– Jag måste säga att jag förstår det verkligen inte, säger Johan Granlund, expert på vägar och trafiksäkerhet, om att Trafikverket höll tyst om friktionsmätningar av den olycksdrabbade vägen. Foto: svt

”Jag känner mig lurad”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

En av Sveriges främsta experter på vägar och trafiksäkerhet, Johan Granlund, är mycket kritisk till att Trafikverket inte lämnade de nya, alarmerande mätresultaten av den olyckdrabbade vägdelen vidare till polisen.

– Jag känner mig lurad. Jag förstår det verkligen inte, säger han.

Johan Granlund är en flitigt anlitad föreläsare om trafiksäkerhet världen över. När han av Uppdrag granskning får veta om de okända mätningarna av den olycksdrabbade delen av E4:an norr om Gävle har han först svårt att tro på det.

– Jag känner mig som en samhällsmedborgare, så jag känner mig lurad. Sitter man och har bevis på att det var underkänd friktion och meddelar polisen att den är godkänd... nej, jag måste säga att jag förstår det verkligen inte.

UG – Rapporten som inte fanns

Enligt Johan Granlund är friktionen den egenskap som har absolut störst betydelse för vägsäkerhet.

– Så är det. Har vi inte friktion hänger vi inte kvar på vägbanan åker vi i diket eller i värsta fall kör över på fel sida  av vägen, säger han.

Mätresultaten av vägskarven som han nu fått ta del av motsvarar enligt honom friktionen på riktigt hal, hårdpackad snö.

– De lägsta metervärdena är nere på 0,30. Hårdpackad snö kan ha ganska skiftande friktionsnivå men det vi ser här är riktigt hal hårdpackad snö, säger Johan Granlund.

Reporter: Magnus Svenungsson

Text: Magnus Sandelin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Rapporten som inte fanns

Mer i ämnet