Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Neijnes, förre detta biträdande operativ chef på Kustbevakningen, upplevde att besättningen straffades efter att han rapporterade en händelse med en migrantbåt på Medelhavet. Foto: Henrik Hjort

Kenneth larmade om att migranter tvingades tillbaka – vittnar om hot från Frontex-chef

Publicerad
Uppdrag granskning ·

När kustbevakaren Kenneth Neijnes skulle rapportera en misstänkt incident där en migrantbåt skickades tillbaka till Turkiet blev han hotad av en chef på EU:s gräns- och kustbevakningsmyndighet Frontex. Det säger han till Uppdrag granskning.

– Om du skriver en sån där rapport så kan det få konsekvenser för dig och din framtid.

2020 var Kenneth Neijnes chef för en svensk Frontex-besättning i Grekland. Under ett räddningsuppdrag dokumenterade besättningen vad de bedömde som en så kallad pushback. Enligt svenskarna tvingade grekerna en migrantbåt tillbaka till den turkiska sidan, vilket kan strida mot mänskliga rättigheter.

Kenneth Neijnes gick till en lokal chef på Frontex för att göra en incidentrapport.

– Då blev den här personen upprörd och tyckte det var fel och sa: ”Kenneth, så där kan du inte göra, det är inte ditt jobb. Om du skriver en sån där rapport kan det få konsekvenser för dig och din framtid.  Det kan ju skada dig och din karriär.”

Ord mot ord

Rapporten lämnades till slut in och händelsen nådde Frontex högsta ledning. Den lokala chefen sa att det var ett missförstånd och grekerna förnekade att de gjort en pushback. Trots att svenskarna samlat bevis genom radarbilder, ansåg utredarna att ord stod mot ord.

– Det är väl en ganska vanlig slutsats när det kommer upp till vissa nivåer, säger Kenneth Neijnes. 

Han har inte själv sökt media men när Uppdrag granskning tar kontakt väljer han att berätta.

– Om ni hittar mig i en sån här rapport tycker jag att det är mitt ansvar som statlig tjänsteman att uttala mig.

”Bestraffning”

Efter rapporten omplacerade grekerna besättningen till ett område långt från migrantströmmarna. I Kustbevakningens årsredovisning framgår att svenskarna, efter det, inte såg en enda migrantbåt att rapportera till grekerna under uppdraget som pågick i flera månader.

– Var och en får göra sin egen slutsats. Min slutsats är att det var en del i någon bestraffning, säger Kenneth Neijnes.

I årsredovisning står det också att Frontex-operationen krävde så mycket resurser att den operativa verksamheten och beredskapen i Sverige blev lidande.

Den grekiska kustbevakningen förnekar i mejl att de bestraffat den svenska besättningen.

Detta är Frontex

  • Frontex är namnet på europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån som bildades 2004.
  • Stödjer EU- och Schengen-länder med gränskontroll och brottsbekämpning.
  • Antal anställda: Över 2 100 i mars 2023. Ska fram till år 2027 ha en stående styrka på 10 000 personer.
  • Samarbetar med nationella myndigheter.
  • På uppdrag av Frontex deltar Sverige årligen i EU-ledda insatser för att bevaka Europas yttre gräns. Mellan oktober 2023 och april 2024 medverkade Kustbevakningen och Polisen i den italienska Frontex-operationen Themis med 16 personer med bas Lampedusa.
  • Enligt Kustbevakningen har man under perioden genomfört 231 patruller och undsatt 1802 migranter under 59 sjöräddningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.