Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför vill Irak att koranbrännaren Salwan Momika utlämnas – se intervjun med utrikesministern. Foto: SVT

Iraks utrikesminister kräver svar om koranbrännarna: Vill veta vad Sverige ska göra

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Svensk polis förhörde nyligen Salwan Momika för att se om han kan utlämnas till Irak. I en exklusiv intervju med Uppdrag granskning uttrycker Iraks utrikesminister besvikelse över samarbetet med Sverige. Och kräver besked hur koranbrännarna ska hanteras.  

– Vi vill veta vad Sverige ska göra med den här killen, säger Fuad Hussein, Iraks utrikesminister till Uppdrag Granskning.

Kort efter Salwan Momikas och Salwan Najems första koranbränningar i Sverige reagerade Irak, Iran och Marocko med att bryta de diplomatiska förbindelserna och tog hem sina ambassadörer från Sverige. 

Salwan Momika och Salwan Najem har därefter bränt koranen flera gånger och i juli begärde Irak att Momika, som är irakisk medborgare, utlämnas. I början av september förhördes Momika av svensk polis som en del i en utredning om han kan utlämnas till Irak. I Uppdrag gransknings “Koranbrännarna” berättar Salwan Momika om förhöret:

– De frågade vad som kan hända med mig om jag blir utlämnad och jag sa att jag kommer att bli bränd så som man brände ambassaden i Irak.

Besviken på samarbete

Iraks utrikesminister svarar att det är upp till domstol att avgöra vad som kommer att hända med Salwan Momika om han utlämnas. De vill se att Sverige agerar mot koranbränningarna, det är ett krav för att de diplomatiska relationerna ska återupprättas, understryker Iraks utrikesminister Fuad Hussein i Uppdrag gransknings intervju.

– Ja det är ett krav. Vi vill veta vad Sverige ska göra med den här killen.

Billström vill inte kommentera

På frågan om Sverige har samarbetat med utlämningen svarar utrikesministern att han inte tycker det, men hoppas att det kommer hända.

– Jag måste säga att jag är besviken. Som ett resultat ser vi de brutna diplomatiska förbindelserna mellan länderna. 

Uppdrag granskning har varit i kontakt med utrikesminister Tobias Billström (M) som inte vill kommentera Iraks kritik om bristande samarbete. 

Under FN-mötet framförde även Irans utrikesminister Amir Abdollahian kravet att Sverige agerar mot koranbränningarna om Iran ska skicka en ny ambassadör.

Se hela granskningen “Koranbrännarna” i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.