Jakten på den perfekta kroppen

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Alltfler unga män väljer att dopa sig för att leva upp till dagens skönhetsideal. Missbruket av och handeln med dopningspreparat ökar i Sverige, samtidigt som risken att åka fast i kontroller är liten. Uppdrag granskning synar en gymkultur där tillgången på dopningspreparat är obegränsad och där unga människor skaffar anabola steroider innan de köper träningskort.

(Sändes 2001-2003)

Mohsen Tavakoly har tränat på gym i 15 år. När Uppdrag gransknings reporter Fredrik Undevik träffar honom ska han vara med i sin första tävling i Athletic Fitness. Mohsen Tavakoly har aldrig dopat sig men han har märkt att det blir mer och mer vanligt att vanliga människor som tränar på gym dopar sig för att ”se bättre ut”.

– Förr köpte de gymkort och tränade lite innan de började med preparaten. I dag är det tvärtom. Unga människor köper först preparat för att dopa sig och sen gymkort, säger han.

Hans lägesbild bekräftas bland annat av en langare som inte vill framträda öppet. Han berättar för Uppdrag granskning att preparaten finns överallt, att det bara är att fråga den största killen på gymmet, som antingen säljer själv eller som känner någon annan som gör det.

Men var kommer alla preparaten ifrån? Uppdrag granskning kan avslöja att både läkare och veterinärer är inblandade i hanteringen av dopningspreparat och att smugglingen till Sverige har ökat lavinartat de senaste åren. Bara under de två första månaderna i år beslagtog tullen lika stora mängder preparat som under hela år 2000 och 2001 var ett rekordår.

Den som smugglar, handlar med eller missbrukar dopningspreparat riskerar upp till fyra års fängelse, men löper liten risk att åka fast. Enligt Anders Alpsten, sektionschef på Tullverket, är det förhållandevis enkelt att smuggla in preparat i andra förpackningar. Och efter stickprov hos läkare och veterinärer kunde Uppdrag gransknings reporter konstatera att det inte är något problem att lagligt få tag på anabola steroider.

En läkare som filmas med dold kamera i reportaget har inga som helst moraliska betänkligheter, utan ger frikostiga råd om lämpliga doser och om vilket preparat som är bäst. 

– Jag har inga moraliska synpunkter. Jag tycker det är okej att använda anabola inom rimliga gränser, säger han.

En veterinär skriver ut läkemedlet Ventipulmin per telefon utan någon form av legitimationskontroll. Ett mobilnummer är den enda referens han kräver.

Apoteksbolagets siffror för 2001 visar att ett preparat som främst används för att motverka benskörhet hos äldre kvinnor har sålts i 300 förpackningar till män i åldern 25-44 år. Preparatet brukar användas flitigt i dopingkretsar.

– Att 300 förpackningar har skrivits ut till unga män är mycket anmärkningsvärt, säger Henrik Falhammar, forskare på Endokrinkliniken på Karolinska.

De idrottsförbund som är medlemmar av Riksidrottsförbundet kan få ekonomiska bidrag för genomförandet av dopningstester. Övriga förbund får bekosta testerna själva. Kroppskulturförbundet, som arrangerar SM-tävlingen i Athletic Fitness, är inte medlem i Riksidrottsförbundet och måste därmed bekosta dopningstesterna. Det betyder att tester är sällsynta, trots att man känner till att missbruket är utbrett.

– Av 10 män och kvinnor som testas är i genomsnitt mellan 3 och 5 positiva. För enbart män är i genomsnitt 5 av 10 positiva, säger Kennet Wiklund, ordförande i Kroppskulturförbundet.

Svällande muskler och stenhårda magar är den positiva effekten av att ta testosteron och tillväxthormoner, men det är en riskfylld väg till framgång. Obducenten Ingemar Thiblin på Rättsmedicinalverket kan vittna om att antalet dödsfall orsakade av dopning har ökat lavinartat. Under 80-talet förekom endast ett antal fall per år, idag får de något fall i månaden.

– Då vet vi att vi missar ett antal eftersom vi bara kontrollerar misstänkta fall. Vi tittar bara på de muskulösa, säger obducenten Ingemar Thiblin.

För Mohsen Tavakoly gick tävlingen bra. Han är nöjd med sin 21:a plats men säger att han skulle vara ännu nöjdare om han hade fått göra ett dopingtest. Kroppskulturförbundets ordförande, Kennet Wiklund, säger att endast vinnarna dopingtestas med automatik. Men när vinnaren koras har testerna fortfarande inte genomförts. Mohsens personliga tränare, Sami Kolarevic har sin egen teori för varför så få testas:

– Om de skulle genomföra tester, skulle väl bara två personer kunna ställa upp i tävlingen...

REPORTER: Fredrik Undevik

FOTO: Lars Granstrand, Kristoffer Hamilton, Fredrik Undevik, Sanna Auramo

REDAKTÖR: Stefan Eriksson

Text: Teresa Skeppholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.