Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han anställdes för att hjälpa gängkriminella att hoppa av – samtidigt blev han misstänkt för brott. Hör vdn på avhopparföretaget: ”Kan sluta med att någon dör”.

Välkänd coach skulle hjälpa gängavhoppare – döms själv till fängelse

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ju fler klienter coachen drog in till avhopparföretaget desto högre provision fick han. Nu har mannen som i media profilerat sig som en stödperson till avhoppande gängkriminella dömts till fängelse för vapen- och narkotikabrott.  

– Jag såg det verkligen inte komma, säger Payam Golshani, vd för avhopparverksamheten Samsteget.

Mannen jobbade i 1,5 år för avhopparverksamheten Samsteget och anställdes som klientcoach. Men efter att polisen bedömt honom som olämplig att vara coach fick han andra arbetsuppgifter.  

– Han jobbade med att försöka nå ut till kriminella på gatan, få in dem och få dem att ta kontakt med socialtjänsten, säger Payam Golshani vd för avhopparverksamheten Samsteget.

Se reportaget: Avhopparna i SVT Play

Provision för att dra in kriminella 

Avhopparcoachen fick dessutom provision för sitt arbete, det vill säga ju fler klienter han drog in till Samsteget desto mer betalt fick han. En metod som Christer Tessman, gruppchef på polisens brottsoffer- och personsäkerhet ser problem med.  

– Går du tillbaka i din gamla miljö och fångar upp individer i syfte att ”då får jag provision på det”. Det uppfattas inte av mig som seriöst. Jag tror att frånfallet av avhoppare blir ganska högt, säger Christer Tessman. 

Dömd till 1,5 års fängelse 

Provision används inte längre på Samsteget och de kommer att agera annorlunda vid rekryteringar framöver, enligt vd:n. 

– Vi kommer ha högre krav på utbildning, högre krav på personlig lämplighet och så kommer vi själva göra en undersökning för att se när personen senast begick brott, säger Payam Golshani.

Den tidigare avhopparcoachen har erkänt vapenbrott av normalgraden och dömdes i mitten av januari för det och för narkotika- och dopingbrott till fängelse i ett år och sex månader. Samsteget avslutade hans anställning när de av polisen fick reda på att det fanns misstankar riktade mot honom.

Föreståndare misstänkt för knarksmuggling 

På ett annat avhopparföretag, Catena, har en tidigare anställd socionom häktats misstänkt för att ha smugglat mycket stora mängder kokain vid fyra tillfällen. 

Catena menar att de följt alla föreskrifter och kollat socionomens belastningsregister innan han anställdes. De uppger också att han godkänts som föreståndare av Inspektionen för vård och omsorg. Catenas internutredning har inte visat att det skett någon skada för klienterna, skriver man till Uppdrag granskning. 

Se hela Uppdrag gransknings reportage ”Avhopparna” i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.