Våldet och kriminaliteten har plågat Biskopsgården i åratal. Foto: SVT

Kartläggning av gängkriminaliteten visar: 20 män lagförda för 350 brott

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning har kartlagt gängkriminaliteten i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. 20 unga män har tillsammans lagförts för över 350 brott. Våldet och kriminaliteten i deras spår har plågat stadsdelen i åratal.

– Visst är det ett samhällsmisslyckande, tveklöst, säger kommissarie Even Magnusson vid polisen i Göteborg.

De senaste årens våldsamma uppgörelser bland kriminella gäng och nätverk i Göteborg har skördat 30 liv. Nästan hälften av morden kan härledas till stadsdelen Biskopsgården, där polisen redan 2005 varnade för att allt fler unga män var på väg att dras in gängkriminaliteten.

SVT Play: Se hela granskningen

Nätverk bakom konflikterna

Uppdrag granskning kan nu visa hur en kärna av 20 unga män ligger bakom konflikterna i stadsdelen. Den äldste är 29 år och den yngste bara 18. De flesta är födda på 1990-talet. Alla utom en har en eller två föräldrar födda i ett annat land. 19 av 20 är födda i Sverige. Hälften omhändertogs redan i 15-årsåldern enligt lagen om vård av unga – LVU.

LÄS MER: Göteborgs stad skulle hjälpa gängkriminella hoppa av – kan inte visa resultat

I LVU-domarna framkommer missbruksproblematik, misshandel av klasskamrater, skolk, snatteri och hot mot lärare. En av dem inleder den kriminella banan vid 9 års ålder.

Tillsammans har de lagförts för över 350 brott. Det är allt från olovlig körning och hot mot tjänsteman, till mord och grova vapen- och narkotikabrott. 

”De har bett mig om hjälp”

Fotbollstränaren Héctor Valeria känner igen namnen, när Uppdrag granskning träffar honom.

Fotbollstränaren Héctor Valeria Foto: SVT

– Jag har haft dem och de har frågat mig om hjälp. Många av namnen har jag lämnat till stadsdelen när de var 13-15 år, säger han.

SE MER: Här berättar fotbollstränaren Héctor Valeria om killarna

Skottlossningarna avlöser varandra

Våldsspiralen startar sommaren 2012, då en 23-årig man skjuts till döds på Önskevädersgatan. I september 2013 mördas två män, 17 och 28 år gamla, av två omaskerade gärningsmän som plötsligt skjuter mot en grupp människor vid en gångväg på Väderilsgatan.

Skottlossningarna i stadsdelen avlöser därefter varandra och det senaste mordet begicks på juldagen 2016, då en 19-årig man lurades ut från sin lägenhet och sköts i ryggen.

Parallellt med våldet syns hela tiden narkotikaförsäljningen. Under perioden januari till mars 2015 spanar polisen kring Vårväderstorget i Södra Biskopsgården, där det då gått så långt att försäljningen sker helt öppet.

LÄS MER: Detta har hänt – 25 av 30 mord fortfarande olösta

”Har skjutit på folk sedan jag var 13”

Uppdrag granskning har fått kontakt med flera av de 20 männen, som inte vill låta sig intervjuas.

En 25-årig man, som avtjänar ett längre fängelsestraff för förberedelse till mord, skriver: 

”Vid frigivning släpps man med en påse i hand, institutionsskadad och ensam, troligtvis skuldsatt hos Kronofogden. Vart tar folk vägen då? Troligtvis till samma plats som de var på när de först greps.” 

I en polisavlyssning säger 25-åringen: “Jag har skjutit på folk sedan jag var 13-14 år...”

Polisen: ”Kommer behövas en del mod”

Av de gängrelaterade morden är 25 av 30 fortfarande ouppklarade. Och polisen i Göteborg vädjar nu om hjälp för att vända utvecklingen.

Poliskommissarie Even Magnusson. Foto: SVT

– Jag tror kanske inte att polisen ensam kommer att kunna lösa det. Jag tror att det kommer att behövas en del mod och en del kraftfulla politiska beslut, säger kommissarie Even Magnusson.

Uppdrag gransknings reportage Gängmorden i Göteborg: del 1 sänds onsdag den 30 augusti klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Ur Uppdrag gransknings kartläggning:

Man, 25 år, Biskopsgården. Lagfördes 15 år gammal för grov misshandel och utpressning. Dömdes 2015 till 4,5 års fängelse för förberedelse till mord.

Man, 29 år, Biskopsgården. Omhändertogs 15 år gammal enligt LVU och dömdes samma år för rån och narkotikabrott. Dömdes 2015 till 10 månaders fängelse för två fall av grovt penningtvättsbrott.

Man, 26 år, Biskopsgården. Lagfördes första gången som 16-åring, för ringa narkotikabrott. Dömdes 2017 till 8 års fängelse för försök till mord efter en skottlossning.

Man, 22 år, Biskopsgården. Greps 15 år gammal av polis, med en skarpladdad pistol i byxlinningen. Dömdes 2016 till 14 års fängelse för medhjälp till mord på Vår krog och bar.

Man, 22 år, Biskopsgården. Lagfördes 15 år gammal för rån och försök till rån. Dömdes 2016 till 12 års fängelse för medhjälp till mord på Vår krog och bar.

Man, 22 år, Biskopsgården. Lagförd som 19-åring för grovt vapenbrott. Dömdes 2016 till 14 års fängelse för medhjälp till mord på Vår krog och bar, samt mord på Väderkvarnsgatan 2015.

Man, 18, år, Biskopsgården. Lagförd som 15-åring för narkotikabrott. Dömdes 2017 till fyra års sluten ungdomsvård för medhjälp till mord på juldagen 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.