: Tack fortsøtt titta!

Christina Welin: Bra reportage! Tänk att våra politiker aldrig lär sig. Arbetade på kommunkontoret i Motala kommun när den sk motalaskandalen briserade. Denna skandal var ändå en stilla fläkt av det som ni rapporterade frånStaffanstorp.

UG – Lina: Tack. Minns verkligen Motalaskandalen.

HeidieFredrik: Vem har betalt för Er resa?

UG – Sophia: Min arbetsgivare naturligtvis

Skattebetalare: Detta är långt ifrån den enda kommunen som reser på nöjesresa till cannes på skattebetalarnas bekostnad. Politikerna i staffanstorp har ju ungått förmånsbeskattning och även medverkat till misstänkt bokföringsbrott eftersom kostnaderna inte skall vara avdragsgilla för kommunen då dessa får anses vara verksamhetsfrämmande. Dessutom, moraliskt mycket skrämmande resonemang fr politikerna! Jämförelsen med om de tar ut traktamente haltar eftersom de sannolikt fått fria måltider ändå, vilket alltså skulle ge avdrag på traktamentet. Vem anmäler kommunen för bokföringsbrottet, skatteflykten och säkerställer att politikerna förmånsbeskattas? Fortsätt granska fler kommuner kopplade till mipim, det är ofantligt slöseri med skattemedel som kan gå till mycket bättre nytta!

UG – Lina: Tack. Senare i höst är Sophia och Kommungranskarna tillbaka och då gäller det Göteborgspolitikernas resa till Cannes och Mipim.

P: Vem betalar för resan ni på UG gör till Cannes samt alla måltider?

UG – Sophia: Min arbetsgivare bet resan, jag betalade all min egen mat. Arbetsgivaren betalade det som vi filmade och då bestøllde vi bara en av varje samt æppnade t ex inte vinflaskor och dyl utan sønde tillbaka dessa utan att betala fær dem.

Thomas: Hej funderar på följande , Notan för ert uppdrag i samband med repotaget , vem står för dem? licensbetalarna eller privat?

UG – Lina: Licensbetalarna.

Bärra: Vilka var övriga deltagare på cannesresan.

UG – Sophia: det står på Staffanstorps kommuns hemsida – kolla dør!

HeidieFredrik: Vem har betalt för Er resa?

UG – Sophia: se tidigare svar

Ludde: Tycker det var ett bra reportage, men Du var alldeles för snäll! Vad har dom rätt till? Resa, boende och traktamente i 4-5 dagar. Att jämföra med semester i 8 dagar på skattebetalarnas bekostnad. Detta kan aldrig ha blivit billigare för kommunen/läs skattebetalarna. Mycket bra, fortsätt att granska våra maktkorrumperade politiker!

UG – Lina: Tack för att du tittade.

Kilo: Hej, Jag skulle veta vad eran nota i Frankrike gick på då ni gjorde detta program ?

UG – Lina: Sophia har svarat på frågan. Läs chatten.

Uffe: Jag har alltid gillat UG men nu verkar ni ha hamnat i en återvändsgränd. Nettot för kommunpolitikernas resa var i princip plus minus noll i jämförelsen mellan traktamente eller inte. Huruvida man köper alkohol, mat eller annat spelar ju ingen roll så länge man inte skor sig på affären. De skolfrökenaktiga ”förhören” sänker UG till en löjlig nivå som ni borde undvika. Sympatierna hamnar hos den som förhörs. Och så till min fråga: Hur betalades den mat och alkohol som visades/konsumerades under er reportageresa till rivieran? Hoppas det inte var av mina licenspengar...

UG – Sophia: Tråkigt att du inte gillade repet. Men det handlade ju framfær allt om vad kommuntopparna inte kunde visa – nømligen på vilket søtt detta gagnade Staffanstorps invånare.

jj: hejsan tänkte bara höra om man skulle kunna som privat person polisanmäla dom politikerna i staffanstorp?

UG – Sophia: Vem som helst får polisanmøla om man misstønker att ett brott har begåtts.

Marie: Varför berättar ni inte vilka de andra berörda kommunpolitikerna är?

UG – Sophia: Det var ett beslut från vår ansvarige utgivare. Kommunen sjølv skriver dock om det på sin hemsida och alla dokument jag begørt ut ør offentliga och kan begøras ut av vem som helst

Olof: Det måste ha varit jävligt jobbigt att försöka vinkla detta program så att det skulle framstå som negativt. Vilken som helst vet att om man åker på en lördag och kommer hem nästa lördag, i st f att åka måndag och komma hem fredag med flyg, kostar nästan hälften. För det andra så vad spelar det för roll om de äter och dricker och redovisar allt eller om de tar ut traktamenten och betalar traktamenten. Dessutom bodde de inte på hotell inne i Cannes. Hade de följt reglerna och möjligheterna samt följt skatteverkets regler så hade kostnaderna för studieresan blivit dyrare för skattebetalarna i Staffanstorp. Men här var Uppdrag granskning ute efter att berätta om hur fint det är att åka till Frankrike, dvs appelera till avundsjukan, dvs den svenska avundsjukan. Vem fan bryr sig om en politiker dricker två flaskor vin under en helg eller om han/hon drack två eller tre öl under en lördag/söndag?

UG – Lina: Tack för dina synpunkter. Vi säger flera gånger i reportaget att det handlar om att vi vill ta reda på vad kommunpolitikerna gör på Mipim och vad konkret resorna har åstadkommit. Vi får inga svar på det.

BF: Värdelöst och ointressant

UG – Lina: Tack för din synpunkt.

Magnus: Bra reportage! Tänk att man skall behöva skämmas även i utlandet för sina politiker. Räcker det inte att man gör det på hemmaplan? Har ni granskat om dom har kört hyrbussen efter att ha förtärt alkohol på några av sina restaurangbesök?

UG – Sophia: Ha ha nø så långt har vi inte gått men det var ju några taxiresor betalda så jag tror øndå de har kært nyktert

Eskander: Kommunala skolor isolerar inavdrarelever i högstadie, en del skolor styrs av elevföräldrar, jag tycker att ni ska grnska detta så att vi och de grupper inte bildas inom unga generationen

UG – Lina:  Senare i höst granskar vi skolorna. Fortsätta titta på UG.

Mia: Sophia, du är bäst. Objekten vrider sig som masken på betet.

UG – Sophia: Usch vet inte om jag ska søga tack fær det men gær det øndå!

Po: Jag tittade med nöje men mycket skrik för lite ull. Vi har betydligt större bekymmer än politiker som använder 140 000 om året för konferens eller kombinerad jobb nöjesresa

UG – Lina: Tipsa gärna granskning@svt.se

Mandrake: får man granska din resekostnader också? Sophia.

UG – Sophia: jajamensan kær hårt!

salmonia: Jag undrar om reportern själv betalade för sin resa till Cannes?

UG – Lina: Nej och den här frågan har Sophia besvarat redan.

AM: Helt otroligt! Sen när har politikerna glömt att de är folkvalda? De jobbar åt folket inte åt någon privat firma. Lyx middagar, resor, sprit etc. Ingår inte i en normal Svenssons vardag. Är så trött på detta nu! Det är nästan normalt numera! Var och varannan dag kommer sånt fram! Parasiterna ska avsättas och vi röstar om ALLT! De är skyldiga folket att svara på frågor!

UG – Sophia: Tack fær att du tittar

Mike (fingerat): Bra bra bra om Staffanstorp men det är bara toppen på ett isberg. Som fd toppchef kan jag bekräfta att den politiska organisationen gör allt för att finna vägar till att njuta av skattemedel. Har massor av ex på hur man finner bra förklaringar som man kan enas om över partigränserna. Njutningen kommer tyvärr först:(( Fortsätt granska!

UG – Lina:  Maila oss kommungranskarna@svt.se

Christoffer: Hej! Fann ni för övrigt några skriftliga bevis på delegationens påstådda konferensmöten från veckan i Cannes?

UG – Sophia: Nej inga!

Inger Lantz: Kände ni inte er rätt dumma då ni inte ens hann HANDLA.. Taskig planering. Ni gjorde bort er redan där..

UG – Lina: Tråkigt att du tycker det. Vi hann inte helt enkelt.

Knutte: Varför åkte ni till Frankrike kan inte se vad det tillförd repotaget

UG – Sophia: Det var fær att fælja kvittonas vøg och sjælva se t ex hur husen de bodde i såg ut och om det verkligen var stugor, och se om det var rimligt att ha konferens 15 min efter man betalat fæør en lunch, om man s as hinner hem, tycker du att jag istøllet ska sitta vid skrivbordet och gæøra journalistik?

Leif B: sorry – glömde saga att ídén med ”kvittovägen” för resan var ettt kul sätt.Grattis

UG – Sophia: Tack!

Borge: Tack för ett utomordentligt bra och avslöjande reportage om Staffanstorps maktfullkomliga – och som det framsto d efter deras bortförklaringar – löjliga politiker. Och mycket, mycket bra research!! Och väldigt bra tuffa frågor!!

UG – Sophia: Tack fær att du tittar!

salmonia: Sofia, vem betalade för din resa och uppehälle?

UG – Sophia: Min arbetsgivare betalade min resa – men så har jag ju något att visa upp efteråt också. jag betalade min egen mat...

Valle Berti: Jag undrar på vilket sätt reportaget blev bättre av att 3 -4 personer åker till Cannes för att filma de olika ställena?

UG – Lina:  Vi var två som åkte ner för att först bevaka mässan och sen åkte två personer ner igen för att följa upp kvittona.

Thor-Björn: Hej och tack för ännu ett riktigt bra program. Hoppas de här ”grabbarna” får en uppsträckning, blir återbetalningsskyldiga/upptaxeras och blir utbuade i Staffanstorp. De är ju bara töntiga när de slänger mig med sina fina ord om konferens, viktiga uppdrag m.m. En barnunge ser ju hur de ljuger!!! Grymt bra jobbat

UG – Lina: Tack!

Pensionär: Många negativa kommentarer. Hur tolkar Ni det? Har Ni gjort bort Er nu igen?

UG – Sophia: Verkligen inte, många positiva också, jag ær mycket nøjd med både reportaget och responsen

Stefan A: Varför skriker dom inte helt enkelt rakt ur – JA DET VAR EN NÖJESRESA , ist. för att sitta i TV och våndas, plåster skall rivas av snabbt....

UG – Sophia: Ha ha, det kan man fundera æøver – førmodligen før att det var både och kanske?

ANON: Sophia är det inte dags att granska Palmes vansinnespolitik. Denna djävul. Men det vågar du inte.

UG – Sophia: Va vad menar du?

Staffanstorps bo: Hej , bor i kommunen och tappar all respekt för våra politiker ! Hur kan man komma undan med ett s.k program men inget underlag eller kommentarer vad de kommit fram tid ! Med all denna sprit och vin etc som druckits , kan väl ingen av dem komma ihåg något eller mindre fatta avgörande beslut ! De måste väl lämna in detta till Skatteverket och en tids plan ? De kan diskutera sina frågor i Sverige , deras egen kommun och under nyktra former som andra på kommun huset kan skärskåda . Att ingen av de andra på kommun huset reagerar visar bara hur galet allt är . Är det möjligt att få veta vilka som åkt med ? Traktamente – spelar ingen roll . De har ett kommun hus som står till deras förfogande och tror inte de törs handla på samma sätt i sin egen kommun utan någon ser dem .

UG – Sophia: Bra frågor, stæll dem till era politiker och låt dem svara tycker jag1

Peter: När sänds reportaget om Göteborgs Stad på mipim? Tack för ett bra program!

UG – Sophia: så snart jag hinner bli færdig, førmodligen i november

Kalle: Tror ni att de negativa kommentarer kommer från deltagarna från Staffanstorp?

UG – Sophia: en del i alla fall kanske?

Svenn: Det finns nog mycket att lyfta fram i statliga och kommunala verk, bra jobbat

UG – Sophia: Tack och tack før att du tittar!

Einar: Vad kostade ert sk reportage?

UG – Lina: Vi har inte gjort någon sammanställning på vad det kostat.

Ulf: Granskningen av Göteborg av Janne Josefsson var ett geniprogram. Stora pengar som kommunen förlorade. Miljoner. Här är det plus minus noll. Blir löjeväckande. Hitta på något där kommuner har förlorat pengar.

UG – Lina: Tack för dina synpunkter.

Olle: Kan ni reportrar inse problematiken i att själva åka till Cannes för skattebetalarnas pengar?

UG – Sophia: Nej inte værre æn nær vi åkt till andra lænder før att avsløja missførhållanden.

Nina: Bravo för ett super reportage! Det är obegripligt att någon kan tycka att det är ok att ha semester på skattebetalarnas pengar. Värst är det att man inte på någon sätt kan visa att detta gagnar Staffanstorp och dess innevånare. Nästan en halvmiljon kronor som skulle kunna ha använts till skolan eller inom omsorgen. trist....

UG – Lina: Tack.

Antu: Gratulerar hela tv teamet. Hoppas ni granskar skolcheferna också Maktmissbruk, fusk, mygel på skolorna

UG – Sophia: Tack, tror nog att vi har ett reportage om skolor på gång

Olle: Vem var mannen som gick bredvid Sophia under stora delar av reportaget utan att säga ett enda ord. Var han betald med licenspengar och vad fyllde han för funktion?

UG – Lina:  Han hjälpte oss på plats i Frankrike.

Inger Lantz: Bevaka mässan? Om ni var där så kunde ni väl se med egna ögon om tjänstemännen från Staffanstorp var där??

UG – Sophia: Vi har kollat på bilderna dærifrån men inte sett dem dær, men vi ifrågasætter inte om de var dær, det vet vi inget om. Vi har ju kollat alla andra dagar runt omkring

Leffe: Hej. Ug, och du, har gjort en bra granskning. Men...jag säger MEN, om du någonsin har besökt en internationell mässa, så har faktiskt kommunalrådet rätt; det är i princip arbete hela tiden. Man pratar jobb, strategier, kontakter etc. När det gäller kostnader hade det varit klädsamt att 1.redovisa kostnaden per person, och 2. jämfört med vad samma resa och vistelselängd hade kostat med utlandstraktamente och hotellboende istället,(ja, ni nämnde att hotell blivit dyrare, men hur mycket?) och 3. vad hade det kostat om de rest ner på måndag och hem fredag (flygbiljetter) samt 4. vad hade samma och mässa och reslängd kostat om den t ex var i Stockholm? Det verkar lite grann som om ni vill så lite missunnsamhet, bara för att Cannes, eller Rivieran, har en ”lyxig” klang? Men hur lyxigt är det i början av mars eller april. Liiite mer objektivitet, även om de kostnader som redovisats faktiskt stämmer. Och några sex-pack l, fördelat på 6-7 personer under en vecka, (istället för traktamente), är det verkligen ett problem? Om de haft traktamente hade de inte behövt redovisa vad de köpte för traktamentet. / Hälsar en som normalt tycker UG är bra, men detta var allt väldigt vinklat. ( ja, jag har själv deltagit och jobbat på internationella mässor, dock inom privata näringslivet) . Tack tack. L

UG – Lina: Hej och tack för dina synpunkter. Vi vill med detta reportage ta reda på vad resorna betytt för Staffanstorpsborna rent konkret. Vi fick inga svar på det.

ANON: Sophia, kan du svära med handen på bibeln att du inte söp till EN ENDA gång nere i Frankrike????

UG – Sophia: Japp, på sin højd ett glas rose till middagen på kvællen – ingen starksprit, mer æn nær jag smuttade på gameldansken

Daniel: Rätt stor skillnad på ert reportage och deras semester/spritresor. Det är politiker som blivit granskade som kommenterar. Ni har oss ”dödliga” (med rösträtt) bakom er! :-)

UG – Lina: Tack.

Anders: Angående Göteborgs-reportaget, är det om sprit i det reportaget också?

UG – Sophia: Nej

Peter: Jag tycker det är mkt osympatiskt med alkoholinköp på skattepengar. Men vi är å andra sidan med i EU sedan många år tillbaka – innebär inte det att resor, utbyten med andra länder, nätverk över Europa etc är mer självklart? Jag tycker det är lite småaktigt när man säger att kommunerna inte ska få åka utomlands.

UG – Lina: Vem har sagt det?

Daniel: Enligt mig får det gärna kosta en del för såna här lysande reportage. Ni som beskyller UG för kostnader ser ju inte längre än näsan.....

UG – Sophia: Tack, jag tycker också frågan ær betydligt større.

Förvånad: Håller med många på chatten här, vilket värdelöst reportage. Dagisnivå! Här ska man uppröras av lite vin och öl. Vad som framgick var att det är fantastiskt billigt att äta på restaurang i Cannes. Och att åka taxi. De hyrde en minibuss! Oj, skulle de ha gått från flygplatsen? Mycket, mycket krystat reportage! Jag försvarar inte onödiga kostnader, men detta var en höna av en fjäder. Och som andra har påpekat, en angenäm resa för Uppdrag Gransknings reportrar!

UG – Lina: Vänligen se tidigare svar på detta.

001: UG – Lina: Vi har inte gjort någon sammanställning på vad det kostat. Varför inte??

UG – Lina: Tanken har inte slagit oss.

Förvånad: Håller med många på chatten här, vilket värdelöst reportage. Dagisnivå! Här ska man uppröras av lite vin och öl. Vad som framgick var att det är fantastiskt billigt att äta på restaurang i Cannes. Och att åka taxi. De hyrde en minibuss! Oj, skulle de ha gått från flygplatsen? Mycket, mycket krystat reportage! Jag försvarar inte onödiga kostnader, men detta var en höna av en fjäder. Och som andra har påpekat, en angenäm resa för Uppdrag Gransknings reportrar!

UG – Sophia:  Som jag sa i slutet av reportaget – det viktiga ær inte spriten utan att man inte kan visa att detta på något sætt gagnar Staffanstorps invånare

skattebetalare: jag har inte sett ngt av mina inlägg. Varför?

UG – Moderator: Hej Skattebetalare! Det är många som ställer frågor och Lina och Sophia svarar på så många de hinner med. Kanske så har din fråga redan ställts av någon annan? Annars så kanske den besvaras snart.

Hans: Tack för ett bra reportage. Politikerna tar bara för sej men vad ställs det för krav för att bli kommunpolitiker? Inga, men däremot om du skall verkställa politikernas beslut som tjänsteman. Skulle kunna vara ett intressant kommande ”Uppdrag granskning” hur det är ställt med kompetensen bland våra kommunpoklitiker. Detta reportage visar att det verkar vara en massa festprissande nollor som styr Staffanstorp.

UG – Lina: Bra tips.

Pelle: Det handlar inte om SUMMOR! Kan inte folk fatta det? Det handlar om FÖRTROENDE. Vi har valt politikerna för att de ska jobba åt oss på våra vägnar. Vi har inte valt dem för att de ska utföra hittepåuppgifter och ljuga för oss att de utfört arbete när de INTE HAR GJORT DET.

UG – Sophia: Hear hear

Pg: Hej, tack för ett bra reportage. Förstår inte varför så många verkar fråga efter svt:s kostnader för reportaget? Grävande journalistik måste få kosta pengar, en viktig del av public service uppdrag!! Stå på er och fortsätt avslöja viktiga missförhållanden :)

UG – Lina: Tack.

Peter: Det här måste vara det sämsta UG jag sett. Som ni nämnde ett antal ggr så hade traktamente för dessa 6 st eller hur många det nu var blivit avsevärt dyrare. Lägg energi på viktigare saker!

UG – Sophia:  Tack fær att du tittar fast det var det værsta du sett :-)

Olof: Skattefritt traktamente för Frankrike är för 2013 616 kr per dag (exkl logi). Hur mycket var de faktiska kostnaderna per person och dag?

UG – Moderator: Hej Olof, både Staffanstorps kommun och UG har publicerat kompletterande material på webben Här: http://staffanstorp.se/2013/10/02/darfor-deltog-staffanstorp-i-fastighetsmassan/ OCH: http://www.svt.se/ug/kallmaterial-staffanstorp-mipim Där kan du göra din egen sammanställning.

Gunnar: Andra saker att granska borde vara viktigare än några småfusksnde moderat politiker typ Göteborgsfsllet och vilket merbärde gav ressn, reportaget på 45 minuter kunde gjorts hemms på 15 minutet!?

UG – Lina:  Tack men jag tror att det hade blivit väldigt svårt.

Bengt Gran: Innehållet i detta program räcker till två minuters program. Trist, innehållslöst och i största allmänhet tråkigt. Reporterns sätt att ställa frågor är inte bara oförskämt utan också talanglöst. Men det är svårt att koka soppa på en liten spik. Snälla, koka inte samma soppa på Göteborgarnas resa till Cannes. Det är faktiskt licensbetalarna som finansierar er verksamhet.

UG – Lina: Tråkigt att du tycker så.

Simone: Jag är inte politiker i Staffanstorp.

UG – Lina: Inte jag heller.

Olle: Vem var mannen som gick bredvid Sophia under stora delar av reportaget utan att säga ett enda ord. Var han betald med licenspengar och vad fyllde han för funktion?

UG – Sophia: Han var vår fixare/chauffær och betald med licenspengar, annars hade jag varit tvungen att vara i Frankrike ænnu løngre och bo på hotell och det vill vi ju inte

Inger Lantz: Jag tycker att det var ett skitprogram och jag bor i Stockholm

UG – Lina: Ok.

Linda: Negativa kommentarer kommer även från Malmö. Bra att ni journalister gräver i sånt här så big-brother inte tror dom kan göra va som helst med lillebror

UG – Sophia: Tack fær de orden

Sven: Ok- jag är positiv till reportaget, men vill gärna ha svar på min fråga. Ett litet fel kan äventyra trovärdigheten i hela storyn.

UG – Lina: Vad är frågan?

C: Ni gör bra jobb

UG – Sophia: Tack!

Mark: Fantastiskt! Underhållande att se och höra alla dessa bortförklaringar. Vi hoppas att skattebetalarna i Staffanstorps kommun visar sitt missnöje mot detta förkastliga beteende! Som någon sa i reportaget skulle dessa pengar kunna gå till sjukvården istället. Tack för ett bra program! Vi kan hoppas att andra kommunanställda i andra kommuner kan lära av deras fadäs

UG – Lina: Tack!

Jimmy: Jag tycker det är skrämmande hur vuxna människor sitter och häcklar er som gjorde ett bra reportage och utan reportage som denna så kunde inte vi få se hur och var de befann sig eller gjorde. Folk beter sig värre än småbarn. Fortsätt granska!

UG – Sophia: Tack før det!

Pensionär: Törs man fråga om det är beroende på Era utländska namn som Ni granskar svenska politiker så hårt och omänskligt?

UG – Lina:  Törs gör du eftersom du ställde frågan och svaret är nej.

Berga: Helt underbart reportage, blir förvånad övervkommentarer om era kostnader, ni granskar ju. Kommunpamparn som leker med våra skattepengar är ett otyg, det trodde jag folk tyckte också. Jag ser framför mig enorma belopp i många kommuner som man använder för egen vinning skull. Fortsätt att granska!

UG – Sophia: Alla har ju rætt att ifrågasætta och æven vi ska granskas, tack før ditt berøm

Owe: Kommer Skatteverket eftertaxera dem av sig själv eller måste någon medborgare anmäla detta till Skatteverket först?

UG – Lina:  Det får vi se.

Rob: Hoppas att folk förstår av programmet att korruption och neopotism bland våra folkvalda politiker inte BARA förekommer i Staffanstorp. Vi skulle verkligen behöva någon form av granskning av våra folkvalda. En annan bra sak var att ni upplyste tittaren och kommunstyrelsen att det faktiskt är invånaren i kommunen som äger kommunen inte de som sitter i ledningen.

UG – Lina: Tack!

Olle: Kan förstå att ni på UG tycker att frågan är betydligt större, som ni skriver, än att ni själva åker till Cannes vilket kostar pengar för licensbetalare. Men det är ju faktiskt en betydande symbolfråga, ni gör ju det som dem ni granskar gör. Ni kunde väl lika gärna ha gjort granskningen här, ni hade ju alla kvitton och dylikt.

UG – Sophia: Det hade vi næstan kunnat men ingen hade viljat titta på programmet och jag behøvde se och visa på bild hur det såg ut och t ex om det var møjligt att ta sig från lunchrestaurangen på mindre æn en kvart och børja ha konferens (det var det inte)

Hasse: Ursäkta jag svär men fy fa... vilken syn vissa har som kommenterar reportrarna, det är faktiskt medborgarnas pengar det festat upp kan ni inte se detta är ni så jäv....a blinda något måste vara fel. Tack för ett kanon reportage

UG – Lina:  Tack.

Sören: Jag vet att Håbo kommun också besökt mässan. Kan ni lista alla kommuner som åker dit, hur många och hur ofta?

UG – Moderator: Hej Sören, på UG-referens finns en lista på antalet svenska representanter. Det finns inga namn men man kan räkna ut antalet deltagare från olika kommuner: http://www.svt.se/ug/kallmaterial-staffanstorp-mipim

Tankesmedjan Stickan: GRATTIS till ett mycket bra (och nödvändigt) reportage !!!

UG – Sophia: Tack, det værmer!

Ulf: jag hoppas era kommande repoetage håller högre klass som man är van vid. Brukar vara en höjdpunkt att titta men detta var inte bra. man vill ju inte tappa förtroendet för detta program.

UG – Sophia: Tråkigt att du kænner så, jag ær nøjd med reportaget.

Bengt Holmquist Falun: Tack för ett fantastiskt program, särskillt duktig tycker jag Sophia är – hennes frågor är som knivar i dödköttet på svamlande politiker. Det skånska opositionsrådet tyckte att supandet på tjänsteresor var helt i linje med ”Skånska festtratitioner” jag är själv skåning och sosse som han, min reaktion på hans idiotiska uttalande för att försvara supandet är, att tydligen blir de som inte får vara med någon annan stans politiker i Skåne.

UG – Sophia: Tack fær ditt beræm, det værmer!

Rasmus: Problemet i stort är att det är skattebetalarnas pengar vi pratar om. Alla som åker på konferans vet att det finns två scheman. Ett officiellt och ett inofficiellt. Har ni kollat om de har haft en samlingslokal bokad? Konferensrum? etc.

UG – Sophia: Inga konf eller samlingsrum, han sæger ju sjølv att de satt i vardagsrummet eller ute på terassen

Observer: Sophia, Bra program, men varför för jag inget inget svar på mina två frågor: 1) varför drack du Gammeldansk på Kastrup? Detta är inte ett seriöst beteende i SVT-program som ska granska andras beteende och 2) hur mycket skattepengar har det kostat att göra UG om Staffanstorp, Cannes etc?

UG – Lina: Sophia tog en klunk Gammeldansk för att visa vad som konsumerades. Vi jobbar med tv. Vi har inte gjort någon sammanställning på vad granskningen kostat oss men vi åkte ner i två omgångar. Först för att bevaka mässan och sen för att följa upp kvittona. Vi gör två program om detta det första sändes ikväll och det andra kommer senare i höst och handlar om Göteborgspolitkernas resa dit. Tack för att du tittade.

Ludde: Bilderna från Cannes verkar vara tagna under sommaren inte i kalla månaden mars. Bottenprogram.

UG – Sophia: Alla bilder från mipim och på gatorna runt om i Cannes och från stranden var från mars, bilderna på mig och från st trpez var från juni

Tankesmedjan Stickan: Jag har väldigt lite förtroende för Stockholmspolitikerna. Bör finnas underlag för ett program om dem också eller hur?

UG – Sophia: Vi har tips om Stockholm, dock inte som rør resor till Cannes

Andreas: Mycket bra repotage! Man kan misstänka att de som häcklar och klagar har en dold agenda. De känner sig träffade och tror sig vara några småhöjdare själva. Dessa kan inte anses representera gemeneman i Sverige. Detta repotage kan inte klagas på. Jag är sjukt stolt över oberoende tv och radio!

UG – Sophia: Tack, fortsætt titta

Brita: Någon här skrev något i stil med: ”Detta är ju vardagsmat numera, så det är väl inget att bråka om”. Men det är ju just det som är så illa, menar jag!!!!!

UG – Lina: Tack för att du tittade.

Niklas?: Nu måste jag bara fråga en sak....svarar ni bara på sådana frågor som ni tycker är bra? eller tycker ni att mina frågor var obekväma för er? för är ni seriösa så tycker jag att ni svarar för annars så kommer människor inte ha tillit till er.......ni är journalister och öppnar en chatt men så svarar ni inte det tycker jag är väldigt dålig stil nu börjar man ju undra lite vad ni håller på med när ni inte vågar svara på mina frågor.....???

UG – Moderator: Hej Niklas?, Det har kommit in ca 600 frågor hittills. Sophia och Lina svara så snabbt de kan. Det kan vara så att de har besvarat din fråga i ett tidigare svar. Läs chatten eller försök att ställa din fråga igen.

Inger Lantz: Vågar man ta en Kanelbulle till kaffet på fredag tro.. Även om det är Kanelbullens dag så är inte kanelbullarna gratis. UG kan ligga någonstans bakom bakplåtarna i Konsum för att granska så att vi kommunaltjänstemän betalar själva för bullarna. Annars blir det till att stå till svars.

UG – Lina:  Jag gillar kanelbullar och tycker att du ska unna dig en eller två eller kanske flera på fredag.

Olle: Varför redovisar inte UG sina egna kostnader här, när ni alltid kräver att de ni granskar ska göra det? Det är ju vi licensbetalare som får stå för dessa eller hur?

UG – Sophia: Vi har inte samanst kostnaderna før de två program som rør mipim, det ena har ju inte ens sænts æn. Men jag tror det går att få reda på vad det kostar att gøra ett timmes samhællsprogram på svt

Tankesmedjan Stickan: Jag har väldigt lite förtroende för Stockholmspolitikerna. Bör finnas underlag för ett program om dem också eller hur?

UG – Lina:  granskning@svt.se om du vet nåt.

Håkan A: Hur sker revisionen i Staffanstorps kommun? De borde ju granska sådana här förhållanden.

UG – Sophia: 2013 har de væl inte tittat på æn och jag har inte hittat några anteckningar om de andra åren

Stefan A: Har moderata ungdomsförbundet mobiliserat för att spamma kommentarsfältet i kväll?

UG – Lina:  Tror du det?

bengt: Malmö har under flera år skickat omfattande delegationer till MIPIM. Är det något ni tittat närmare på?

UG – Sophia: Jag har tittat lite på Malmø också men tyckte att Staffanstorp och Gøteborg stack ut mer

Jakob: Tack för ett bra program. Ni personifierar vad jag tycker bäst om i demokratin.

UG – Sophia: Underbart att høra

tv tittare: Jag räknar inte med att mina inlägg kommer in eftersom det även papekar allt arbete, väldigt ofta obetald som kommunpolitiker lägger ned. Jag förmodar att Sophia ocksa bodde i en stuga, för att halla nere kostnader och uppleva lyxen.

UG – Lina:  Sophia bodde på hotell.

Thomas P: Ena året gick det uppenbarligen plus för skattebetalarna att ta det på nota (istället för traktamente), och året efter ett par tusen minus. Vad blev den totala kostnaden för de båda åren? Plus eller minus? Och med svaret i hand, är detta en värdig granskning för ett i vanliga fall så seriöst program som Uppdrag granskning?

UG – Sophia: Precis som jag sa ett par tusen dyrare i år, betydligt billigare færra året, ca 16 000 kr men hade de bara varit dær nere nær mæssan pågick hade det blivit billigare eller mindre dyrt før skattebetalarna oavsett vilken metod man anvænde.

Jejjer: Inget besök för herrarna hos prostituerade. Det är inte så ovanligt bland fulla och halvfulla moderata och anra politiker Men var väl svårt att kolla?

UG – Sophia: Har absolut inga indikationer på det. Dæremot ett vældigt bra tips om några andra kommunpampar som gick på något som man kan kalla bunga bunga fest med minderåriga – men det gick inte att belægga så den historien blir ni utan...

Kristoffer: Jag tycker så mycket om er! Ni är så viktiga för samhället. Tack för ett fint reportage!

UG – Sophia: Åh tack, det værmer!

Tjeck: BRA! De som kritiserar er har inte själva rent mjöl i påse och är rädda att bli avslöjade? Annars förstår jag inte vad har de mot era fakta. Tycker att det som ska uppröra oss är att politikerna ljuger och hittar på utan att skämmas. Synd at ni inte kan säga det till dem direkt in i ansikte. Det skulle bli pinnsamt för att det gör man inte i Sverige, det är inte tilräkligt fint. Och när det gäller Göteborg inslaget, då måste jag säga att de där är roliga de gubbarna som tror att företagen hjälper kommunen att utreda möjliga fusk och olägenheter. Är de så blåögda eller så dumma? Och att de ”hänger upp” tipsgivare, det visar hur okompetenta de är. Tack för bra programm. MVH

UG – Lina: Tack för att du tittade.

Bastian: jag får aldrig svar på min fråga?

UG – Moderator: Hej Bastian, det är många som skriver sina frågor. Det kan vara så att din fråga redan är besvarad så läs gärna chatten. Pröva annars att skriva den igen.

Jimmy: Synd att jag inte fick med min kommentar.......rekommenderar er att lämna in kvittorna till skattemyndigheten för en kommentar. Så här får det inte gå till.

UG – Sophia: Vi gør inte det men vem so helst kan få ut de dokument vi har – det ær offentligt och vem som helst kan tipsa skattemyndigheten om den vill :-)

Aarne Ojasoo: Bra jobbat! Många politiker och även en hel del företagare/mellanchefer/direktörer osv utnyttjar möjligheterna. Jättesvårt att kolla, men borde vara enklare när det gäller som i detta fall offentlig verksamhet. Alla som klagar på era kostnader kanske borde tänka på att det i det långa loppet sparar massor av pengar åt offentlig verksamhet. Sen verka många inte ha fattat att ni faktiskt inte fick svar på vad kommunen fick för nytta av det!! Bra jobb!!

UG – Sophia: Tack, du har fattat grejen!

Hans: Nepotism och korruption är en styggelse som skall bekämpas.Tack för ett bra program.

UG – Sophia:  Verkligen!

Mats: Inger Lantz förstår du inte att det vi invånare tappar förtroendet för våra politiker när man tror att man kan bära sig åt hur som helst. Allt handlar om respekt för sina medmänniskor. Själv har jag svårt att tänka mig att vi på mitt företag skulle sitta och grogga på styrelsemötena..men det är ju den privata sektorn..och ta den där kanelbullen på fredag det är du säkert värd. underbart program. kämpa på

UG – Sophia: Tack før ditt inlægg!

G.Wasa: Det verkar som om ni trampat på många ömma tår i kväll, efter vad jag ser att läsa här. Och jag får en obehaglig känsla av att det kommer från folkvalda supportrar som vill skydda sin näring. De som svulstigt säger att vi bor i ett öppet samhälle..och samtidigt tycks tänka..bara man inte granskar oss. Åtminstone får jag det intrycket när jag ser de här männen som tydligen är folkvalda, framföra sin redogörelse för oss. Nästan så de ser förbannade ut för att ni ställer frågor. Frågor som jag vill ha svar på, el rättare sagt kräver svar på. Tack för BRA program.

UG – Sophia: Ja det var værst vad en del blev provocerade, tack før ditt berøm!

Maja: Varför får jag inget svar på min fråga?

UG – Moderator: Hej Maja rojalist, tack för att du deltar i chatten. Det är många som ställer frågor. Det kan vara en av förklaringarna till att du inte har fått svar. Det kan också vara så att någon annan har fått svar på en liknande fråga. Pröva att läsa chatten, i annat fall kan du ställa frågan igen.

Jan-Erik Olson: Vad har företaget Hemsö inneburit för Staffanstorps kommun? Hemsö var ett resultat från tidigare resa. Inget försök gjordes att skapa klarhet där.

UG – Sophia: Du verkar insatt – jobbar du på kommunen?

Zhir74: Ingen svar på 1 timme tack

UG – Moderator: Hej Zhir74, tack för att du är med och chattar! Pröva att ställa din fråga igen. Gärna kortfattat.

Anders: Har inte hängt med i chatten men undrar hur mycket dyrare biljetten var för Thorbjörn L kontra de andra?

UG – Sophia: Utan att vara sæker – några tusenlappar tror jag, men han bokade dessutom om en gång och fick betala lite extra før det. Men tror biljetten blir ca 1700-2000 kr dyrare om man inte åker lør till lør

Inger Lantz: Har ni gått hem??

UG – Moderator: Nej, chatten är öppen alltjämt. Den stänger 22:00

Blekingebo: Tack för ett bra reportage!! Det är ganska uppenbart vilka det är som försöker nedvärdera er arbete men fortsätt granska! Alla med lite sunt förnuft fattar galoppen :)

UG – Sophia: Ha ha gott att høra!

Jimmy: Skulle gärna vilja se protokoll från de möten de haft :)

UG – Sophia: Jag har blivit informerad om att det inte finns några protokoll men att”vd tog arbetsanteckningar” men de får jag inte se før det ær inte offentligt materiaL

Hasse Johnsson.: Jag gillar grävande reportage!Men måste vara en evighetsmasin bland så många rövare.

UG – Sophia: Hu ja evighetsmaskin var ordet...

Zhir74: Jag tycker att kommuntjänstemän borde jämställas med företagstjänstemän

UG – Lina:  Intressant synpunkt. Tack för att du tittade.

Detdu: Tack för ett bra program. Håller själv på med att försöka sprida ljus kring en indirekt kommunal stiftelse där man oansvarligt under lång tid har slösat pengar på helt andra saker än vad ändamålet är, och tyvärr handlar det om miljoner. Politikerna i styrelsen sticker huvudet i sanden och säger inte ett knyst. Det behövs ännu fler sådana här reportage.

UG – Sophia: Tack fær att du tittar!

Nina: Alla vi som är fritidspolitiker behöver respektera vårt uppdrag och vår uppdragsgivare som är våra medborgare. Vi skall förgå med gott exempel och var måttliga med skattebetalarnas pengar. Det är inte ok att inte ta vårt uppdrag seriöst och det gör vi inte när vi tillbringar vår tid utomlands med drickande från morgon till kväll. Som tur är få politiker som de som var till Cannes i Saffanstorp.

UG – Lina: Tack för dina synpunkter.

Yvonne: Inget svar från er ännu om det inte fanns ett protokoll som påvisar de viktiga styrelsemötena???? Återigen – ett superbra program! bra jobbat, Sophia!!

UG – Moderator: Hej Yvonne, läs Sophias svar till Hasse Johnsson. Tack för att du deltar.

kusinen: Ni har ju i programmet talat om vilka regler skatteverket har angående konferenser. Då frågar jag igen. Har skatteverket regler för hur man använder ett traktamente?

UG – Sophia: Ja tydliga regler enkelt att googla om du kollar på t ex konferensresa utomlands

Inger Lantz: Jag vet hur det är. Ibland har man en dålig dag på jobbet. Det hade ni i dag! Men det är bara att ta nya tag!

UG – Lina:  Tack för dina ord.

Ann: En fråga..vem betalade din resa och mat i Cannes? eller gick det från tv licensen som vi alla betalar?

UG – Moderator: Hej Ann, din fråga har redan besvarat i olika omgångar. Läs gärna chatten. Tack för att du deltar!

:-P: Tycker ni vi ska rösta på dessa politker i nästa val?

UG – Sophia: DET måste du sjælv ta stællning till, jag førsøker bara blottlægga missførhållanden

Kurt L.: När stänger chatten?

UG – Moderator: Chatten stänger 22:00. Tack för att du deltar!

Skattebetalare: Stort Tack för ett mycket bra avsnitt. Som tv-tittare och framförallt skattebetalare är såna här program ovärderliga.Att man visste att det slösas av skattemedel på sina håll hade man ju en aning om.Men att våra pengar går till politikernas spritnotor trodde jag faktiskt inte. Jag har ingen direkt fråga,utan vill bara visa min uppskattning för ett bra journalistiskt arbete. Ni på UG behövs ska ni veta.

UG – Sophia: Tusen tack, fortsætt titta!

Steve: Tack för ett bra reportage! Tycker däremot att det inte hade varit nödvändigt att äta och inhandla exakt det som står på kvittona. Att enbart visa boende, restauranger och pubar hade varit tillräckligt. Journalistiken hade hållits skild från ”brottsplatserna” då. Många av dessa kritiska röster verkar ju inte förstå att det inte handlar om kostnaderna i precisa tal, utan om att politikerna har supit och semestrat på skattebetalarnas bekostnad! Stannar man längre än själva konferensen, ska man själv stå för kostnaderna! Dricker man mer än måltidsdricka, ska man själv betala detta! Konferenser som inte utvärderas ordentligt och resulterar i något konkret för kommunen, ska inte upprepas! Styrelsemöten utan protokoll. är styrelsemöten som inte ägt rum! Bäst av allt är ändå Torbjörn Lövendahls uttalande ang. Staffanstorps bristande alkoholpolicy: ”Skånska traditioner och seder som ska gälla.”

UG – Lina: Tack för dina synpunkter.

palten: Vad alla gnäller hade dom inte rest dit hade det inte blivit nåt program bra jobbat sophia

UG – Sophia: ha ha tack!

Jesper: Sophia, hur finansierades din resa och utgifter? Jag utgår ifrån att SVT betalade din nota? SVT har ingen reklam, menar du då att din resa och utgifter finansierades utav tv-licens pengar/ skattepengar? Om detta är fallet så är det lite dubbelmoral eftersom du ABSOLUT kunde gjort reportaget utan att göra denna resa och ändå få ett likadant djup i din ”story”.

UG – Moderator: Hej Jesper, din fråga har redan besvarats i chatten. Läs chatten här eller lite senare på svt.se/ug. Tack för att du deltar!

Erik: Sverige vakna! Vi som bor i den näst minst korrupta landet i världen seglar på en ocean av tysta uppgörelser, täckta semestrar och dold bestickning – det har utgjort smörjmedlet i det rationella, byråkratiserade folkhemmet i decennier. Det värsta av allt är att medborgarnas tysta medgivande ger detta ytterligare legitimitet. ”Lite öl och vin är ju inte så farligt...”, patetiskt! Det förekommer tysta uppgörelser dagligen! Fortsätt att gräva fram oegentligheterna så tar den ansvarsfulla delen av befolkningen hand om dessa kleptokrater...

UG – Sophia: Tack fær ditt inlægg!

magnus: Har redan skrivit en gång. leta upp signaturen o svara så att man inte tror ni. Censurerar.

UG – Moderator: Hej Magnus, det är många som skriver frågor och det är inte möjligt för Lina och Sophia att svara på alla. Tack för att du deltar.

AUW: Inte än gång till ! Det är väl på tiden att programmet UG ändrar namn till ”Uppdrag Avundsjuka”. Hela programmet är ju vinklat för att ge dess associationer. Ni missar ju helt hela poängen med resan. Allt fokuseras bara på vad man äter och dricker. Det räcker att det kostar bara 10.000 för en vecka för 6 personer, om syftet är fel, för då blir det slöseri med skattebetalarnas pengar. Om kostnaden är väsentligt högre kanske 200-300.000 kronor är det helt OK om syftet och uppnått resultat är det rätta Detta har ni fullständigt missat . Kvitton m.m hade kunnat granskas i Staffanstorp. Reporterns och fotografens resa till Frankrike är slöseri med skattebetalarnas pengar ( licensavgiften)

UG – Sophia: Tack før dina synpunkter, men poængen var ju inte vad det kostade utan ATT det kostade UTAN resultat.

UG – Moderator: Nu är klockan 22:00. Vi tackar alla som varit med och chattat. Snart kan ni läsa chatten på ug-sajten. Tack o gonatt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning / Kommungranskarna Staffanstorp

Mer i ämnet