Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Polisen/SVT

”Khaled” tillbaka i kriminalitet efter två avhoppsförsök: ”Finns ingen utväg”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Av 101 personer som avslutat avhopparprogrammet i Stockholm räknas 25 som lyckade avhopp, enligt polisens bedömning. “Khaled” som gjort två försök att lämna men begår nya brott under tiden i avhopparprogrammet.

– Jag är tillbaka på den gamla banan, men värre, säger ”Khaled” i Uppdrag granskning.

Christer Tessman, gruppchef brottsoffer- och personsäkerhet vid Stockholmspolisen, har räknat på hur många av de som avslutat avhopparprogrammet under de senaste två åren som lyckats lämna kriminaliteten. 

– Man har studerat, man har blivit av med sin drogproblematik och man har återanpassat sig till ett samhälle, säger han.

Se reportaget: Avhopparna i SVT Play

Kostnad: Cirka 60 miljoner kronor

De 101 som deltagit i avhopparprogrammet mellan juni 2021 – september 2022 har kostat skattebetalarna uppskattningsvis 60 miljoner kronor, om man utgår från en dygnskostnad på 3 000 kronor. De som lyckats har varit i programmet i snitt 1,5 år. De som misslyckas i snitt tre månader.

Är det värt det?

– Ja, nationalekonomerna räknar med en samhällskostnad på 75 miljoner för en dödsskjutning. Och vi får inte glömma det mänskliga lidandet. Det är många som blir drabbade av en dödsskjutning, säger Christer Tessman, gruppchef brottsoffer- och personsäkerhet vid polisen i Stockholm.

”Är för kriminell”

Men alla lyckas inte lämna. ”Khaled”, som egentligen heter något annat, blir under sin tid i avhopparprogrammet misstänkt för en rad olika brott. Grov olovlig körning, narkotikabrott och penningtvätt. Projekt X, där ”Khaled” är placerad, uppger att de rapporterar alla som återfaller i brottslighet till uppdragsgivaren, i det här fallet socialtjänsten i Malmö. Under arbetet med Uppdrag gransknings reportage ”Avhopparna” förlorar ”Khaled” sin plats i programmet.

– De tycker att jag är för kriminell för att de ska kunna hjälpa mig. De sa det rakt av till mig.

”För mig finns det ingen utväg – hör avhoppare ”Khaled” i klippet ovan.

Avhopparprogrammet i Stockholm

Mellan juni 2020 – september 2022 har 234 personer varit inskrivna i ett avhopparprogram i Stockholm. 

101 personer har avslutat sina placeringar. 25 avhopp klassas enligt polisens bedömning som lyckade. I snitt har de varit inskrivna i programmet i 18 månader. 

De 76 personer som inte lyckats att lämna kriminaliteten har i snitt varit i avhopparverksamheten under tre månader. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.