Inspektören om arbetslivet efter visselblåsningen: ”Ett helvete”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Arbetsmiljöverkets inspektör Jenny Bengtsson valde att rikta kritik mot flera chefer på sin arbetsplats, då hon larmade om fel i myndighetens beslut om skyddsutrustning mot coronasmitta för personal på äldreboende. Efteråt upplever hon att hon straffades av cheferna.

– Jag har gått från att vara en frisk, positiv, glad och stolt arbetsmiljöinspektör till att vara fullständigt nedbruten.

I en intervju med Uppdrag granskning vittnade Jenny Bengtsson om hur regionchefen och chefsjuristen på Arbetsmiljöverket, enligt henne på ett rättsvidrigt sätt, ändrat i hennes beslut om krav på munskydd i arbetet med Covid-smittade på ett äldreboende i Stockholm förra året – trots de sakkunnigas protester. 

Cheferna nekar till att beslutet ändrades. Men Jenny berättar att hennes vittnesmål fått konsekvenser, något som började med kritik från den närmaste chefen om att hon diariefört och offentliggjort intern mejlkommunikation i ärendet.

– Jag larmade inledningsvis både internt och dessutom till alla led i myndigheten och sedan i Uppdrag granskning. Mitt arbetsliv nu är ett helvete, säger hon.

Pekades ut indirekt på möte

Jenny Bengtsson har en politisk och facklig bakgrund, men är anställd statstjänsteman hos Arbetsmiljöverket som arbetsmiljöinspektör. Dagen efter Uppdrag granskning kallade regionchefen Anna Billgren ett hundratal anställda till ett skypemöte.

I inspelning från samtalet hörs hur Anna Billgren säger: 

”Arbetsmiljöverket fick kritik för hur vi hanterat ärendet med skyddsutrustning på äldreboendet Serafen i våras. Och det är tråkigt för alla oss som jobbar hårt varje dag att bli kritiserade på det här sättet.”

Nils Funcke, en av landets ledande experter på yttrandefrihet, reagerar på att hon uttalar sig så.

– Det utsätter ju den där inspektören för en väldig press när man inför hela personalstyrkan indirekt kritiserar en viss händelse. Alla där som sitter där känner ju till vem som indirekt är utpekad, säger han.

Utredning pågår

Jenny har anmält en annan chef för kränkande särbehandling – vilket ännu inte har utretts färdigt. Hon ville inte jobba under samma chef och myndigheten ville då omplacera Jenny till andra arbetsuppgifter. Hon tog hjälp av facket och det blev förhandling.

Ångrar du dig att du ställde upp i Uppdrag granskning?

– Nej, det gör jag inte. Jag står fast vid vad jag tycker och vad jag hela tiden har tyckt i det här. Om inte vi som jobbar på Arbetsmiljöverket vågar larma internt eller visselblåsa, vilka ska då våga det?

Efter att Uppdrag granskning bett om att få intervjua ansvariga chefer på Arbetsmiljöverket, inklusive generaldirektören, så meddelar Jenny att hon fått nytt besked. Hon får tillbaka sina arbetsuppgifter.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt och vi beklagar om hon känner att hon blivit utsatt för repressalier. Men som sagt var, det pågår en utredning kring vad som hänt och innan den är klar så kan jag inte gå in i några detaljer, säger Lotta Liljegren, HR-chef på Arbetsmiljöverket.

Missa inte Uppdrag granskning

De kallas visselblåsare – människor som larmar om missförhållanden på sina arbetsplatser eller kritiserar sina chefer öppet. Men den som vågar höja rösten riskerar att få betala ett högt pris. Vad är egentligen tillåtet att säga?

Reportaget ”Håll käften och lyd” publiceras onsdag 3 mars klockan 12 på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.