En del av tanken med rot-avdraget var att minska svartjobben i byggbranschen och göra den mer öppen och lättare att kontrollera. Men som Uppdrag granskning kunnat avslöja har reformen lett till en ny typ av fusk.
Hantverkare sänker kostnaden för material och höjer den för arbete. På så sätt ökar den avdragsgilla delen och kunden kommer billigare undan. Ett system som kostar staten – och skattebetalarna – mycket pengar.
Men när Uppdrag granskning visar Skatteverket att hälften av alla värmepumpsinstallatörer tar mer i arbetskostnad än vad branschen själv bestämt, vissa så mycket som två tusen kronor i timman, menar de ändå att fifflarna inte tydligt strider mot lagen.
– Det finns inget hinder i lagstiftningen, så kan man säga. Det finns inget hinder i lagstiftningen att göra det, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Och hon får medhåll av sin kollega Magnus Wallin, enhetschef på Skatteverket.
– Det är ju inte fusk. Om du håller dig inom de definitioner av material och maskiner som finns – så är det ju inte fusk.
Även om du tar 2000 i timmen?
– Ja, alltså, det är ju inte förbjudet att ta 2000 kronor i timmen, säger Magnus Wallin, enhetschef Skatteverket.
Han menar att svårigheten ligger i det faktum att installationer ofta säljs i paketlösningar och att det är oklart vad som är arbete och inte.
– Vi har inte den kunskapen att säga om det är rätt eller fel eftersom arbetskostnaden inte är definierad, säger Magnus Wallin, enhetschef på Skatteverket.
Lagen är tydlig när det gäller vad arbetskostnad, det vill säga rot-arbete, INTE är. Maskiner, material eller resor är inte arbete. Som reglerna ser ut kan alla pengar vid sidan av detta kallas arbete, och därmed ge hälften tillbaka i rot.
Det är olagligt är att subventionera materialet med rotpengar. Då begår företaget ett bedrägeri och kunden ett skattebrott. Men samtidigt är det fullt lagligt att hålla ner priset på materialet och begära ut mycket i rot. Vad som är skillnaden framgår inte av lagtexten.
Är det inte en stor lucka i villkoren att man inte vet vad som är arbetskostnad?
– Jo, det är klart att det är en brist i systemet att inte detta är definierat, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Reglerna är lite runda?
– Ja det är dem. Det ska vara uppenbart, för att vi ska kunna driva de här fallen och för att vi ska kunna motivera att dra en företagare till domstol och processa.
Skatteverket menar alltså att det saknas verktyg i lagen för att ta itu med problemen som de ser ut idag. Michael Lundholm, statsekreterare på finansdepartementet, håller inte med.
– Jag delar inte den uppfattningen. Det finns verktyg som Skatteverket inte har använt. De har möjlighet att gå in och begära underlag. Vad var arbetskostnad, vad var materialkostnaden i det enskilda fallet, vad var kostanden för värmepumpen.
Skatteverket har gjort ett dåligt jobb?
– När de har gått till vägs ände och vi ser resultatet. Då kanske det är så att vi måste vidta ytterligare åtgärder, säger Michael Lundholm, statsekreterare på finansdepartementet.