Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Jag tror att samarbete mellan kommunerna kommer gagna oss, säger Elin Månsson är samordnare för avhopparverksamhet i Stockholms stad. Foto: SVT

Storstadskommuner byter avhoppare från kriminella nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet startar ett samarbete mellan storstadskommunernas olika verksamheter för avhoppare där Stockholms stad, Göteborg och Malmö ska samarbeta. Tanken är att kriminella individer genom att byta kommun ska ha lättare att bryta en destruktiv kriminell livsstil.

– Den mottagande kommunen ska se till att samordna stödinsatser för avhopparen, men det är hemkommunen som utreder, beviljar och följer upp insatserna, säger Elin Månsson samordnare för avhopparverksamheten i Stockholms stad.

Pilotprojekt

Pilotprojektet ska prövas under ett års tid. Inledningsvis är det småskaligt – bara en person från varje kommun. Därefter ska utvärdering göras. Faller projektet väl ut är tanken att skala upp så att fler individer som har en hotbild eller ett skyddsbehov och vill lämna kriminella grupper eller en kriminell miljö ska kunna delta.

– Polismyndigheten i såväl hemkommunen som i den mottagande kommunen kommer vara involverad för att undvika att problematiken som individen lämnar följer med rakt in i den nya staden, säger Elin Månsson.

Avhopparverksamhet

Stadens centrala avhopparverksamhet drivs av socialförvaltningens enhet för hemlösa. Här handläggs ärenden gällande enskilda individer i Stockholms stad som vill hoppa av från kriminella nätverk.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.