Anna Jaktén och Nadja Yllner. Foto: svt

Ur chatten: ”Det är vi med hyresrätter som betalar notan”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om rot-fusk chattade reportrarna bakom reportaget, Nadja Yllner och Anna Jaktén. Här kan du läsa hela chatten.

LHB Båstad: såg inte hela ert program men tog ni upp hur utländska ” företagare” från östländer kan komma hit och jobba för 150kr i tim och lämmna rot på det ? = 75 kr i tim

UG – Nadja Yllner: Nej, det tog vi inte upp. Men det stämmer säkert.

UG – Rotfusk

Stefan: Ta mig 1000 jäkla bra program,,blir dock mörkrädd att man inte är tvungen att redovisa dom olika kostnader på rotavdraget....O alla som bor i hyreslägenheter bara betalar o får inget tillbaka...Men vilka svar han gav från den blåa sidan.Onödigt med redovisning,fan ett hån mot alla människor ju

UG – Anna Jaktén:  Tack för synpunkterna, Stefan

Lennart: Bra reportage om fuskandet med ROT-avdraget! Märkligt att Skatteverket inte reagerar. Snacka om att svälja elefanter och sila mygg...

UG – Nadja Yllner: Tack. Tyvärr tror jag skatteverket vet vad de talar om när de säger att lagen inte är tillräckligt tydlig.

Owe: Det är horibelt at se en politiker som vet så lite om rotavdrag som Mikael Helmberg han borde avgå. Kräv en fakturakopia tillsammans med rotavdraget så har skattemyndigheten möjlighet att kolla rimligheten i priset. Själv sänder jag alltid med en faktura för så gjorde man i starten och jag trodde att det fortfarande gällde.

UG – Nadja Yllner: Ja visst vore det rimligt om fakturor hörde till ansökan.

Rune: Många ROT-jobb påbörjas med att en liten del görs på hösten och sedan görs själva jobbet året efter. På det sättet kan man ta ut fullt ROT-bidrag under två år fast jobbet egentligen gjorts under ett år. Är det tillååtet?

UG – Anna Jaktén: Vi är inga experter på alla delar som har med rot att göra. Men jag tror att det finns sådana ärenden som tagits upp av förvaltningsrätten och tror då att man inte får lägga kostnaden på två år. Det finns massa info på Skatteverkets hemsida.

Hagge: Kanon bra repotage. Bra att ni belyser fusk med Rotavdrag.- Menlösa politiker som uppmanar till fusk.

UG – Nadja Yllner: Tack. Ja, viljan att få snurr på ekonomin i byggsektorn tycks ha varit lite väl stor.

Roger: Hej ! Jag är en hantverkare som jobbar lite med rot avdrag. Efter rotavdraget infördes har jag inte gjort ett enda svartjobb! Det måste ju var bra för samhället? Jag debiterar arbete och material var för skg ,men ”saltar”aldrig timtiden Jag har även märkt en tydlig förändring av folks moral mot svartjobb. Jag tror de flesta företag är seriösa och då är rot avdraget bra.

UG – Nadja Yllner:  Rot-avdragen har precis som du säger också positiva sidor.

Rune: Hej igen Vet ni om samma ROT-system finnes i andra länder i Europa/Norden?

UG – Nadja Yllner: Jag vet att man i Finland har ett nästan likadant system. Skillnaden är att där är det fortfarande kunderna som ansöker om rotbidrag i deklarationen. Den sortens mygel vi beskriver har därför heller inte blommat upp där.

Rutam: Saknar helt i programmet hur mycket moms som faktiskt kommer in eftersom företagen momsar för HELA arbetskostnaden samt material?? Och hur mycket har inte svenskt näringsliv stigiy i graderna tack vare ROT??

UG – Anna Jaktén:  Jag tycker att vi pekar på saker som är positiva med rot, t ex att företag blivit mer synliga för Skatteverket. Tyvärr finns det ingen ordentlig utvärdering av effekterna med rot. En utvärdering som gjorts pekar på att många nya företag skapats av rut, men att det inte skapats märkbart många fler av rot. Kan dock vara så att de som finns fått fler anställda.

mats: Det är för jävligt att hederliga hantverkare hamnar i en sådan sits att dom måste lägga ner företaget pga att det finns såå korkade politiker som inte kan inse att det behövs ett annat regelverk för att stoppa fusket!

UG – Nadja Yllner: Skatteverket kanske kan övertyga dem.

Ann Ekman: Hej! Bra att ni gjorde det här reportaget. Kan ni inte kolla prisutvecklingen i branschen sedan ROT infördes? Innan rot lät vi bygga 9 väggfasta bokhyllor för 40.000 (vitt). Förra året bad vi om en offert på 4 st bokhyllor och fick offert på 75.000. Vår uppfattning är att det blivit mkt dyrare att anlita hantverkare om man ser till priset innan rotavdrag. I så fall betyder det att alla skattebetalare subventionerar en bransch ökade marginal utan att rabatten blir särskilt stor för kunderna.

UG – Anna Jaktén: Tack för tipset! Vi har försökt att göra en sådan jämförelse, men det har inte varit praktiskt möjligt tyvärr eftersom man inte rapporterar in timpriser någonstans och eftersom det är svårt att få ett ”före-rot-pris”.

Johan: Frågan att vi ersatt ett fusk med ett annat, är ju totalt missvisande. Tidigare gick det inte att göra jobb åt privatpersoner utan att nästan alltid få frågan om hur mycket kan vi ta svart.. Sen tycker jag att ni inte riktigt fattade vad Skatteverket säger. Det är inte tillåtet att ta del av maskinkostnad till rotavdrag!!!! Ni angriper problemet fel, attackera inte höga timkostnader utan de osannolikt låga material kostnader, man får ta 10000 i timmen om man vill.

UG – Nadja Yllner: Man får både ta 1000 och 2000 kr i timmen. Det säger vi också i programmet. Men den som lyckas ta 2000 har sannolikt också sänkt materialkostnaden och det är det som är svårt att komma åt. Det olagligt att subvensionera materialet, men tillåtet att sälja det till lågt pris. Inte kristallklart, eller hur?

Jonas: Hej! Tack för ett bra program. Men varför inte ta upp att skattepengarna går till att föda arbetare som ej betalar skatt i Sverige? Jag menar då att ett Svenskt företag tar in arbetskraft från ex. Polen. Då går ROT avdragen till att betala dessa företag via det Svenska.

UG – Nadja Yllner:  Visst så är det.

Tveksam kund: Bredbandsinstallationer som finns ute i kommunerna borde granskas av er och skatteverket.... särskilt där kommunen driver bolag ihop med en sk kommunikationsoperatör, t.ex Vallentuna..... det är märkligt hur man kan få upp till 12.000 kr i ROT. Vad blir det för timkostnad på arbete ? 3-4.000kr/tim ?...... jag är orolig att jag får en skattesmäll och måste punga ut med hela beloppet på ca 28.000kr ?

UG – Nadja Yllner:  Anser skatteverket att du dragit för mycket i rot sänker de bara beloppet till ”rätt” nivå. Du behöver inte betala tillbaka allt.

Andersbiab: Har eget företag i vp branschen och har faktiskt blivit stickprovskontrollerad och allt var i sin ordning , så det var lite missvisande att inte Skatteverket gör några kontroller

UG – Anna Jaktén:  Tack för synpunkten. Vi säger inte att Skatteverket inte gör stickprovskontroller. Vi säger att ingen dömts i tingsrätt för felaktig fördelning arbete/material. Och att det man hittills konkret riskerat är att Skatteverket justerar summan.

Tommy från Värmdö: I det exemplet ni tog med att en värmepump kostade 80.000:- då har säkert entreprenören 60% rabatt hos grossist, alltså kostar bara värmepumpen 32.000:- att köpa in. Så med ett mindre påslag på material och högre arbetskostnad = rimliga materialkostnader och skäligt betald för utfört arbete.

UG – Nadja Yllner:  Minns jag rätt ingår 10% vinst för hantverkaren i de 80 000 kronorna.

Ingvar: Jag bor i bostadsrätt/parhus och ville ha hjälp att bygga en liten bro i trädgården. Sökte offerter och fick kontakt med en hantverkare. Han var påstridig i att jag skulle ansöka om rotavdrag. Jag hade inte tänkt göra det. Under arbetets gång sa han att han behövde komma upp i en högre summa för att få ansöka om rotavdraget. Jag sa obetänksamt ja till det och han gjorde lite markarbete där bron skulle stå, vilket han egentligen inte hade behövt. Efter en tid kom ett negativt besked. Bostadsrättshavare har bara rätt att göra avdrag för jobb inne i lägenheten, inte utanför den. Hantverkaren hade fått ut mer betalt av mig än vi ursprungligen hade kommit överens. Jag kände mig lurad, trots att jag vet att jag borde ha tagit bättre reda på vad som gäller. Har ni stött på något liknande?

UG – Anna Jaktén: Det finns tvisteärenden som rör detta. Om jag vore du så skulle jag ringa till Konsumentkontor på din ort eller Konsumentombudsmannen och fråga.

Birgitta: maken som har egen firma blev så förbannad så han kunde ej se klart programmet ,han har aldrig fuskat ! de som fuskar gör ju att alla hantverkare får dåligt rykte ,tack för ett bra program

UG – Anna Jaktén: Tack för ditt brev

Bertil Steen: Väntar fortfarande på er kommentar varför inte programmet behandlar beställarens ansvar – Rot är väl till för att vi skall få möjlighet att genomföra underhåll och förbättringar?

UG – Nadja Yllner: Beställaren har visst ett stort ansvar. I den stunden kunden skriver under ett felaktigt rotbidrag i deklarationen begår hon ett skattebrott. Men i vår undersökning bad vi aldrig om höga arbetskostnader. I vår undersökning var det alltså inte kunden som lockade företagarna till mygel. Men självklart är det säkert så också många gånger.,

LHB Båstad: Tycker det var svagt av er att inte våga belysa den osunda konkuressen som vi utsätts för varje dag av arbetare från östländer som kommer hit och registerar F skatt och jobbar för 150 kr tim ink moms – rot tar alla pengar i fickan och åker hem. Ofta är det inte killararna som gör jobbet som tar pengarna utan dom jobbar för en struntlön under usla förhållande, och han som administrerar det tar det mesta. Men detta ska vi konkurerra med hela tiden ?

UG – Anna Jaktén:  Tack för synpunkten. Men jag måste skriva att det inte är så att vi inte vågar ta upp detta. Det finns många problem i byggbranschen och vi har valt att ta upp just detta. Andra problemområden rör t ex rotutbetalningar kontant. Tips: lyssna på SRs Kaliber från förra veckan som handlade ungefär om det problem du skriver om.

Daniel: Finns det något ställe där man kan se vad en ”skälig” timkostnad är för olika hantverkare?

UG – Nadja Yllner: Nej, det finns ingen statisktik över timpriser. Vi utgick ifrån dels den schablon som skatteverket och SVEP kommit överens om alltså 25% av totalkostnaden, dels de priser branschorganisationernas företrädare sa var rimliga för en kylinstallatör dvs 500-800 inkl moms.

En som vet: Vad är myglet ? det är ju alla fritt hur man tar betalt... Eller jobba gratis..

UG – Anna Jaktén: Problemet är att detta inte bara är en affär mellan en kund och ett företag utan att skattebetalarna bekostar hälften av arbetskostnaden.

Gotland: Man kan inte stå i tv och säga att 15 miljarder rullar ut helt i onödan.det kommer in moms och skatt också. Bättre recach men bra att ni tagit upp det

UG – Nadja Yllner: Vi har aldrig sagt att 15 miljarder rullar ut helt i onödan. Vi har sagt att det myglas och trixas med siffror.

Boman: Bra reportage! Det är ju helt beklagligt att det blir så här men vattnet rinner alltid enklaste vägen och är det lagligt så är det. Det finns väl åtminstone 2 sätt att lösa det på. Det ena är som i exemplet med värmepump så är det inte rimligt att hantverkaren får dra av momsen på skillnaden i pris på pumpen. Vitsen med rätten att dra av momsen på hans köp är för att inköpet ingår i en förädling av vara för vidareförsäljning, inte nedskrivning. Då skulle det inte bli lika attraktivt att fördela om priset. Ett annat sätt är att låta hela innehållet i leveransen gå under rot avdrag för att alla hantverkare ska få leverera på samma villkor. Problemet med det senare är att då skulle all försäljning av utrustning kunna gå under rot utan ens ett arbete vilket måste i så fall regleras och begränsas till utrustning till fast montage eller rep av fastighet. Det kanske inte är större problem än att kontrollera vad faktiskt rotarbetet gick ut på dvs. att det faktiskt var ett regelrätt arbete som det är ok att yrka rotavdrag för. Finns det bra förslag på lösning?

UG – Nadja Yllner:  Det är inte enkelt. Ett steg i rätt riktning är väl i alla fall att hantverkaren uppger vad han har gjort, hur många timmar det tagit och till vilket pris. Då kan ju skatteverket se om det verkar rimligt.

Egon Bladh, Lidköping: Hej! Varför framkom det ej i programmet att det årliga utrymmet för ROT-avdraget för beställaren, ”äts upp” snabbare om beställaren accepterar att det fuskas med arbetskostnaden. Det bör ju ligga då i beställarens intresse att arbetskostnaden redovisas. Speciellt om beställaren har flera arbeten på gång, där han vill utnyttja att få avdrag med max 50.000 kr under ett år.

UG – Anna Jaktén: Det är sant. Vi använde det argumentet för att få veta precis hur mycket rotdelen var av totalsumman när vi begärde in femtio offerter. Många hantverkare uppgav ogärna rot-delen utan uppmanade oss att fokusera på slutsumman.

Maria: Är mycket vanligt att hantverkare påstår att det är ok att göra rotavdrag på bostadsrätternas utsida, som altaner t ex. Det kan innebära en rejäl kostnadschock.

UG – Anna Jaktén: Tack för tipset. Vi har hört om många gränsdragningsproblem. Om ett företag ger dig oriktig information så tycker jag att du ska gå vidare med det – t ex till konsumentrådgivare i din kommun.

Mauritz: Hej! Till skillnad mot RUT-avdraget, så tar ju staten tillbaka en del av skattesubventionen när huset ska säljas. Då får du ju inte göra avdrag med det beloppet som du har fått i skattebidrag, men som rimligen ökat husets värde. RUT-avdraget däremot är ju en ren subvention. Så några av dom 15 miljarderna kommer förr eller senare tillbaka till statens ficka!

UG – Nadja Yllner: Å andra sidan är rutavdraget ganska befirat från det mygel och den snedvridna konkurrensen som vi beskriver eftersom material och arbete sällan säljs som paketpris i RUT. När det bara är arbete som säljs fungerar konkurrensen som den ska.

Göran: Om jag i förväg vill veta vad installationskostnaden för en värmepumpsinstallation skall kosta, ska inte företagen kunna säga det då om jag vill ha ROT avdrag? SKulle ju aldrig köpa en värmepump utan att få veta vad arbetskostnaden blir. Hur löser man det?

UG – Nadja Yllner: De säger hur mycket rotavdrag de gör om du frågar, dubblar du det får du arbetskostnaden.

undrande: jag tycker ert reportage saknar svar på frågan hur ekonomin ser ut hos den dyra hantverkaren. Denne har ju trots allt köpt in material +moms som enligt reportaget säljs billigare till konsumenten. Även om timpengen skruvas upp till 2000/tim kan vinsten inte bli särskilt stor eftersom man får anta att det av hantverkaren inköpta materialet säljs med förlust – har ni i er research sett exempel på hantverkarens ekonomi och vinst? Den största vinnaren borde vara konsumenten.

UG – Anna Jaktén: Vinsten för företaget är många gånger bara att just denne vinner jobbet. Alltså: ett företag för driver upp arbetskostnaden får inte ut mer pengar men vinner i att denne ger ett mer lockande pris till kunden. De som inte överdriver arbetskostnaden får färre jobb helt enkelt.

Rune Carlsson: Skulle man inte kunna sänka procentsatsen till 25-30% och räkna ROT på hela beloppet istället? Då skulle man kanske komma åt fusket.

UG – Nadja Yllner:  Det finns sådana förslag. Problemet är att du kanske sätter in svindyrt italienskt kakel. Ska skattebetalarna också subvensionera det?

Stig: Det är många synpunkter på om hur stort fusket är men dom som betalar det och inte har nån som helst vinning av det dom får bara vara med och betala och det är många gånger de som har minst förmåga att betala

UG – Anna Jaktén: Tack för ditt brev och din synpunkt, Stig.

Ola: subventionering av byggmateriel är ju bara om man säljer billigare än man köper varan, och att ibland sälja billigare än man köpt saker kan ju ingå i en lagerrensning och inte per automatik i ett medvetet fiffel. att begära in kvitton på allt materiel kan vara svårt då ett jobb innefattat mycket småsaker som sktuvar, konsoller , träbitar mm.. Att avskaffa rotavdraget kommer att driva upp materialpriserna, något som annars varit ett problem tidigare!

UG – Anna Jaktén: Tack för synpunkten.

Torsten: Be en målare att måla om ditt kök. Målaren lämnar in dina köksluckor till fabrik för omlackering. För fabriksarbete gäller ej rotavdrag. På fakturan har målaren gjort arbetet själv och du får rotavdrag.

UG – Nadja Yllner: Jag har hört dem som sätter upp tält i trädgården när de målar om fönster för att de ska få rotavdrag. Gränsdragningarna är snåriga tror jag var de än sätts.

Marie: Bra program! Men ni missade de stora förlustavdrag som detta system skapar. Att köpa in varor för 100 000-tals kr, baka in dessa varor i ett ”paket” till avsevärt lägre kostnad, och få en automatisk förlust i bokföringen = sänkt vinst.

UG – Anna Jaktén: Precis hur enskilda hantverkare lyckas få ihop detta i sin bokföring har vi inte hunnit undersöka tyvärr.

bsv@live.se: Tack granskning för att ni finns! Det är bara så här att när man vill ha ett kostnadsförslag så får man en klumpsumma och det är väldigt svårt att få det specificerat.

UG – Nadja Yllner: Tack själv. Hoppas du kan vara envis nog nästa gång.

TT: Till Nadja. Finns förmodligen ingen som säljer en värmepump för 80 000 kr och där endast har 6 400 kr ex moms i vinst. Om så är fallet är det tur att de kan lägga på pengar på installationen.

UG – Nadja Yllner:  Ok, jag är inte hundra på det här.

SOJA: Kan man kontakta Skatteverket för att kolla vilket belopp entreprenören rekvirerat. Som kund har jag bara arbetskostnaden netto, dvs reducerad med ROT. Har nyligen installerat 2 nya toaletter med á-pris 2 700 kr och med nettoarbetskostnad 1 000 kr/st, dvs 7 400 kr totalt. VVS-firman rekvirerar därutöver ROT mot mitt skattekonto. Jag har inte skrivit på något dokument, utan firman frågade bara efter personnummer. Skatteverket – har de ingen skyldighet med återrapportering?

UG – Anna Jaktén: Du ska få en bekräftelse hem i brevlådan på hur mycket rot företaget begärt ut. Det ska också stå i din kommande deklaration.

KS: Tack återigen för att ni sätter ljuset på ett allvarligt problem. Jag har många års erfarenhet av fastighetsbranschen och har sett alla avigsidor och lycksökare. Och tyvärr så har alla dessa ogenomtänkta reformer bara öppnat fler dörrar för fusk och mygel än det omvända. Resultatet med ROT-avdragen har varit starkt kontraproduktivt och faktiskt bidragit till att seriösa småföretag fått det svårt att vara ”vita”. Detta är inget jag tar ur luften utan är etablerad en sanning. Det är inte mer än någon dag sedan jag hörde en kommentar om stulet material som sannolikt hamnar i något ROT-jobb. Kanske ytterligare en avigsida som inte aktualiserats.

UG – Anna Jaktén: Tack för synpunkten. Om du eller någon annan vill lämna vidare tips så går det bra att maila oss på anna.jakten@svt.se och nadja.yllner@svt.se

Emeraldine: Hur räknas transportkostnader och restider? Ofta brukar man ju som kund råka ut för att få betala för hantverkarens resa till och från sig (arbetsplatsen). Är hantverkarens restid att anse som arbetstid och således avdragsgill? Är bensinkostnaden och avskrivningskostnaden för slitage för bilen han åker dit i att betrakta som maskinkostnad eller får dessa kostnader tas upp som rotavdrag?

UG – Nadja Yllner: I teorin får du inte göra rotavdrag för reskostnaden. I praktiken gör i princip alla de. Dvs de säger att resan ingår i installationen, sen drar de hälften i rot. I vår undersökning var det högst 5 av femtio som inte gjorde så.

Magda: Jag är största förloraren... Jag bor i hyresrätt men jag är med och betalar hela kalaset vare sig det fuskas eller inte. Eller hur?

UG – Nadja Yllner: Absolut, så är det. Om du inte råkar vara hantverkare.

Roland: Jag skrev ett inlägg men det ser ut inte ha kommit fram. Tar det om igen. Jag är civilingenjör och har arbetat inom det området som chef i nästan 30 år. Vi skulle renovera två duschrum jag tog in offerter från ett antal entreprenörer. Den som var dyrast skulle han 145 tkr den som var billigast ville ha 120 tkr. Jag ringde upp den som var billigast och sa, att jag ville inte ha några hyresgäster. Vad menar du fick jag till svar och jag sa att det var omöjligt att ta ut så många timmar. Svaret jag fick var, du får ju gör rotavdrag. Jag sa då, att du menar att skattebetalarna skall stå för notan då sa han ta någon annan och la på luren. Jag köpte in allt material själv och köpte allt på löpande räkning trots detta kostade varje timme nästan 1000 kr men totalsumman blev 73 tkr.

UG – Anna Jaktén:  Tack för din historia. I vårt arbete har vi stött på flera som haft åsikten att rot bara borde kunna begäras ut för timpris – alltså inte för fasta priser. Detta för att undvika just denna slags rot-problematik.

Daniel: Har ni någon statistik på hur byggföretagen i Sverige ökat sin omsättning och vinst sen ROT infördes? Mer fiffel borde innebära stora ökningar i omsättning framför allt (vinst fifflar kanske också med) Eller ser man bara den ökade omsättningen som något GOTT ?

UG – Nadja Yllner:  Vet inte. Många i branschen säger att priserna gått upp. Men det finns ingen statistik. Har priserna gått upp kan det ju både betyda att efterfrågan ökat och eller att det myglas.

Jonas: Har som beställare fått avslag på rotavdrag av SKV pga att firman fifflat med bokföring. Kan firman kräva tillbaka beloppet från mig som kund?

UG – Nadja Yllner: I de fall jag känner till har kunden inte märkt när hantverkaren åkt dit pga fiffel. Men om rotavdraget inte godkänns för att du som kund inte hade rätt till det lär det komma en faktura från hantverkaren.

Fia: Jag har svårt att se problematiken. Om hantverkaren väljer att inte ha någon som helst vinstmarginal på materialkostnaden och tar ett pris för utfört arbete som kunden accepterar och sedan tar ut ROT-avdrag på arbetskostnaden har ju inget brott begåtts. Varför kalla det för fusk när det är inom ramarna av det regelverk som finns? Skatteverket har dessutom möjlighet att begära underlag om de misstänker att brott har begåtts i samband med avdrag men det är ju inte deras uppgift att bedöma vad som är ”skälig arbetskostnad”. Det är ju upp till hantverkare och kund att bedöma internt vid kontraktskrivning, eller? .

UG – Anna Jaktén:  Tack för synpunkten. Jag tycker att vi redovisar ganska tydligt vad problematiken är. Att många företag inte definierar ordet arbete på det vis som av allt att döma var syftet med rot, att seriösa hantverkare förlorar jobb och att Skattebetalarna får stå, inte bara för hälften av arbetet, utan för en betydligt större kostnad.

Georg: Helt fel Nadja de som bor i en hyresrätt behöver ju inte betala personligen för sina reparation det står ju hyresvärden för. Dock förstår jag att det delvis tas ut genom hyran som för alla andra. I vår bostadsrätt får föreningen inget avdrag för reparationer som för hyresvärdar.

UG – Nadja Yllner:  Renoveringen i din bostadsrätt får rot, renoveringen i hyreslägenhet får inte.

Johan: Detta problemet är inget nytt utan har pågått i flera år. Är själv en företagare som har sett hur konkurrensen har satts ur spel och det finns mycket värre exempel än de ni tog upp i programmet.

UG – Anna Jaktén:  Jo, det har pågått men av våra källor att döma blivit betydligt vanligare senaste året. Om du har konkreta tips – maila oss gärna anna.jakten@svt.se och nadja.yllner@svt.se  

Sassa: Är det någon som kan slå 5000:- i timmen för en rörkrökare. Det var i samband med ett utbyte av en värmepump.

UG – Anna Jaktén:  ”Rekordet” i vårt jobb är runt 2000, flera har vittnat om 3000 så du vinner.

Roland: Den stackars medborgare som inte kan utnyttja något rotavdrag får betala kalaset. Det är ren stöld. Det borde tillskapas en instans som ger bestulna medborgare möjlighet att stämma regeringen som är ansvarig. Det är svårt att tro att regeringen inte insåg hur rotavdraget skulle fungera. Avsikten har som vanligt varit att gynna sina egna – de giriga snyltarna.

UG – Nadja Yllner: Att det blir fart på byggsektorn gynnar också andra. Alla de som jobbar i branschen och sen blir det ju skatteintäkter till skola och barnomsorg osv. Men visst. Vissa vinner mer än andra.

Anna: Det här branchstödet har också lett till att det är svårt att hitta hantverkare. Och de begär betalt för att göra en offert. Timkostnader har ökat och det värsta är det för jobb som inte berättigar för ROT

UG – Nadja Yllner: Vi fick aldrig betala för några offerter. Det låter ju helt tokigt.

Jonas: Både jag och firman har fått brev om avslag, jag har rätt till rot, och firman har inte kunnat redovisa och svara på frågor från SKV, kan firman då kräva tillbaka avdraget som dom ej fått igenom?

UG – Nadja Yllner: Låter orimligt om det inte är ditt fel. Men tyvärr jag är ingen juridisk expert.

Företagare: De företagare som tillfrågades tyckte att problemet var fusk, men inte skatteverket (iaf tidigare i programmet) och inte statssekreteraren i slutet av programmet. Jag är själv företagare och det är vanligt att skatteverket säger en sak den ena dagen och en annan sak senare om lagtexter och regler är otydliga. Den som får betala priset i slutändan är inte den som är ansvarig för otydliga regler och lagtexter, inte tjänstemän på dom olika verket som tar ställning i specifika fall. Det blir enkilda företagare som ta smällen och får betala straffskatt när verket en vacker dag beslutar sig för att statuera några exempel, oavsett hur verkets tjänstemän uttalat sig om. Så till min fråga, hur ska vi tolka verkets ställningstagande, är det fusk eller inte att fördela ”arbetskostnaden” och produktkostnaden” nästan hur man vill, inte minst eftersom skatteverkets representanter sa att det var ok att ta ut 3-4000 tkr per timme om man vill? OK eller inte? Tack för ett bra program!

UG – Anna Jaktén:  Tack för brevet, förstår att det verkar förvirrande. Helt enkelt eftersom det faktiskt är förvirrande. Som vi säger i programmet så är gränserna inte helt tydliga. Du får inte subventionera material, däremot kan det ju finnas argument för att ibland sälja material till underpris t ex om du har ett stort lager som du måste bli av med. I fasta priser kan det ibland bli en extremt hög vinst (om jobbet går fortare och lättare t ex) och som reglerna ser ut idag kan denna vinst också klassas som arbetskostnad, enligt Skatteverket.

Anna: Nadja, du har fel. Renoveringar som FÖRENINGEN gör i ett bostadsrättshus får inget ROT!

UG – Nadja Yllner: Jag vet. Men, det är väl inte föreningen som renoverar inuti din bostadsrätt?

Leif: Som moderat väljare och egen företagare inom industrin, blir man bestört på Mikael Lundholm att han inte kan erkänna att man har förenklat ROT-blanketten för mycket. Se till att specificerad faktura bifogas och skaffa folk till skatteverket med erfarenhet från byggbranschen som kan göra rimlighetsbedömningar. Det är på tiden att byggbranschen får konkurera på samma villkor som företag inom branscher där bidrag av olika slag inte finns.

UG – Anna Jaktén: Tack för din synpunkt Leif

Erland: Jag har snabbt kollat upp aktuell lagstiftning: Inkomstskattelagen kap 67 och Lagen om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete. I ingen av dem hittar jag någon definition av ”arbetskostnad”. De personer på Skatteverket ni talade med tycks alltså ha gjort en egen tolkning av detta.

UG – Nadja Yllner: Det är precis så de säger. Det står inte i lagen vad som är arbetskostnad, bara vad som inte är arbetskostnad. Och det är det som är problemet.

Bosse: SVEP och skatteverket har kommit överens om hur många procent av installationen som skall vara ROT grundande vid installation av bergvärmepump, luft/luftvärmepumpar etc.synd att det inte kontroleras eller kom fram i programmet

UG – Anna Jaktén: Det framgår i programmet, vi berättar om schablonöverrenskommelsen på 25% som tyvärr inte följs, enligt vår undersökning.

Staffan Kjellin: Ni missleder hela folket genom programmet och denna chatt. Hela tiden skriver ni att de som inte utnyttjar rotavdraget är förlorare. Tala om att allt svartarbete har försvunnit i Sverige genom Rot och Rut.

UG – Nadja Yllner: Skulle vi säga att allt svartarbete försvunnit skulle vi tala osanning. Lyssna på Kaliber som sändes i P1 förra helgen.

Göran: En annan aspekt på det. Många kunder kräver att i förväg få veta vad en installation tar i tid att utföra, inte sant? Är det då fel att ha en produktifiera installationen, dvs säga att en installation tar ca 4 tim och att då ha ett fastpris på det? För vissa montörer kanske det tar 4 tim att utföra arbetet, för andra 8 tim. Ska kunden då få högre ROT för att det tar längre tid för en montör jämfört med en annan? Det innebär ju gravt att ju duktigare montör desto mindre i ROT.

UG – Anna Jaktén:  Precis, det är ju det som lockar många kunder med fasta priser. Men frågan är hur man ska betrakta detta utifrån rot. Det är just denna problematik med fasta priser/rot som skatteverket har skrivit till regeringen att de har problem med.

Pm: Det är inte konkurrensen som har satts ur spel det är bara förutsättningarna som har ändrats. Andra regler att förhålla sig till detta är inget konstigt. Syftet var att få bort svartjobb vilket har uppnåtts. Flera arbetare får vita löner istället för svarta. Beställaren får arbeten som omfattas av försäkringar. Det är inget fusk bara för att vissa företagare är mer framåt än andra. Kan man förvänta sig något annat.

UG – Nadja Yllner: Om jag var hantverkare skulle jag inte gilla om andra sålde material hur lågt som helst och sen tog hutlöst betalt för arbetet. Men visst är det bra att fler omfattas av försäkringar.

Hantverk: Och varför får man göra rotavdrag på sin semesterlägenhet i Spanien? Hur tänkte man där?

UG – Nadja Yllner: Ja, säg det.

Mattias: Tror ni inte timpriset kommer att öka hos hantverkare om man ökar kraven på redovisat material. Det ger en hel del merarbete nämligen.

UG – Nadja Yllner: Bara det är lika för alla.

Mathias, Bromma: Problemet kan enkelt lösas med att husägaren köper värmepumpen direkt från en leverantör och får den levererad samt att en installationsfirma därefter enbart utför installationen.

UG – Anna Jaktén:  En del stora byggvaruhus erbjuder att köpa material och installation för sig. Men när vi talat med enskilda företag och frågat om vi bara får köpa installationen så har vi i stort sett genomgående fått nej. Majoriteten av företagen vill helt enkelt inte.

Stig: Pengar rinner genom våra fingrar som kunde användas till nått bättre.Jag är nybliven pensionär och får höra vad vi kostar ,men som jag har räknat ut det så har jag betalt mej själv tills jag fyller 85år,

UG – Nadja Yllner: Det låter bra. Vet inte hur långt jag har betalat för mig.

Danne: F-n vi är ett familjebyggföretag och vi har alltid trott att man ska göra rätt för sig eftersom skatteverket kan granska och ifrågasätta. En riktlinje i byggföretag brukar vara ca 50% arbete 50% material och det trodde vi att skatteverket alltid kunde ifrågasätta om de vill. Efter ert program (som jag tycker är bra) kommer väl alla byggare att börja på detta sätt :( /Besviken företagare

UG – Anna Jaktén: Tack för ditt brev. Vi har pratat med många företagare som precis som du är besvikna över att andra utnyttjar systemen på ett sätt som de tycker är oetiskt.

Jocke: Jag säljer saker som jag monterar men som av konkurrens skäl har jag inte tagit ut någon arbetskostnad då jag i princip lever på material marginalen. De sista 2 åren har mina konkurrenter annonserat med ROT avdrag vilket jag tycker är löjligt då arbetskostnaden är marginell. Jag känner mig hårt kränkt då jag jobbat hårt och sänkt mina marginaler, Men nu förstår jag varför. Ny annons på fredag!

UG – Nadja Yllner: Du är inte ensam. Det är många som precis som du fått upp ögonen för hur andra gör först nu.

MJ: Det fuskas från andra hållet också. Ex Pappa ,Mamma ,Son samt svärdotter köper ett hus ihop renoverar detta under några år sedan säljs huset till sonen samt svärdotter = 200 000kr om året i ROT

UG – Anna Jaktén: Jo, vi har hört om många varianter!

före detta företagare: Jag tror att grunden för ROT-avdragen inte har varit att få bort svartjobben och skapa arbetstillfällen, utan att en liten grupp förmögna ska få arbetena billigare, där de som inte har råd får vara med att betala. Hur många ensamstående mammor har renoverat badrummet för 80000:-?

UG – Nadja Yllner:  De är samma andel höginkomsttagare som utnyttjar rot som rut. Trots det har den debatten nästan bara handlat om rut. Konstigt.

Frans:  Hej !! Jag undrar varför inte kunden själv ansöker om ROT-avdraget ?då det ju ligger helt i kundens intresse att få ROT-avdraget ! och att rätt uppgifter kommer till skatteverket Hantverkaren ska då ochså legitimera sej gentemot kunden ! borde inte detta eliminera hantverkarnas fusk ??? :-)

UG – Anna Jaktén:  Ungefär så fungerade rot före sommaren 2009. Syftet med att företaget istället administrerar rot var att fler kunder skulle lockas att använda rot. Mindre krångel och därför större effekt.

Mikael: Jag jobbar väldigt mycket med rotavdrag både på fast pris och löpande räkning. När det gäller löpande räkning så är det ju inget problem för då vet man efteråt vad arbetskostnaden är, när det gäller fast pris så gissar man i förväg vad arbetskostnaden är. Man gissar även till viss del vad materialkostneden är även om vissa sakvaror är kända. Då uppger man i offerten vad man bedömmer arbetskostnaden till. Detta innebär ju att med facit i hand när man vet hur många timmar det gått åt att arbetskostnaden kan variera väldigt, så var det även innan rotavdraget.

UG – Nadja Yllner: Så är det säkert. Problemet är väl när hantverkare konsekvent börjar gissa att just arbetskostnaden kommer att bli väldigt hög.

Sivan i Sundsvall: Bra program! Redan 2009 innan fakturamodellen började gälla och jag som beställare fick söka ROT-avdrag vid 2010 års deklaration förekom fusk. Jag begärde in offert från 3 firmor för att göra bergvärmeinstallation. Utan att jag ens frågade om det erbjöd en firma att göra om en del av materialkostnaden till arbetskostnad så att jag skulle få en större del av kostnaden som ROT-avdra och därigenom en lägre totalkostnad. Den firman fick INTE jobbet. Den vi anlitade svarade på min fråga om hans offert innehöll minskad materialkostnad mot ökad arbetskostnad : Nej, sånt håller vi inte på med. Dessutom har branschen och skatteverket kommit överens om regler för fördelning mellan arbets- och materialkostnad för bergvärmeinstallation. Därför skulle sådana fusk ganska snart avslöjas.” Men dessa branschregler verkar ju inte fungera så bra. Kollade också med en bekant i byggbranschen om att i offert sänka materialkostnad till förmån för högre arbetskostnad. Svaret blev. ”Ja så måste man ju göra för att kunna konkurrera! That's it!”.

UG – Anna Jaktén: Tack för din historia. Jo, det har funnits företag som gjort så under flera år, många beskriver dock att det blivit mycket vanligare senaste året.

Emeraldine: Jag anser att ni köpte Skatteverkets version och enbart riktade kritiken mot regeringen. Skatteverket sade faktiskt tydligt att VI anser att fusket måste vara uppenbart för att de ska kunna driva ett fall. Jag skulle vilja ha uträtt om det verkligen finns någonting i förarbetena som säger att fusket måste vara uppenbart, eller om det bara är skatteverket som inte orkar anstränga sig. Jag tycker regeringen har en poäng med att man inte vill ha ett allt för tungrott system. Det var ju tidigare faktiskt somliga som helt struntade i renoveringen eftersom de inte ansåg sig kunna ligga ute med ROT-pengarna i ett halvår eller så. Varför riktade ni inte ifrågasättande och kritik även mot skatteverket och tänker ni göra det nu?

UG – Nadja Yllner: Vi kunde säkert varit mer ifrågasättande av skatteverket, men det är otvetydigt så att de har en poäng när de säger att reglerna inte är tillräckligt tydliga. Visst är det bra när allt är enkelt, men inte när det blir för enkelt.

UG – Anna Jaktén: Tack för alla frågor och synpunkter! Nu lämnar jag chatten och säger godnatt. Om ni vill ge konkreta tips på sådant ni tycker att vi bör granska vidare i rot-branschen – maila gärna mig eller Nadja. Min mail: anna.jakten@svt.se

UG – Nadja Yllner: Nu har klockat blivit tio. Oj vad tiden gick snabbt. Tack alla ni som såg programmet och engagerade er. God natt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Rotfusk

Mer i ämnet