Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avhopparen ”Simon” har fått en ”sista chans” – hör honom berätta om hur han lyckats lämna gängkriminaliteten. Foto: Vlada Cakic/SVT

Avhopparverksamheter kritiserar systemet: ”Lämnar kommunerna i sticket”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om hur man får kriminella att lämna gängen är mer aktuell än någonsin – men nu riktas kritik inifrån landets avhopparverksamheter om att systemet ofta bygger på enskilda eldsjälar.

Simon är en av de som själv upplevt vikten av att få hjälp att hoppa av.

– Utan stöd hade det inte gått. Jag hade inget val, det var att lämna eller dö, säger han.

Anen Makboul har jobbat med avhopparverksamhet i Haninge och har länge hoppats på en mer enhetlig nationell struktur. Men verksamheten ser fortfarande olika ut beroende på var i landet man bor.

– Man har lämnat kommunerna i sticket, att de själva ska bygga upp en egen verksamhet. Men det finns ingen styrning på hur det bör ske, säger Makboul.

Peter Svensson, aktiv i avhopparverksamheten i Stockholm, delar bilden.

– Det är utredning på utredning. Någon gång måste vi sluta utreda och börja agera handlingskraftigt.

Han fick hjälp att lämna: ”Folk dog runt omkring”

En av de som har lyckats lämna kriminalitet och ett destruktivt liv är Simon. Han menar att det aldrig hade gått utan hjälp av kommunens avhopparverksamhet. 

– Jag levde ett grovt kriminellt liv, det var folk som dog titt som tätt runt omkring och det var fiender till höger och vänster. Jag gick runt och var ständigt paranoid, berättar han.

Den förra regeringen lovade ett nationellt avhopparprogram i det så kallade 34-punktsprogrammet från 2019.

Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen fick uppdraget att utveckla arbetet vidare.

Sedan 1 oktober i år har polisen samordningsansvar för myndigheternas arbete, men det operativa ansvaret ligger fortfarande på de enskilda kommunerna.

Professorn: ”Besviken”

Den avgående samordnaren och utredaren i frågan, Stefan Strömberg, anser att det är rätt väg även framåt.

– Det skulle ta lång tid att bygga upp något annat och helt nytt. Det skulle kosta mycket pengar och ta lång tid att bli effektivt, menar han.

Torbjörn Forkby, professor i socialt arbete vid Linneuniversitetet, är kritisk:

– Jag är besviken över att det inte blev något mer. Jag hade hoppats på ett nationellt kompetenscentrum, att man hade tillsatt mer ordentligt med resurser.

Simon är i dag tacksam för att just hans kommun har en utvecklad avhopparverksamhet. Det har nu gått två år sedan han tog steget att lämna kriminaliteten.

– I dag har jag jobb och jag utbildar mig. Framförallt har jag sinnesro, det hade jag aldrig tidigare.

”Simon” är ett fingerat namn och av säkerhetsskäl har SVT Nyheter även bytt ut hans röst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer