Kerstin Evelius: ”Det här är vårdverksamhet, inte ett häkte”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kerstin Evelius, nationell samordnare inom området psykisk hälsa, poängterar i onsdagens Aktuellt att bältesläggningar alltid ska användas för patientens bästa. Enligt henne används bältning för mycket, för ofta och för rutinmässigt.
– Människor känner sig kränkta, de blir rädda för psykiatrin. Och det är jättefarligt, att människor förlorar förtroende för vården.

Enligt Kerstin Evelius är det viktigt att man inom vården kommer ihåg att det handlar om ett ingripande på människors rättigheter:

– Jag tror att det finns en bristande respekt för att det vi gör här, det är att vi är inne och inkräktar på människors fri- och rättigheter. Och den respekten finns inte.

Vill att IVO ska göra fler kontroller

För att förbättra situationen efterlyser Kerstin Evelius fler kontroller från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Vårt förslag är att man är inne varje månad. Varje månad på alla kliniker där tvångsåtgärder kan vidtas.

Se hela intervjun med Kerstin Evelius i klippet ovan. Uppdrag gransknings reportage Fastspänd sändes onsdagen den 4 april 2018 och finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bältad

Mer i ämnet
Mer Granskning
Mer Nyheter