Det började med att hon läste en annons i tidningen.
– För mig stämde allt, att det skulle gå snabbt, det var billigt, de kunde göra implantat och man skulle få göra en gratis undersökning, berättar hon.
MEN RESULTATET efter mängder av behandlingar var förödande. Idag har Kerstin Kreutz Sabel inga tänder i vänster överkäke, och en tand värker konstant. Att äta kött är numera en omöjlighet.
– Jag har en hel soppavdelning här, säger hon och visar receptsamlingen.
– Sparrissoppa är gott. Tomatsoppa är gott. Trattkantarellsoppa. Även potatissoppa och pumpasoppa. Och det är ju sånt jag sysslar med nu – soppa.
Det var tandläkaren Renata Nowak Edin på lågpriskliniken Pacore i Emmaboda som förstörde Kerstins tänder. Men Kerstin var inte ensam. När socialstyrelsen till slut granskade kliniken kunde listan på felbehandlingar göras lång: det var tänder som dragits ut utan anledning, svåra ingrepp som skett utan smärtlindring, gamla och otillåtna preparat som använts och rotfyllnader som gjorts utan underlag.
KLINIKEN I EMMABODA är dock inget undantag. När Uppdrag granskning synar statistiken för felbehandlingar de senaste åren är mönstret tydligt: Lågt pris ger högre risk.
Av de tandläkare som fällts i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd sen 2007 står de som lockar med låga priser för en tredjedel av fällningarna, trots att de bara utgör någon enstaka procent på marknaden.
DET VISAR SIG OCKSÅ att socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds kontrollsystem har stora brister. Efter inspektionen av kliniken Pacore klassades Renata Nowak Edin som ”påtaglig oskicklig” och konsekvensen blev att hon under en prövotid skulle stå under särskild tillsyn med legitimationen ständigt ifrågasatt. I samma veva lämnade tandläkaren Emmaboda, för att kort därefter öppna en ny lågprisklinik – RenaTand i Malmö.
– Vi hade många, många patienter som när hon lagade deras tänder kom tillbaka, för att de hade tappat fyllningarna, berättar tandsköterskan Mahnaz Solimanzhad, fram till i våras anställd på RenaTand.
Hon säger att misstagen var ett mönster, även i Malmö och när Socialstyrelsen gjorde sin hittills enda, förbokade, inspektion på kliniken, hittades också brister som påminde starkt om felen i Emmaboda.
Ändå tog det fem månader innan inspektionen följdes upp, och idag – ytterligare ett år senare – har inga beslut fattats vad gäller tandläkarens legitimation.
PER-ANDERS SUNESSON tillsynschef Socialstyrelsen, håller med om att tillsynen skulle kunna förbättras men menar samtidigt att prövotiden är ett sätt att ge möjlighet för tandläkaren att utbilda sig och rätta till sina fel.
Men är det acceptabelt under en prövotid att upprepa de misstag man fick prövotiden för?
– Nej det är det definitivt inte.
Vad tycker du att det ska leda till?
– Ja, då tycker jag att vi som myndighet allvarligt ska överväga om det inte är läge att begära att legitimationen återkallas.
RENATA NOWAK EDIN driver fortfarande sin klinik i Malmö men hon vägrar att medverka i en intervju med Uppdrag granskning. Till slut skickar hon dock ett e-mail via ombud som svar på kritiken. Där skyller hon på datakrångel, tidsbrist och på dåliga kollegor och dåliga rådgivare.
De konkreta frågorna kring vården besvarar hon inte alls. Vad gäller Kerstin Kreutz-Sabel påstår Nowak Edin att hon inte var kvar i Emmaboda när bekymren uppstod, två kollegor hade tagit vid. Men ansvarsnämndens varning är tydlig; problemen började med Renata Nowak Edin. Hon har felbehandlat Kerstin.
Reportrar: Kristina Hedberg, Johanna Bäckström Lerneby
Text: Axel Gordh Humlesjö